Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1778 imalat sanayisi iş yerinin verilerinin değerlendirilmesiyle elde edildi.
Reel Kesim Güven Endeksi 100,3 Seviyesine Düştü
Temmuz ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak 100,3 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 1,8 puan düşüşle 98,7 seviyesine gerçekleşti.
Anket Sorularına Göre Değerlendirmeler
Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam değerlendirmeleri endeksi azalış yönünde etkiledi.
İç Piyasa Sipariş Miktarında Azalış Gözlemlendi
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin sayısında artış gözlemlenirken, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin sayısında azalma yaşandı.
ÜFE Beklentisi Geriledi
Gelecek üç aydaki satış fiyatlarına ilişkin artış beklentileri güçlenirken, gelecek 12 aylık dönem sonunda yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak yüzde 51,8 seviyesine indi.
İş Yerlerinin Değerlendirmeleri
Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 55,7'si üretimlerini kısıtlayan bir faktör olmadığını belirtirken, yüzde 13,8'i talep yetersizliğinin üretimi kısıtlayan en önemli faktör olduğunu dile getirdi. Ayrıca, içinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduklarını ifade etti.