05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Ekonomi Türkiye'de üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 75,6'ya ulaştı

Türkiye'de üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 75,6'ya ulaştı

Türkiye'de lisans mezunlarında istihdam oranı 2023'te yüzde 75,6 olarak gerçekleşti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'de üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 75,6'ya ulaştı
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" raporuna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı bir önceki yıla kıyasla artarak yüzde 75,6'ya yükseldi. Benzer şekilde, ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı da yüzde 67,7 olarak gerçekleşti.

Lisans Mezunlarında En Yüksek Kayıtlı İstihdam Oranına Sahip Bölümler

Lisans mezunlarında en yüksek kayıtlı istihdama sahip alanlar incelendiğinde özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik bölümlerinin ön plana çıktığı görüldü.

Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması 2013'e Göre İstihdam Oranları

2013'e göre belirlenen uluslararası standartlara göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu alanlar sağlık ve refah, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri ile iş, yönetim ve hukuk olarak sıralandı.

Ön Lisans Mezunlarında En Yüksek Kayıtlı İstihdam Oranına Sahip Bölümler

Ön lisans mezunlarının en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümleri arasında polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, endüstriyel kalıpçılık, metalurji, avcılık ve yaban hayatı ile kaynak teknolojisi dikkat çekiyor.

Ortalama İlk İş Bulma Süreleri

Lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2023 yılında 14,4 ay olarak kaydedilirken, ön lisans mezunlarının bu süresi 15,9 ay olarak hesaplandı.

En Yüksek Kazançlı Bölümler

Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği ile gemi makineleri işletme mühendisliği bölümlerinin aylık ortalama kazancı en yüksek olan alanlar olduğu belirlendi.

Uygun Meslek Grubunda Çalışma Oranları

Ücretli çalışan lisans mezunlarının öğrenim gördükleri alanlarla uyumlu meslek gruplarında çalışma oranı en yüksek olan alanların başında sağlık ve refah, iş, yönetim ve hukuk, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim ile bilişim ve iletişim teknolojileri geliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
MHP’li Aydın, AGİTPA Terörizmle Mücadele Komitesi Başkanlığına getirildi

MHP’li Aydın, AGİTPA Terörizmle Mücadele Komitesi Başkanlığına getirildi