Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023" raporuna göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı bir önceki yıla kıyasla artarak yüzde 75,6'ya yükseldi. Benzer şekilde, ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı da yüzde 67,7 olarak gerçekleşti.
Lisans Mezunlarında En Yüksek Kayıtlı İstihdam Oranına Sahip Bölümler
Lisans mezunlarında en yüksek kayıtlı istihdama sahip alanlar incelendiğinde özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik bölümlerinin ön plana çıktığı görüldü.
Uluslararası Standart Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması 2013'e Göre İstihdam Oranları
2013'e göre belirlenen uluslararası standartlara göre, lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu alanlar sağlık ve refah, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri ile iş, yönetim ve hukuk olarak sıralandı.
Ön Lisans Mezunlarında En Yüksek Kayıtlı İstihdam Oranına Sahip Bölümler
Ön lisans mezunlarının en yüksek kayıtlı istihdama sahip bölümleri arasında polis meslek eğitimi, elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı, endüstriyel kalıpçılık, metalurji, avcılık ve yaban hayatı ile kaynak teknolojisi dikkat çekiyor.
Ortalama İlk İş Bulma Süreleri
Lisans mezunlarının ortalama ilk iş bulma süresi 2023 yılında 14,4 ay olarak kaydedilirken, ön lisans mezunlarının bu süresi 15,9 ay olarak hesaplandı.
En Yüksek Kazançlı Bölümler
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği ile gemi makineleri işletme mühendisliği bölümlerinin aylık ortalama kazancı en yüksek olan alanlar olduğu belirlendi.
Uygun Meslek Grubunda Çalışma Oranları
Ücretli çalışan lisans mezunlarının öğrenim gördükleri alanlarla uyumlu meslek gruplarında çalışma oranı en yüksek olan alanların başında sağlık ve refah, iş, yönetim ve hukuk, mühendislik, imalat ve inşaat, eğitim ile bilişim ve iletişim teknolojileri geliyor.