20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Kanal İstanbul'un detayları belli oldu

Kanal İstanbul'un detayları belli oldu

Kanal İstanbul projesinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Proje kapsamında 5 bin kişi 24 saat esasına göre çalışacak. Dört sene planlanan çalışmalar kapsamında 3 bin 227 metreküp toprak taşınacak.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kanal İstanbul'un detayları belli oldu

Yüzyılın projesi Kanal İstanbul’un ÇED raporunun kabul edilmesinin ardından detaylar bir bir belli oluyor. Projenin en zorlu etabı olan kazı aşamasında en büyük iş makineleri kullanılacak. Günlük 72 bin metreküp kazı, 5 bin kişi tarafından 24 saat esasına göre yapılacak. Kazı çalışmaları haftanın altı günü sürecek. Kazı süresi toplamda dört sene, yılda 46 hafta olarak planlandı. Kazıda kullanılacak kamyonlar günde 3 bin 227 metreküp toprak taşıyacak. Bu taşımaların süresi de 24 saat esasına göre gerçekleşecek. Kazılarda maden tipi elektrikli halat sistemli delici, maden tipi damperli kamyon gibi devasa makineler kullanılacak. 

Araçlar demonte vaziyette getirilecek
Kazı ve nakliye araçları demonte vaziyette konteynerler ile şantiyeye ulaştırılacak ve montajlar burada yapılacak. Araçların yakıtları belirli şantiye alanlarında kurulacak yakıt ikmal tesislerinde gerçekleştirilecek. Devasa kazıcı ve kamyonların yakıt ikmalleri ise tankerler yoluyla şantiye alanı içerisinde yapılacak. Makinelerin rutin bakımları da şantiye tesislerinde gerçekleştirilecek. Nakliye araçlarının yaklaşık her 100 bin km’de (yaklaşık 5 bin saat) lastiklerinin değişimi ve yine yaklaşık her 160 bin kilometrede damperlerinin değişimi gerekecek.

Günde 850 bin metreküp kazı 
İki aşamada yapılan kazı çalışmalarında, dört senelik inşaat sürecine bağlı olarak aylık kazı miktarı ortalama 23 milyon metreküp olacak. Proje kapsamında ortalamanın üzerinde bir kazı faaliyetinin gerçekleştiği herhangi bir ayda çıkarılabilecek maksimum malzemenin 24,5 milyon metreküp seviyesinde olacağı öngörülüyor. Yılda yaklaşık 275 milyon metreküp kazı yapılacak. Yıl içerisinde çalışılmayan süreler dikkate alındığında, günde ortalama 800 bin ila 850 bin metreküp kazı, nakliyesi ve denizde depolaması gerçekleştirilecek.

Atıklar ormana dökülmeyecek
Hafriyat çalışmalarında kullanılacak makinelerin yakıt sarfiyatıyla ilgili de ÇED raporunda bilgiler verildi. İş makineleri inşaat aşamasında günlük 1 milyon 504 bin 176 litre yakıt tüketecek. Bu miktar yıllık 549 bin tonun üzerinde yakıta denk geliyor. İnşaat sırasında çıkacak kazı malzemesi, atık veya herhangi bir malzeme, orman alanlarına dökülmeyecek. Ormanlık alanda yapılacak yollar toprak kaydırmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ekskavatörle açılacak. Yol yapımından çıkan malzemeler ormana zarar vermeyecek şekilde izinli alanlara taşınacak.

Durdurma talebine ret
CHP, Kanal İstanbul’un ‘yap-işlet-devret’ kapsamına alınmasına karşı çıktı. AYM, iptal talebini oy birliğiyle reddetti. (Türkiye)

Yorumlar
M
Mustafa 4 yıl önce
Ukeye hizmet edenkerin yanida olmak vede yardimci olmak lazim heal olsun is yapanlara allah her zaman yardimcilari olsun insallah bizlerinde katkilari olur birileri bir sey yapmayacakta kim yapacak Uyanin be kardesim kendimizi ulkemimzi yarinlara hazirlamaliyiz yeterince Geri kaldik zaten
begenme BEĞENME
0
cevapla CEVAPLA
İstanbul'un asayiş karnesi ortaya çıktı!

İstanbul'un asayiş karnesi ortaya çıktı!