05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Bakan Uraloğlu: "Türkiye'nin ve KKTC'nin Mavi Vatan'daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız"

Bakan Uraloğlu: "Türkiye'nin ve KKTC'nin Mavi Vatan'daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi'ni 2026 yılında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından hem ülkemizin hem de KKTC'nin Mavi Vatan'daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız" dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Bakan Uraloğlu: "Türkiye'nin ve KKTC'nin Mavi Vatan'daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız"
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Bakan Uraloğlu, Bakanlık tarafından İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen 3. Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde, 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin Türk Deniz Ticareti'ndeki hakimiyetinin sona erdiğini anımsattı.

Türkiye'nin Denizcilik Alanındaki Stratejik Konumu

Tarih boyunca Türkiye'nin hem coğrafi hem de kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer aldığını dile getiren Uraloğlu, Türkiye'nin tarihte her zaman önemini sürdürmüş olan Türk boğazlarının kontrolünü elinde tutan ülke olarak Akdeniz ve Karadeniz havzalarındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından da anahtar konumda olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin Denizcilikteki Gelişimi

Geçen yıl Türkiye'nin, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konsey üyeliğine 143 ülkenin desteğiyle bugüne kadarki en yüksek oyunu alarak üst üste 13'üncü kez seçilmesi de bunun en güzel kanıtlarından birsidir" dedi.

Türkiye'nin Limanlardaki Başarısı

Türkiye'nin, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin'de bulunan konteyner limanlarının dünyada ilk 100 liman arasına girdiğini belirten Uraloğlu, "2023 yılında 217 limanımızda elleçlenen yük miktarı 521 milyon ton, elleçlenen konteyner miktarı ise geçen yıla göre artarak 12 milyon 566 bin TEU olarak gerçekleşmiştir. Ülkemiz, 1000 grostondan büyük 2 binden fazla sayıda gemisiyle 48,9 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12'nci sıradadır" ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, "2002 yılı öncesinde sadece İstanbul Tuzla'ya sıkışmış bir tersanecilik faaliyeti vardı" dedi.

Bakan Uraloğlu'nun Çevre Dostu Projeler Hakkındaki Değerlendirmeleri

Çevrenin ve denizlerin korunması adına atılan her adımın gelecek nesillere daha güvenli bir dünya bırakma yolunda önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Uraloğlu, bu noktada da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizlerde seyir emniyeti, can, mal güvenliğiyle birlikte çevre güvenliğini artırmaya yönelik yatırımları da tüm hızıyla sürdürdüklerini söyledi.

Bakan Uraloğlu'nun Denizciliğe Yönelik Yeni Projeleri

Abdulkadir Uraloğlu, yeni projelere ilişkin olarak "Doğu Akdeniz'de etkinliğimizin artırılması amacıyla KKTC'de kurulacak olan Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi'ni de başlattık" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda devir teslim