23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Konya Büyükşehir'den çiftçiye tam destek

Konya Büyükşehir'den çiftçiye tam destek

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılı desteklemeleri kapsamında Konya genelindeki çiftçilere yüzde elli hibe destekli fidan ve fide dağıtımı yaptı. Konya’da üretimi artırmak, çiftçilerin kalkınmasına katkı sağlamak ve tarımın gelişmesi amacıyla bugüne kadar Büyükşehir tarafından yapılan tarımsal sulama ve destek miktarı 255 milyon liraya ulaştı.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Konya Büyükşehir'den çiftçiye tam destek

Konya Büyükşehir Belediyesi, bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi ve kırsal alanlarda yaşayanların desteklenmesi için fide ve fidan desteğini sürdürüyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Yeni Büyükşehir Yasası sonrasında Konya’da üretimi artırmak, çiftçilerin kalkınmasına katkı sağlamak ve tarımın gelişmesi amacıyla 31 ilçede fide ve fidan desteklerine büyük önem verdiklerini söyledi. Başkan Altay, 2020 desteklemeleri kapsamında Konya merkez ve ilçelerdeki çiftçilere yüzde 50 hibe destekli asma, elma, yarı bodur kiraz, böğürtlen, vişne fidanı; ahududu, adaçayı, kekik ve çilek fidesi dağıtımı yaptıklarını ifade etti.

255 MİLYON LİRALIK DESTEK

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılından itibaren kırsalda tarımın desteklenmesi konusunda çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Altay, “Bugüne kadar tarıma 255 milyon liralık bütçe ayrıldı. Bunun 210 milyon lirasına KOP İdaresi desteğiyle sulama yatırımlarını gerçekleştirdik. Şu anda da 25 bölgede 35 milyon lira bedelle sulama yatırımlarına devam ediyoruz. 45 milyon liralık da fidan, fide ve tarımsal ekipman desteğinde bulunduk” dedi.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2020 desteklemeleri kapsamında başvurularını aldığı Konya genelindeki bin 881 çiftçiye yüzde 50 hibe destekli; 27 bin 600 asma fidanı, 8 bin 960 elma fidanı, 11 bin 280 yarı bodur kiraz fidanı, 3 bin 900 böğürtlen fidanı, 6 bin 120 vişne fidanı, 6 bin 150 ahududu fidanı, 6 bin adaçayı, 3 bin kekik, 2 milyon 800 bin çilek fidesi ile 33 bin kilo malç naylonu dağıtımı yaptı.

BUGÜNE KADAR 45 MİLYON ADET ÇİLEK FİDESİ VERİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 45 milyon adet çilek fidesi desteklemesi yaptı. Bu desteklemeler sonucunda 12 bin dekar araziye ekilen çilek fidelerinden üreticiler ortalama yıllık 40 bin ton çilek üretirken; çiftçilerin yıllık 200 milyon lira gelir elde etmeleri sağlandı.

Başkan Altay Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Teşekkür Etti

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2020 hububat ve bakliyat alım fiyatlarının çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay

 

 

 

 

HAZİNE ARAZİLERİ TARIMA AÇILIYOR

Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının ortak çalışmasıyla Hazineye ait atıl tarım arazilerinin çiftçinin kullanımına açılmasının da tarımsal üretim açısından son derece önemli olduğunu belirten Başkan Altay, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür etti.

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hasat dönemi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2020 hububat ve bakliyat alım fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

TARIM MERKEZİ KONYA

Konya’nın binlerce yıldır tarımın ve üretimin merkezi olduğunu belirten Başkan Altay, 21. yüzyılın en stratejik değerlerinden olan tarımsal üretim konusunda verilen emeğin insanlığın geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Ülkenin geleceği için alın teri döken çiftçilerin koronavirüs nedeniyle yaşanan sıkıntılı dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılı hububat alım fiyatlarını açıklamasıyla hasat öncesi rahat bir nefes aldığını belirten Başkan Altay, tüm Konyalı çiftçiler adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Açıklanan hububat ve bakliyat alım fiyatlarının hayırlı olmasını dileyen Başkan Altay, tüm çiftçilere de bol ve bereketli bir hasat dönemi diledi.

ÇİFTÇİ BİLGİ SİSTEMİ İLE MOBİL ÇÖZÜM

Konya Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin sorunlarını en kısa sürede çözüme kavuşturmak amacıyla Çiftçi Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdi.

Üretici, 7 gün 24 saat aktif olacak mobil sistemle uzmanlara ulaşarak sorunlarına anında çözüm bulabiliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği Çiftçi Bilgi Sistemiyle 7 gün 24 saat üreticinin yanında oluyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya tarım ve hayvancılığının bir bütün olarak kalkınması, ilerlemesi ve üretim kapasitesinin artırılması için ilgili kurum, kuruluş ve çiftçilerle ortak çalıştıklarını kaydederek, Çiftçi Bilgi Sistemi’nin de bu amaca hizmet ettiğini vurguladı.

Çiftçi Bilgi Sistemi aracılığıyla Konyalı üreticiler; arıcılık, bağcılık, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, güvenilir gıda, meyvecilik, sulama ve gübreleme, tarımsal destekler, tarla bitkileri ve sebzecilik konularında tarımsal eğitim taleplerini, hastalık ve zararlılarla ilgili sorunlarını 0 534 271 78 48 üzerinden 7 gün 24 saat whatsapp, SMS ve telefon aracılığıyla iletebiliyor.

Üreticiler tarafından iletilen talepler, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın uzman ekipleri tarafından incelenerek, en kısa sürede çözüme kavuşturuluyor.

TARIMSAL EĞİTİMLERLE BÜYÜK KATKI

Konya Büyükşehir Belediyesi, kırsalda kalkınmayı artırmak amacıyla çiftçi eğitim faaliyetlerine devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da devam eden desteklerin yanında tarımsal eğitim faaliyetlerini de aralıksız sürdürdüklerini vurguladı.

Konya’nın tarım ve hayvancılık alanında Türkiye için önemli şehirlerden birisi olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, çiftçilerin daha bilinçli, yüksek verim ve kalitede üretim yapmalarını sağlamak ve güvenli gıda üretimine destek olmak amacıyla çeşitli konularda eğitim faaliyetleri düzenlediklerini ifade etti.

Konya çiftçisinin bilgi, beceri ve üretim kabiliyetleri ile ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla düzenlenen tarımsal eğitimler kapsamında çiftçilere yerinde, teorik ve uygulamalı eğitimler verildiğinin altını çizen Başkan Altay bugüne kadar 31 ilçede yaklaşık 122 bin çiftçiye eğitim verildiğini vurguladı.

SOSYAL PROJELERLE TARIM SEVGİSİ AŞILANIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Tarıma Engel Yok ve Okullar Çiçek Açıyor projeleriyle öğrenciler kendi elleriyle diktikleri sebze ve çiçek fidelerini büyütmenin, toprakla uğraşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından özel öğrencilere yönelik “Tarıma Engel Yok Projesi” yürütülüyor. Her yıl şehir merkezindeki 13özel eğitim okulundan öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine hazırlanan alanlarda elleriyle domates, biber ve salatalık fidesi dikiyor. Uzmanların eşlik ettiği uygulamada sebzelerin bakımını da gerçekleştiren özel öğrenciler, hasat döneminde sebzeleri kendi elleriyle toplamının mutluluğunu yaşıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl koronavirüs tedbirleri nedeniyle 13 özel eğitim okuluna üretim sandıkları kurdu. Öğrenciler, normalleşme süreciyle birlikte üretimlerini burada sürdürecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Konya’daki 9 okulda 180 öğrenci ile öğretmenlerin desteğiyle Okullarımız Çiçek Açıyor projesini yürütüyor. Öğrenciler, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan malzemelerle kışın saksılarda, yazın okul bahçelerinde; bitkilerin toprak hazırlığı, tohum ekimi, fide dikimi, bakımı, sulanması, yabancı ot temizliği, çapalanması ve hasadını yapıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Banka şubeleri 18 Mayıs Pazartesi günü kapalı olacak

Banka şubeleri 18 Mayıs Pazartesi günü kapalı olacak