21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalar

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalar

Gündeme dair konular hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs ile yaşanan sondaj gerilimi ile ilgili, "Bize karşı adım atamazlar, atmaya cesaret ederlerse cevabını da alırlar, daha önce olduğu gibi." ifadelerini kullandı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalar

İdlib sahasındaki son duruma dair gelen soru üzerine Çavuşoğlu, Suriye'deki siyasi sürecin ve bu konunun G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile de görüşüldüğünü belirtti.

Putin ile genel olarak Suriye'ye dair konuları her zaman görüştüklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Anayasa komisyonunun oluşturulmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ilerleyen günlerde Şam'a gidecek. Altı kişiyle ilgili bir anlaşmazlık vardı kendi aramızda, o konuda da sorun aşıldı görülüyor, ondan sonra anayasa komisyonunu oluşturacağız." diye konuştu.

İdlib'de biraz daha sükunet olduğunu ifade eden Bakan, şöyle devam etti:

"İdlib mutabakatı ve Türkiye ile Rusya arasında olan güven, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin arasında konuşuldu. Tabii burada asıl görev Rusya'da. Rusya'nın rejimi kontrol altında tutması lazım. Bu saldırıların bitmesi lazım. Gerekli bilgileri de ilettik, hastane, okullara ve sivillere yönelik saldırıların gerçekleştiğini. Rusya'nın kendi üsleriyle ilgili güvenlik endişeleri mevcut ama zaten asıl bu konuda istihbaratlar ve askerler görüşüyorlar. Burada radikal gruplar var. Onların geleceği ne olacak, bunların hepsini biz Rusya ile İran'la veya diğer aktörlerle tamamını konuşuyoruz çünkü Suriye meselesi, yani İdlib kritik bir mesele."

Özellikle siyasi süreç ve insani durum bakımından Suriye meselesinin kritik olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Suriye meselesini tüm boyutlarıyla ele almazsak terörle mücadele dahil o zaman bir konuya odaklanırsak siyasi çözüm, Suriye'nin istikrarı ve özellikle toprak bütünlüğü kririk, zafiyete düşmüş olabiliriz." açıklamasını yaptı.

DOĞU AKDENİZ

"Bize karşı bir adım atamazlar atmaya da cüret ederlerse yanıtını da alırlar önceden olduğu gibi. Güvenlik Konseyinin daimi üyelerine de bilgilendirme yaptık. Birine hesap vermek için yapmıyoruz bunu. Bu işin siyasi ve hukuki olarak ne olduğunu bilgi kirliliği olduğu için izah etmek mecburiyetindeyiz. Biz hakkımızı kullanıyoruz, o ne demiş bu ne demiş diye bakmayız."

 S-400 ALIMI VE F-35 PROGRAMI

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemleri ve ABD'nin olası yaptırımlarıyla ilgili soruyu cevaplarken Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşmeyi hatırlattı. Trump'ın açıklamalarını hatırlaran Çavuşoğlu, sözlerine devam etti:

"Trump'ın ikili görüşmede basının karşısında bunu açıkça söylemesi önemliydi. Hatta daha sonra düzenlediği basın toplantısında daha geniş şekilde vurgulaması önemliydi. Aslında Trump, herkesin önünde söylediği şeyleri daha önceki görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza birçok kez aktarmıştı. Telefon görüşmelerinde de Sayın Trump ülkemizin bir suçunun olmadığını, kendilerinin ama Obama döneminin hatalarının olduğunu belirtmiştir ama burada bir parantez açmak lazım. Trump iş başına geldiğinde de biz Patriot almak istediğimizi yazılı şekilde ABD'ye gönderdik. Yaklaşık 6 ay önce, yani iki sene sonra bize bir cevap geldi yani bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım." 

Çavuşoğlu, F-35 programının Erdoğan-Trump görüşmesinde nasıl gündeme geldiğinin sorulması üzerine de şunları aktardı:

"Trump'ın kendisi görüşmede ifade etti. 'Böyle şey olur mu?' dedi. 'Bir ülke, F-35'te ortağımız hem 1,4 milyar para ödemiş hem de F-35 verilmeyecek, kendi uçağını alamayacak. Bu kabul edilir değil.' dedi. 'Bununla ilgili biz çalışıyoruz.' dedi."

Çavuşoğlu, Trump'ın bu konuda açık ve net fikrini açıkladığını belirterek, "Her şey Trump'ın söylediği gibi gerçekleşecek diye çok naif, iyimser olmaya gerek yok. Tedbirliyiz ama Trump'ın bir devletin başkanı olarak bunları söylemesi de, bunları kabul etmesi de bu sürecin daha sorunsuz işlemesi bakımından önemlidir." şeklinde konuştu.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Washington Post makalesini yayımlamıştı! Oysa ABD ödülle arıyor

Washington Post makalesini yayımlamıştı! Oysa ABD ödülle arıyor