23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? soruları, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarının ardından merak ediliyor. Milyonlarca vatandaş yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını araştırıyor. Temel eğitim ne kadar olacak? Bedelli askerli ücreti ne kadar , gibi sorulara da yanıt arayan vatandaşlar, konuyla ilgili gelecek haberleri dört gözle bekliyor. Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? İşte ayrıntılar...

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? sorularını son zamanların en çok merak edilen konusu oldu. Yeni askerlik sistemiyle ilgili ilk açıklamalar aylar öncesinden gelmiş, ancak sistem nasıl olacağı ve ne zaman yürürlüğe gidereceği bir netlik kazanmamıştı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, katıldığı bir iftar programında merak edilen soruları yanıtladı ve yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını basın mensuplarıyla paylaştı. Bedelli askerlik ücreti, temel eğitim süresi gibi konulara da açıklık getirildi. Peki, Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? İşte, Bakan Akar'ın açıklamarından bazı satır başları...

Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

Bedelli askerlikle ilgili yapılan projeksiyonlara ilişkin de bilgi veren Bakan Akar, "Biz '15 bin lira' dersek ne olabilir, '30 bin lira' dersek ne olabilir, '50 bin lira' dersek ne olabilir diye tek tek çalıştık. Hem Silahlı Kuvvetlerin hem gençlerin ihtiyacını karşılamak bakamından en optimal çözümün 30 bin lira civarında olması gerektiği ortaya çıktı" dedi.

Bedelli askerlik bedelinin 30 bin lira olarak sabit kalıp kalmayacağı sorulan Akar, "Aynı kalmayacak. 40 bin gösterge diyoruz, asteğmenin maaşı her yıla göre değişiyor." yanıtını verdi.

Dövizli askerlik uygulaması

Yeni askerlik sisteminde yükümlü kaynağının "yükümlü erbaş/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olarak sınıflandırılabileceğini ifade eden Akar, bunların yanı sıra bedelli ve dövizli askerlik uygulamalarının da yer alacağını söyledi.

Akar, askerliğe başvuranların bir kısmının bedelli, bir kısmının dövizli yapacağını diğerlerinin de "yükümlü erbaş/er", "yedek astsubay" ve "yedek subay" olacağını belirterek, "Yapılan hesaplamalar sonucu bir yılda 145 bin kişinin bedelli askerlik yapabilmesi mümkün. 145 binden fazla bedelli başvurusu olursa durum ne olacak? Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünde öğretmenlerimizde, doktorlarımızda olduğu gibi kura olacak. Kuranın şekli yapılan tecrübelerden istifade edilerek belirlenecek" diye konuştu.

Yeni sistemin lise ve altı mezunlarının yanı sıra lisans, lisansüstü ve meslek yüksek okulu mezunlarından isteyenlere de ihtiyaçlar kapsamında askerlik görevini er olarak yapabilme imkanı tanıdığını vurgulayan Akar, şunları söyledi:

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak?

"Bu gençlerimiz gelecek, bedelli isteyenler dahil, bir ay temel askerlik eğitimi yapacaklar. Millet olmanın, asker olmanın gereği burada bir aylık eğitimi alacaklar. Bu program üzerinde önemle duruyoruz. Gençlerimizin hem günlük hayatına hem de gelecek hayatlarına etki edecek bilgileri içerecek bir eğitim vermeye çalışacağız. Bu bir aylık eğitim süresince buraya gelen gençlerimiz her zaman olduğu gibi cüzi miktarda harçlık alacaklar. Bir aylık eğitimin ardından bedelli askerlik yapanlar ayrılacak ve faaliyetleri tamamlanacak. Kıtalara gidenler ise 5 ay daha görev yapacaklar. Temel askerlik eğitimi ile 6 ay bittikten sonra ihtiyaç ve isteğin yanı sıra kadroya göre buradakilere 'İkinci bir altı ay er olarak maaşlı görev yapmak istiyor musun' diyeceğiz. 'Evet' demesi için bazı imkan ve fırsatlar da vereceğiz. Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira civarında bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada görevini yapacak. Bunu yapmamız lazım çünkü 6 aya indirdiğimiz zaman kadrolarımız boşalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı. Onların kalabilmesi için harçlık adı altında maaş veriyoruz ayrıca hizmet borçlanması, muhtaç asker ailelerine yardım, deniz ve şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanma, müzelerin ücretsiz ziyareti gibi imkanlar sağlanacak. Askerlik bittikten sonra da TSK'ya personel temininde öncelik kazanacaklar ve TOKİ'de önceliğe hak kazanacaklar. 6 aylık askerliği er olarak yaptıktan sonra 6 ay daha maaşlı askerlik yapanlara bu sürenin sonunda yeniden 'Kalmak ister misiniz' diye soruyoruz. Eğer ihtiyaç, istek, performans değerlendirmesine göre söz konusu Mehmetçik yeterli performansı, yeterli kriterleri sağlayabiliyorsa sözleşmeli erbaş ve er veya uzman erbaş olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katılacak ve sözleşme yapılacak. Bu sözleşmesinin sonunda maaş, OYAK, lojman, sağlık ve sosyal güvence ile ilgili bir takım haklardan yararlanabilecek. Bu gençler okul, bedeni performans, sicil gibi gerekli kriterleri sağlarsa belli bir kontenjan dahilinde bir sınavı müteakip astsubay olabilecekler. Astsubaylıktan belli bir süre geçtikten sonra belirlenen kriterleri sağlayanlar da subay olabilecek. Er olarak başlayacak, subay olacak belki de general olacak."

Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek?

Yeni sistemin ne zaman hayata geçirileceğine yönelik soru üzerine Bakan Akar, "En kısa zamanda bitireceğiz" karşılığını verdi. "Ramazan bayramından önce yeni sistem yasalaşır mı" sorusu üzerine "Çıkar inşallah" dedi.

Askerlik süresine yönelik soru üzerine Bakan Akar, "Herkes için 6 ay yapma şansı var" dedi.

Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? soruları, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın açıklamalarının ardından merak ediliyor. Milyonlarca vatandaş yeni askerlik sisteminin ayrıntılarını araştırıyor. Temel eğitim ne kadar olacak? Bedelli askerli ücreti ne kadar , gibi sorulara da yanıt arayan vatandaşlar, konuyla ilgili gelecek haberleri dört gözle bekliyor. Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Yeni askerlik sistemine ne zaman geçilecek? İşte ayrıntılar...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bittiğinde Türkiye'nin en büyüğü olacak! Çalışmalar sürüyor

Bittiğinde Türkiye'nin en büyüğü olacak! Çalışmalar sürüyor