20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Ziraat odalarından pamuk prim kotasına itiraz

Ziraat odalarından pamuk prim kotasına itiraz

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkartılan pamukta 500 kilogram kotasına itiraz edeceklerini ve il genelindeki 6 bin 873 üreticinin hakkını sonuna kadar savunacaklarını ifade etti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ziraat odalarından pamuk prim kotasına itiraz

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın pamuk üretiminde dekarda 500 kilograma kadar prim desteği verileceği kararı, çiftçileri ve çiftçi temsilcilerini harekete geçirdi. Efeler Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda bir araya gelen İlçe Ziraat Odası başkanları, Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. 

BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Basın toplantısında konuşan İl Koordinasyon Başkanı Kendirlioğlu, sözlerine 2108 yılı pamuk primlerinin bayram öncesi üreticilerin hesabına yatırılacağını ve beklentilerinin bu yönde olduğunu söyledi. Kendirlioğlu, “Şu anda pamuk üretim sezonu başladı. Ancak bu sezon üretilecek pamuk için prim miktarı belli değil. Yine 500 kilogram kotası olacak mı bilmiyoruz. Geçen yıl bu zamanda pamukta verilecek prim miktarı belirlenmişti. Ülkemizde bir buçuk milyon ton pamuk üretimi yapılıyor. Prim, pamuk üretimine teşvik amacıyla verilir. 500 kilo ile sınırlama geldiğinde verilen primin yerine getirilmediğini görüyoruz ve yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Bu yanlış uygulamadan da derhal dönülmesi için çalışacağız” dedi.

YANLIŞ POLİTİKLARA SON VERİLMELİ

Aydın il genelinde pamuk üretimi yapan yaklaşık 7 bin üretici adına hazırladıkları itiraz dilekçesini önce Tarım İl Müdürlüğü’ne götüreceklerini, gerekirse Ankara’da bakanlığa giderek bu hatadan dönülmesini isteyeceklerini belirten Kendirlioğlu, “Pamuk üretimi yapan üreticilerimizden 2 bin 963 kişi, 500 kilo ve üzeri üretim yapmış. Pamuk üretimi yapan üreticimize verilecek olan destek miktarı 230 milyon liradır. 500 kilo üzeri üretim nedeniyle kesinti yapılan pamuk miktarı ise 21 bin ton. Prim desteği ise 17 Milyon TL’dir ve bu da dağıtılacak prim miktarının yüzde 7,3’üne tekabül etmektedir. Kesinti oranının yüzde 4 ve miktarının 10 milyon lira olduğu düşünüldüğünde, üreticimize verilecek paranın ne kadar düşük olduğu görülecektir. Bizim amacımız 10-20 dönüm arazilerde üretim yapan çiftçilerimizin hakkını savunmak. Çünkü 1994 yıllarında dekarda 250 kilo pamuk elde edilirken, gelişen teknoloji ile 650-700 kilograma kadar çıkmıştır. Küçük çiftçimizin ailece ürününü özenle yetiştirmesi de bu miktarın artmasında büyük etken.Yanlış politikların son verilmesi gerektiğini söyleyen KENDİRLİOĞLU '' Bu yanlış politikalar nedeniyle artık pamuk üretimi bitme noktasındadır. Üretimin artırılması için kesinti değil, teşvikler artırılmalıdır” diye konuştu.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Meclis Başkanı Mustafa Çıldır ile birlikte Söke, Didim, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Karpuzlu, Sultanhisar ve Yenipazar ziraat odaları başkanlarının katıldığı toplantıda basın açıklaması yapıp, daha sonra da Aydınlı pamuk üreticileri adına hazırlanan itiraz dilekçesini İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teslim ettiler.

 HABER:MEHMET ARKAN

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yıldız isimden veda

Yıldız isimden veda