20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün İslam Ve Ahlak 2021 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılır?

2021 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılır?

Dinimizde “leyletü’l-Kadr” olarak bilenen Kadir Gecesi yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecedir. Bin aydan daha hayırlıdır buyrulan bu gece Müslümanlar için bir arınma kurnası niteliğinde. 2021 Kadir Gecesinde hangi ibadetlerin yapıldığı Müminler için merak konusu oldu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
2021 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinde hangi ibadetler yapılır?

Yüce Allah'ın Müslümanlar'a bir armağanı olan mübarek Kadir Gecesine sayılı günler kaldı. genellikle Ramazan-ı Şerif'in 27. gecesinde kutlanan Kadir Gecesi günahlara tövbe etmek için büyük bir fırsat. Ramazan Bayramı'na manevi arınma ile girmek isteyenler bu özel gecenin ne zaman olduğunu ve hangi ibadetlerin yapılabileceğini araştırıyor.

Kadir (Kadr) kelimesi sözlükte “hüküm, şeref, güç, yücelik” anlamına gelmektedir. Dinimizde “leyletü’l-Kadr” olarak anılan Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecedir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN 2021?

2021 yılında herkesin heyecanla beklediği bu bin aydan daha hayırlı olan gece, 8 Mayıs Cumartesi gününe denk gelmektedir.

Kur’ân-ı Kerîm’in 97. Süresi olan Kadir süresinde yüce Allah (cc) “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” şeklinde buyurmuştur.

KADİR GECESİNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Kadir Gecesi’ni ihya edebilmek için Ramazan ayında ve özellikle de son on gününde teravih namazlarını kılmaya, imkanımız varsa itikafa girmeye çalışmalıyız.

Bu gecelerde mümkün olduğu kadar günahlarımızdan tövbe etmeli, kendimizi hesaba çekmeli, Kur’an okumalı, nafile ve varsa kaza namazı kılmalıyız. Ayrıca bu gecelerde Hz. Muhammed bol bol ‘Allah’ım, sen affedicisin, affı seversin, beni affet’ şeklinde dua etmeyi bize tavsiye etmiştir.

TESBİH NAMAZININ ÖNEMİ

Tesbih namazı cemaatle kılınan bir nafile namaz değildir. Bu konuda Hz. Peygamberden (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur.

KADİRGECESİ

KADİR GECESİNİN KESİN TARİHİ BELLİ Mİ?

Farklı rivayetler birlikte Kadir Gecesi'nin ramazanın son on gününde aranması gerektiği buyrulur.

Peygamber Efendimiz (SAS) "Kadir gecesini, ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya ramazanın son gecesinde arayın!" buyurmuştur.

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ AYETLER

“Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

“Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhân sûresi, 3)

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

“«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

“Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 2,)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3)

Hazret-i Ayşe şöyle buyurdu: “Ramazan ayının son on günü girdiğinde Resûlullah geceleri ihyâ eder, ev halkını uyandırır, ciddiyetle ibadete soyunur ve eşleriyle ilişkiyi keserdi.” (Buhârî, Leyletül-kadr 5)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kredi kartı olanlar dikkat! Limit yükseltildi

Kredi kartı olanlar dikkat! Limit yükseltildi