24 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram

Irkçılık sicili kabarık Avrupa’nın Bozkurt takıntısı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Irkçılık sicili kabarık Avrupa’nın Bozkurt takıntısı

Türkiye'nin Avusturya'ya karşı aldığı 2-1'lik galibiyet, ülke genelinde milli bir sevinç dalgası yarattı. Türk Milli Takımı’nı 16 sene sonra finallere taşıyan unutulmaz gece, Türk milletinin kalbinin bir arada attığı, birlik ve beraberlik duygularının doruk noktasına ulaştığı bir anı oldu. Bu coşkunun mimarı ise attığı iki golle destan yazan Merih Demiral’dı. Ancak Merih'in galibiyet sevinci sahada yaşanan bir mutluluk anından çok daha fazlasını ifade ediyordu.

Merih Demiral sevincini bozkurt işaretiyle kutladı. Bu hareket, onun deyimiyle, Türklüğünden duyduğu gururu simgeliyordu. Ne var ki UEFA, yani Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, bu sevinci hoş karşılamayarak Merih Demiral hakkında bir disiplin soruşturması başlattığını açıkladı.

Her milletin, tarih boyunca taşıdığı ve gururla sahip çıktığı semboller vardır. Türk milletinin sembollerinden birisi de Bozkurt’tur. Mustafa Kemal Atatürk döneminde, bozkurt sembolü paraların ve posta pullarının üzerine konulmuş, Mahmut Esat Bey’e “Bozkurt” soyadı verilmiş ve hatta o dönemde, İngiltere'nin Türkiye'deki askeri ataşesi olarak görevde bulunan Harold Courtenay Armstrong, Atatürk hakkında “Bozkurt” adlı bir kitap yazmıştır. Atatürk’ün isteğiyle 1935 yılında bozkurt markalı sigara bile üretilmiştir. 

Merih Demiral yaptığı açıklamada, Türklüğünden gurur duyduğu için bu işareti yaptığını söylüyor. Yani olayın arkasında siyasi bir maksat olmadığını dile getiriyor. Zaten futbolcuların siyaseti meselelerle uğraşmaya ne vakitleri ne de ilgileri vardır. Burada asıl nokta, Merih Demiral'ın bozkurt işaretini gayet tabii bir milli hisle yapmasıdır. Çünkü bozkurt siyasi hesap ve meselelerin üzerinde Türklüğün simgesidir.

Ancak UEFA, Türklerin milli sembolü olan bozkurt işaretini ırkçı bir simge olarak değerlendirme adına bir inceleme başlattı. Almanya İçişleri Bakanı Faeser de Merih Demiral'ın gol sevinci sırasında yaptığı bozkurt işaretine ilişkin olarak, "Türk aşırı sağcıların sembolünün stadyumlarımızda yeri yok" ifadelerini kullandı. Avrupa’da aşırı sağ partilerin yakın zamandaki AP seçimlerinde yükselişe geçtiği bir dönemde, Avrupalılar Türk milletinin birleştirici ve gurur kaynağı olan bozkurt işaretini radikalizmle ilişkilendirerek ne mesaj vermek istiyor?

Daha önceleri İngiltere’nin Premier Lig ekiplerinden Everton’da forma giyen milli futbolcumuz Cenk Tosun, attığı bir golden sonra bozkurt işaretini andıran bir el hareketi yaptı diye İngilizler ayağa kalkmıştı. İngiltere basınının konuyu gündeme taşımasından sonra federasyon yetkilileri Cenk Tosun’la ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

Yani, Avrupa’nın bozkurt alerjisi yeni değil. 2019 yılında Avusturya bozkurt işareti yapmayı yasaklamış, 2020’de de Fransa İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada parmaklarıyla kurt işareti yapan “Bozkurtlar”ın faaliyetlerinin yasaklandığını açıklamıştı.

Oysa bugün Türkiye’de, sağcısından solcusuna, genç yaşlı demeden herkes bozkurt işaretini zaman zaman yapmaktadır. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisinin lideri, topluma mal olmuş birçok siyaset, bilim ve sanat insanı bozkurt işaretini hiçbir çekince duymaksızın yaparken kim ya da kimler Bozkurt sembolü üzerinden Türkiye’yi köşeye sıkıştırabilir?

Avrupa’daki ırkçılığın tarihi insanlık adına kapkara sayfalarla doludur. Nazi selamı veren Alman ırkçıları milyonlarca masum insanı deney kisvesi altında kesip biçerek katletmedi mi? Çetnik selamı yapan Sırp ırkçıları Bosna’da on binlerce Boşnak’ı gözünü kırpmadan öldürmedi mi? Bugün İsrail'in Filistinlilere uyguladığı soykırımın en büyük destekçisi Avrupalı siyasetçiler değil mi? Bozkurt işareti yapan milyonlarca Türk milliyetçisi ise İsrail’in Filistinlilere karşı işlediği soykırım suçunu lanetlemiyor mu?

Avrupa, kendi ırkçılık sicilini, Türklüğün sembollerine sataşarak ve dil uzatarak temizleyemez. Bu süreçte, UEFA’nın alacağı karar, sadece spor dünyası için değil, aynı zamanda toplumsal ve kültürel semboller açısından da önemli bir örnek teşkil edecektir. Merih Demiral’ın elleriyle Bozkurt yapması, Türk milletinin tarihine ve kültürel mirasına olan bağlılığındandır. Bozkurt işareti, milyonların kalbinde binlerce yıllık Türk tarihinin sembolüdür. Avrupa’nın disiplin yönetmelikleriyle sınırlandırılamayacak kadar da derindir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *