16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Sözde müttefik özde terör destekçisi

Sözde müttefik özde terör destekçisi

YAYINLAMA:

ABD’nin terör örgütleri ile yürüttüğü çarpık ilişkiler her daim var olmuş, resmi anlamda verilen sözlere rağmen terör örgütlerine verdiği destekten vazgeçmemiştir.

Geçmiş dönemlerde terör örgütü PKK/YPG ile çarpık ilişkiler yürüten ABD, DEAŞ ile mücadele bahanesiyle bu örgütlerin ana çatısı olan SDG’yi kendisine saha partneri ilan etmiş ve ilişkilerini resmi bir düzeye taşımıştır. ABD bir yandan PKK/YPG’ye ekonomik, askeri, lojistik ve eğitim desteği sağlarken diğer yandan da bizzat ABD’li resmi makamlarca ölen teröristler için de taziye mesajı yayınlamıştır. Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden terör örgütleri ile olan ilişkileri her geçen gün daha da girift hale gelmiş ABD’li generaller bizzat PKK kamplarını ziyaret ederek buralarda akıl dışı açıklamalarda bulunmuştur.

11 Temmuz günü ABD’nin başkenti Washington D.C.'de düzenlenen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrası sonuç bildirgesinde Türkiye’nin kararlı duruşu ve başarılı diplomasisi ile “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” Maddesi yer almış ve oldukça müspet bir gelişme olmuştur. Sonuç bildirgesinin yayınlanmasının üzerinden çok kısa bir zaman geçmesine rağmen ABD sözde bir müttefik olduğunu ve samimiyetsiz tavrını ortaya koymuş, PKK’ya silah ve mühimmat taşıyan ABD tırlarının görüntüleri medyaya yansımıştır.

Ağustos ayının ilk haftasında Suriye’deki Arap aşiretleri rejim güçlerinin de desteği ile beraber PKK/YPG’nin ana çatısı olan SDG’ye karşı saldırılara başlamış ve pek çok noktada da üstünlük sağlamışlardı. Arap aşiretlerinin saldırılarının devam ettiği bir süreç içerisinde ABD, terör örgütü SDG’yi, desteklemek için bir dizi hava savunma desteği vermiştir.

Geçtiğimiz hafta ABD’li emekli albay ve Savunma Bakanlığı eski danışmanı Douglas McGregor, katıldığı bir yayında Amerika'nın Türkiye'ye saldırmaları için Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'yi hazırladığı itirafında bulunmuştur.

Dün ise Lübnan’da yayın yapan bir yayın organı tarafından Kuzeydoğu Suriye'deki ABD kuvvetlerinin, SDG'ye Avenger hava savunma sistemleri konusunda eğitim vermeye başladığı aktarılmıştır.

Dikkat çektiği üzere bu gelişmelerin hepsi 75. NATO Zirvesi’nde terörle ortak mücadele kararı alınmasına rağmen gerçekleşmiştir. ABD terör ile arasında mesafe koymayacağını açıkça göstermiştir. Türkiye’yi doğrudan hedef alan terör örgütleri ile olan çarpık ilişkiler devam ettiği sürece müttefiklik olmayacağı açıktır. 

ABD’nin bu politikaları Türkiye’nin milli güvenliğine tehdit oluşturduğu kadar Ortadoğu’nun da içerisinde bulunduğu iklimi daha da karmaşık hale getirmektedir. ABD, Ortadoğu’daki kaosun merkezine yerleşmiştir. Gerek terör örgütlerine verdiği destek, gerek Kızıldeniz ve çevresinde oluşturmaya çalıştığı gündem gerekse de İsrail’in Gazze’deki katliamlarına ortak olması ABD ve ABD politikalarının insanlığı felakete sürüklediğini ifade etmektedir. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *