Kendi kendilerini ele veriyorlar

Son yüzyılda vasat bulan ve küresel anlamda etkili olan gelişmeler, tüm dünyadaki dengelerin yeniden oluşacağını işaret ederken gelinen aşamada bu durum kendini daha da açık etmiş, önümüzdeki yüzyılda yeni dengelerle beraber yeni bir küresel nizamın tesis olacağı daha iyi anlaşılır hale gelmiştir. Giderek ivmelenen değişim ve dönüşüm süreci hemen her mecrada kendini gösterirken basın, yayın ve medya alanında da bu süreci okuyabilmek mümkündür.
20 Ocak 2025 tarihinde Donald Trump’ın ABD’de resmi olarak başkanlık koltuğunu devralmasıyla beraber hem ülkenin kendi iç dinamikleri hem de küresel anlamda nasıl bir politika izleneceği uzunca bir süre gündemde kalmıştı. Son dönemlerde “ABD’nin bir siyasi hizalanma dönemi” içerisinde olduğu yine ABD’li bazı isimlerce dile getirilir olmuştur. Bu hizalanma pek çok alanı kapsarken özellikle de hem ABD medyası hem de küresel medyayı da kapsayacak olan gelişmeler dikkatlerden kaçmamaktadır. Konuyla alakalı olarak ABD Başkanı Trump’ın kararıyla Elon Musk’ın başında bulunduğu Hükümet Verimliliği Departmanı (DOGE) tarafından ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) kapatılmasına karar verilmesi oldukça dikkat çekmektedir.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) iddialarına göre; USAID tarafından 2023 yılında otuzdan fazla ülkede 6 bin 200 gazeteci, 707 medya kuruluşu ve medya alanından 279 sivil toplum kuruluşuna fon sağlanırken, 2025 yılı için ayrılan fon miktarı 268,4 milyon dolardır. Ülkemizde de bazı haber siteleri ile vakıf ve dernek çatısı altında beşinci kol faaliyetleri yürüten yapılanmalar da ABD’nin bu fonlarından beslenmekteydi.
Bu kapsamdaki iddialarda; Türk Amerikan Derneği, Hrant Dink Vakfı, Medyascope, Bianet, 140Journos, P24, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Mezopotamya Vakfı, Serbestiyet haber sitesi, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Gazete Duvar ve T24’ün de ABD fonlarıyla beslendiği gündeme gelmiştir.
İsmini zikretmiş olduğum bu oluşumların gerek haber politikaları gerekse de yaptıkları faaliyetlere bakıldığında amaç ve kapsamlarının esasında ne olduğu daha iyi anlaşılabilmektedir. USAID’in faaliyetlerinin askıya alınması da en çok yine bunları zora sokacaktır.
Bugünlerde hem şahsı için hem de medya faaliyetlerinin devamı adına her kim para talebinde bulunuyorsa bilinmelidir ki ABD için çalışmıştır. Aynı zamanda bu isimler beşinci kol faaliyetlerinin de ana unsurlarıdır.