05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram

Arnavutluk Bektaşilerle ilgili hangi projenin figüranı?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Arnavutluk Bektaşilerle ilgili hangi projenin figüranı?

Son zamanlarda Alevilik-Bektaşilik inancı üzerinde birtakım uluslararası planların yapıldığı, kurguların hazırlandığı, yeni yeni senaryoların yazıldığı kendini çok net hissettirmektedir. Kimi İslamsız Alevilik, kimi Ali’siz Alevilik hesapları yaparak değerlerin içini boşaltmaya, bu değerler maskesiyle ayrıştırma/ötekileştirme yaratmaya çalışmaktadır.

Bu manadaki uyarılarımı geçtiğimiz ay “Hacı Bektaş-ı Veli’yi PKK’lılarla anma rezaleti!” başlıklı yazım içinde yapmıştım. 

Özgür Özel’in, Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ekrem, İmamoğlu’nun İBB bünyesinde gerçekleştirilen “Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü" isimli programda, yanlarına ateizm felsefesiyle kurulmuş terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı olan DEM’in Eşbaşkanı olan Tuncer Bakırhan’ı alarak, beraber “Hz. Ali- Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli” nutukları atmaları, bahsettiğim tehlikeli hususa bir örnektir.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Tiran’da Vatikan benzeri mikro bir Bektaşi devleti kurmak için hazırlıklara başladıklarını açıklaması, planlanan “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” için Vatikan Şehri’nin yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde bir alan tahsis edildiğini ve Bektaşi devletinin kendi yönetiminin, sınırlarının ve pasaportunun olacağını ifade etmesi de Bektaşiliği özünden koparma girişimidir.

Burada farklı bir durum olmasa, bir devlet bünyesindeki Bektaşi inanışta olanların nüfusu %5 oranında iken; onlara sınırları, pasaportu, yönetimi ayrı bir devlet kurmaya kalkar mı?

Bunu da Hristiyanlığın merkezi Vatikan örneğiyle yapmaları gerçekten iyi niyetle görülecek bir durum değildir.

Vatikan, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlet. Peki, “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” bunun karşılığına konabilir mi? Böyle bir kıyas bile art niyetleri açık etmektedir.

Bektaşilik, adını 13. yüzyıl Anadolu'sunun İslamlaştırılması sürecinde etkin faaliyet gösteren ve Hoca Ahmed Yesevî'nin öğretilerinin Anadolu'daki uygulayıcısı konumunda olan Hacı Bektaş-ı Veli'den alan Anadolu'da yaygınlaşan bir inanç birlikteliği iken Arnavutluk “devlet kurma” düşüncesiyle hangi amaca hizmet etmeyi düşünmektedir?

Türkiye Bektaşilerinin en üst temsil makamı olan, 88 yaşındaki Ali Haydar Ercan Dedebaba’nın talimatıyla, Halifebaba Hacı Dursun Gümüşoğlu Arnavut devletinin bu girişimine “Arnavutluk’ta uzun zamandır kıpırtılarını hissettiğimiz gizli faaliyetlerden biri medyaya düşmüştür. Habere göre; Arnavutluk devleti sınırları içinde Tiran’da Baba Mondi (Edmond Brahimaj) başkanlığında bir Bektaşi Devleti kurulması için çalışmalar başlamıştır. Öncelikle Arnavutluk’ta ikâmet eden Baba Mondi’nin kendisini Dedebaba ilan etmesi, Bektaşilik erkânına göre geçersizdir. Baba Mondi, dedebabalık sistemine bağlı olmadığı için Bektaşilik yolunun da dışındadır ve yok hükmündedir. Aleviliğin İslam inancı dışında olduğu iddialarına cevap ikinci konu ise özellikle Avrupa merkezli olarak oluşan Aleviliği ve dolayısıyla Bektaşiliği, İslam dışında gösterme çabalarıdır.  Bunun kabulü kesinlikle mümkün değildir. Bu girişim Türkiye’nin gelecekte yeni sorunlara muhatap olmasını beraberinde getirecektir. Çünkü Ali’siz Alevilik olarak adlandırılan bu proje, emperyal devletlerin Alevilik inancı üzerinden menfaat temin edebilmesi için açtıkları bir tuzaktan ibarettir. Baba Mondi’nin sözde Bektaşi Devleti girişimi, bu uzun vadeli hesapların ayak seslerinden başka bir şey değildir. Alevilik, Anadolu ve Balkan coğrafyasında yayılan İslam’ın ahlak ve irfan temelli bir yorumudur. Kurân-ı Kerim kutsal kitabı, Hazret-i Muhammed peygamberi, Hazret-i Ali Şah-ı Velayet yani velilerin ilk halkası olarak kabul eder. Bunun dışındaki iddiaların inançsal, tarihsel veya bilimsel hiçbir dayanağı yoktur. Bu temel inanç kavramları aynı şekilde Bektaşilik için de geçerlidir.” tepkisini göstermiştir.

Bu duruş Aleviliğin, Bektaşiliğin özüne, köküne ve değerine yakışan duruştur. Alevilik ve Bektaşilik üzerinde oynanan oyunları gören ve o oyunları bozacak değer taşımaktadır.

Bir dönem FETÖ’nün misyonunu üstlendiği Dinlerarası Diyalog sapıklığı vardı. Dinlerarası Diyalog ile hedeflenen İslam’ın özünü boşaltmak, değerlerinden uzaklaştırmaktı. Burada da Arnavutluk devleti Hz. Ali ve Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretilerinin içini boşaltmak için bir adım mı atıyor?

Arnavutluk devletinin “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” kurarak başına getirmeyi düşündüğü Tiran’daki Baba Mondi’nin (Edmond Brahimaj) 2016 yılında Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco ile görüşmüş olmasını da hafızanızın bir yanına not alın…

Avrupa Konseyi, 2012 yılında Arnavutluk’ta “Dinler ve kültürler arası diyalog” toplantısı düzenlemişti. Bu Baba Mondi’ye (Edmond Brahimaj) orada “Dünya Bektaşilerinin lideri olarak dinler ve kültürler arası diyalog konusunda ne düşünüyorsunuz?” şeklinde bir soru yöneltilmiş ve o soruya “Bu diyalog halklar ve dini cemaatler arasında iş birliği için çok önemlidir. İnsanları birbirleriyle yakınlaştırmanın çok önemli ve faydalı olduğunu düşünüyorum.” cevabını vermiştiBunu da ayrıca not almanızda fayda vardır.

İlahiyatçı Prof. Dr. Hilmi Demir’in "Bu plandan bana bizzat Tiran'da Baba Mondi bahsetmişti. Tıpkı Katoliklik gibi 'Vatikanvari bir Bektaşi Mezhebi' ile Türkiye'de ve Balkanlar'da Alevileri yeni bir azınlık cemaati haline getirmek istiyorlar. 2018 Yılında Baba Mondi ve Türk diplomasi çevresi FETÖ tarafından kuşatılmıştı. Artık anlaşılan o ki plan tıkır tıkır işliyor. FETÖ Alevi Yapılanması İmamı Osman Eğri de Almanya'da bu işle görevli zaten... Teo-politik böyle bir şey. Türk Dış politikası ve İstihbarat zafiyetimizin kör noktası." ve Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin’in de "Bu girişimlerin başında Arnavutluk Tiran’da yaşayan Baba Mondi (Edmond Brahimaj) olduğunu, arkasında Batılı ve ABD'li güçlerin olduğunu biliyoruz" değerlendirmelerini de bu gelişmeyi anlamak adına notlarınızın arasında bulunsun.

Baba Mondi’ye (Edmond Brahimaj) çeşitli süreçlerde CHP’lilerin ilgisi olmuş. Kemal Kılıçdaroğlu 2019 yılında Arnavutluk’taki etkinliklere katılarak Baba Mondi ile samimi pozlar vermiş… 

CHP’li Yılmaz Büyükerşen’in, Ekrem İmamoğlu’nun adamlarından Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın da başka zamanlarda Baba Mondi ile pozları var…

Terör örgütü PKK’ya hizmet eden kişilerle "Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümünü” kutlayan CHP’lilerin Alevilik ve Bektaşilik hassasiyetinin ne derece garabet olduğunu buradan anlayın…

Arnavutluk’un “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” kurma düşüncesi birçok şüpheyi, şaibeyi doğurmuştur. Arkasında muhakkak emperyalizm mutfaklarında pişirilen bir tezgâh var. 

İslamsız, Ali’siz,Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’siz Alevilik olmaz. 

“Olur” diyen varsa, emin olun onlar Türk/İslam değerlerine düşmanlık besleyenlerdir.

Arnavutluk’un bu girişimi dikkatlice takip edilmelidir. Bakalım altından hangi proje çıkacak?

Gerçi proje gayet net bir şekilde ortadadır. 

Hz. Ali ve Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğretilerinin emperyalist projelerde heba edilmesine müsaade edilmemelidir. Arnavutluk’ta bu projeye alet olmamalıdır.

 

Yorumlar
Z
Ziyaretçi 4 gün önce
yazınızdan dolayı tebrik ediyorum.Teşekkürler yazınızı arşivimde ilelebet saklayacağım.
BEĞENME
0
CEVAPLA