Ahlat, yeni stratejik diplomasi merkezi
Ahlat, Türkler için tarihsel, kültürel ve stratejik açıdan büyük bir öneme sahip olup Selçuklu döneminden Osmanlı'ya ve modern Türkiye'ye kadar devam eden bir mirasın parçasıdır.
Ahlat, Türklerin ilk gelişimiz sonrasında, bu sefer düzenli ordu ile Anadolu'ya girişinde ve yaygın yerleşiminde bir kapı görevi görmüştür. Bir anlamda Anadolu’nun Kapısı’dır. Sonrasında da bir ilim, sanat ve ticaret merkezi olarak öne çıkmıştır. Ahlat’taki Selçuklu Mezarlığı da dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlıklarından olup, “toprağı toprak yapan altında yatandır” sözünün en güçlü örneklerindendir. Coğrafi olarak da Van Gölü'nün kuzeybatısında stratejik bir konuma sahiptir.
Ahlat, Türk tarihinin bir sembolü olarak, Türklerin Anadolu’daki tarihsel varlığını ve kökleşmesini temsil etmekte olup, Ahlat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi alelade bir yerleşke olmayıp anlamı yüksektir.
25 Ağustos 2024’te Ahlat’ta yapılan kabine toplantısı da yerleşkenin önemini vurgulamıştır. Bunu daha da güçlendirmenin ve toprağımızı gitmemiş görmemiş halkımızın gözünde olduğu kadar, tüm dünyanın ve özellikle toprağımıza sulananların önünde varlığımızla kuvvetlendirmenin vaktidir.
-o-
Camp David, Roosevelt dönemine dayanan, ABD’nin başkanlık düzeyindeki en gizli ve stratejik inziva yerlerinden biridir. Burada yapılan görüşmeler genellikle kriz dönemlerinde ya da önemli diplomatik inisiyatiflerde tercih edilir. Örneğin, 1978'de Camp David Anlaşmaları, İsrail ve Mısır arasında barışı sağlamak amacıyla burada imzalanmıştır.
Chequers, İngiltere başbakanlarının diğer devlet liderleriyle gayri resmi bir ortamda görüşmeler yapmasına olanak tanıyarak, resmiyetten uzak bir ortamda karşılıklı güven oluşturmayı hedefler. Tarihi 1556’ya uzanmasıyla ile monarşiyi ve devlet devamlılığını ifade eder.
Soçi’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sıklıkla kullandığı bir rezidans bulunmakta, Batılı liderlerle yapılan görüşmelerde Rusya'nın güneydeki stratejik gücünü ve sıcak denizlere olan erişimini simgelemektedir.
Schloss Meseberg, Almanya'nın resmi devlet misafirlerini ağırladığı 18. yüzyıldan kalma bu şato, Berlin'in resmi tonundan uzak, daha sakin ve güvenilir bir atmosfer sumaktadır.
Diaoyutai Devlet Konuk Evi, Ming hanedanlığı döneminde inşa edilmiş olup, Çin'in misafirperverliğini ve tarihsel kültürünü uluslararası düzeyde sergilemek için önemli bir platform olarak ağırlamalarda kullanılmaktadır.
-o-
Türkiye de benzeri ağırlamaları, İstanbul’daki muhtelif saraylar ve Okluk koyu yazlık konutunda yapıyor. Sıra Ahlat’ta. Ahlat’ı Türkiye’nin dış diplomasisinin ağırlık merkezlerinden biri haline getirerek Anadolu’nun tamamındaki mevcudiyetimizi vurgulamanın vaktidir.
Bununla beraber Türkiye’nin TDT oluşumu misyonu çerçevesinde tarihiyle bağlarını da İstanbul ya da Ankara’dan daha fazla şekilde ifade edebilecek bir merkez, Ahlat olabilecektir.
Sayın Devlet Bahçeli’nin Sayın Cumhurbaşkanı’na Turan tablosu hediyesini Ahlat’ta vermesi de büyük anlam içermektedir. Esasen, Sayın Devlet Bahçeli’nin 18 Nisan 2012’de, yani 12 yıl önce yazdığı “Bitlis’in Ahlat ilçesinde yeni bir “Cumhurbaşkanlığı Köşkü” için ne dersiniz?” paylaşımının derin anlamı da buradan okunmalıdır. Bugün, yazı kendine özel, kışı kendine özel Ahlat’taki köşk ile bu öneri gerçekleşmiştir.
Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Bizim tarihten alacağımız olumlu bir ders de, Ahlat’ı nasıl bir giriş, güçlenme ve atlama zemini yaptığımızdır, bugün de aynısını yapacağız. Ahlat’ı 1071 kutlamaları haricindeki faaliyetlerin de merkezlerinden yaparak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en önem verdiği misafirlerini ağırladığı bir merkez haline getirerek bu bakışımızı daha da vurgulayabileceğiz.