05 Ekim 2024
weather
24°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Sağlık Ketamin nedir, nerede kullanılır? Matthew Perry'in ölümündeki ketamin detayı!

Ketamin nedir, nerede kullanılır? Matthew Perry'in ölümündeki ketamin detayı!

Friends dizisinin yıldızı Matthew Perry'in ölümünde ketamin detayı dikkat çekti. Doktorların Perry’e yüksek dozlarda ketamin sağladığı ortaya çıktı. Peki, Ketamin nedir, nerede kullanılır?

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ketamin nedir, nerede kullanılır? Matthew Perry'in ölümündeki ketamin detayı!

Friends dizisinin oyuncularından Matthew Perry geçen yıl Los Angeles'taki evinin jakuzisinde ölü bulundu. Perry’nin ketaminle bağlantılı ölümüne ilişkin davada doktor Mark Chavez suçunu kabul etti. Peki, Ketamin nedir, nerede kullanılır? 

Ketamin nedir, nerede kullanılır? 

Ketamin, genellikle anestezi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. 1960'larda geliştirilen bu madde, özellikle cerrahi işlemlerde anestezi sağlamak için kullanılır. Bununla birlikte, son yıllarda ketaminin depresyon, anksiyete ve bazı diğer mental sağlık durumlarının tedavisinde de etkili olduğu ortaya konmuştur.

Ketamin, NMDA reseptörlerini etkileyerek beyin kimyasını değiştiren bir etkisi vardır. Anestezi etkisi hızlıdır ve bu nedenle acil durumlarda da kullanılabilir. Bununla birlikte, ketaminin yan etkileri olabilir ve dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Klinik ortamlarda, uzman hekimlerin gözetiminde uygulanması önerilir.

Anestezi: Cerrahi ve diğer tıbbi prosedürlerde.
Mental Sağlık: Depresyon, anksiyete gibi durumların tedavisinde.
Kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır.

Matthew Perry'e Ne olmuştu?

54 yaşındaki oyuncu Kasım 2023’te evindeki jakuzide ölü bulunmuştu. Perry’nin Aralık 2023’te yayımlanan otopsi sonuçlarına göre de oyuncunun anestezik ketamin kullanımı ardından havuzda boğularak öldüğü tespit edilmişti.

Raporda koroner atardamar hastalığı ve opioid bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan Buprenorfin’in de oyuncunun ölümünde rol oynadığı belirtilmişti.

Phillip Faraone/Getty Images
 

Perry’nin yakınları soruşturmayı yürüten yetkililere oyuncuya depresyon ve kaygı bozukluğu için ‘ketamin infüzyon terapisi’ adı verilen bir tedavi uygulandığını söylemişti.

Otopsi doktoruysa Perry’nin vücudundaki ketaminin ameliyat sırasında kullanılan genel anestezi seviyesinde olduğunu aktarmıştı.

Polis mayısta Perry’nin ketamine nasıl ulaştığıyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
4 Ekim cuma hutbesi konusu | Cuma hutbesinin tam metni!

4 Ekim cuma hutbesi konusu | Cuma hutbesinin tam metni!