21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Sağlık Korpus luteum nedir?

Korpus luteum nedir?

Korpus luteum, yumurtalıkta oluşan bir hücre kütlesidir ve erken gebelikte progesteron hormonunun üretiminden sorumludur. Korpus luteumun rolü döllenme olup olmamasına bağlıdır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Korpus luteum nedir?

Korpus luteum, yumurtalıkta oluşan bir hücre kütlesidir ve erken gebelikte progesteron hormonunun üretiminden sorumludur. Korpus luteumun rolü döllenme olup olmamasına bağlıdır.

Bazen, kistler ağrılı semptomlara yol açabilen bir korpus luteumda oluşabilir. Bu kistler kendi başlarına gidebilir, ancak bazıları tedavi gerektirebilir.

Korpus luteum nedir?

Yumurtlama sırasında, baskın bir folikülden bir yumurta salınır. Yumurtanın serbest bırakılmasını ve ardından döllenmeyi takiben, folikül kendini kapatır ve korpus luteum olarak bilinen şeyi oluşturur. Bu hücre kitlesi erken gebelikte progesteron hormonunun üretilmesine yardımcı olur.

Korpus luteum, fetüs gebeliğin sürdürülmesi için yeterli seviyelerde üretim yapılıncaya kadar progesteron üretmeye devam edecektir, bu genellikle gebeliğin 7 ila 9 haftaları arasında meydana gelir.

Progesteron hamileliğin erken döneminde esastır çünkü:

  • Rahimin kasılma olmadan büyümesini sağlar

  • Rahim zarının büyümesini destekler

  • Kan akışını ve oksijen kaynağını iyileştirir

Korpus luteum hamilelik hormonu insan koryonik gonadotrofin veya HCG tarafından desteklenir ve korunur. Korpus luteum, hamileliğin yaklaşık 10 haftasında boyutta küçülmeye başlar.

Döllenme veya implantasyon olmadığında, korpus luteum bozulmaya başlayacaktır. Bu östrojen ve progesteron seviyelerinde düşüşe neden olarak başka bir adet döneminin başlamasına neden olur.

Korpus luteum ve adet döngüsü

Hormonlar, kadınlarda normal adet regülasyonunda güçlü bir rol oynar.

Progesteron ve östrojenin yanı sıra, yumurtlama için diğer gerekli hormonlar, luteinize edici ve folikül uyarıcı hormonu içerir. Bu hormonlar yumurtlama ve uterusu döllenmiş bir yumurtanın implantasyonu için hazırlamaktan sorumludur.

Tipik bir adet döngüsü, her 25-36 günde bir meydana gelir; bu sırada vücut yumurtlama ve hamilelik için hazırlanır.

Adet döngüsünün üç aşaması vardır:

Foliküler faz

Adet döngüsünün foliküler evresi, bir kadının periyodunun başlangıcında, adet kanamasının başlangıcında başlar ve yumurtlamaya kadar sürer. Bu aşama genellikle 13–14 gün arasında sürer.

Foliküler fazda vücut, yumurta içeren yumurtalık foliküllerinin üretimini indüklemek için folikül uyarıcı hormon salgılar. Bu foliküllerden biri, dominant folikül olarak bilinen, döllenme kabiliyetine sahip olgun bir foliküle dönüşecektir.

Baskın folikül, sadece baskın olmayan folikülleri kırmakla kalmayıp aynı zamanda uterusu, yumurta implantasyonuna hazırlanırken astarını kalınlaştırmaya başlaması için uyarır. Ayrıca yumurtlamadan sorumlu olan luteinize edici hormon dalgalanmasına neden olur.

Yumurtlama aşaması

Yumurtlama aşaması, bir kadının adet döngüsünün 14. gününde başlar. Bu süre zarfında, luteinize edici hormon artar, yumurtayı dominant folikülden salmak için yumurtalığı daha fazla uyarır. Tipik olarak, bu faz 16 ila 32 saat arasında sürer ve yumurtlama ile sonuçlanır.

Luteal faz

Adet döngüsünün luteal evresi, vücudun döllenmiş bir yumurtanın implantasyonu için hazırlandığı zamandır. Bir yumurtalık folikülü, yumurtlama evresi sırasında bir yumurta bıraktığında, açılan folikül kapanır ve korpus luteum adı verilen şeyi oluşturur.

Korpus luteum, döllenmiş bir yumurtanın implantasyonuna hazırlanırken uterusu daha da kalınlaştırmak için uyaran progesteron hormonunun üretilmesinden sorumludur.

Rahim implantasyonuna hazırlamak için bu süre zarfında östrojen hormonu da yükselir.

Kalınlaşmış uterin astar içine implante edilecek döllenmiş yumurta yoksa, vücut düşük kan estrojen ve progesteron seviyeleri nedeniyle adet kanaması sırasında astarı tutar ve döngü tekrar başlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli Saraylar ziyaretçi rekoru kırdı

Milli Saraylar ziyaretçi rekoru kırdı