21 Kasım 2024
weather
13°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Siyaset İP'de ağır yıkım! İstifaların sonu gelmiyor

İP'de ağır yıkım! İstifaların sonu gelmiyor

İstifaların bitmediği İP kriz ve kaos merkezi haline geldi. 3-6 Mart krizinden bu yana geçen 9 aylık süreçte aralarında üst düzey isimlerin de yer aldığı yüzlerce kişi istifa ederken istifa gerekçeleri, partideki politik tutarsızlığın kanıtı oldu. Son 1 ayda il ve ilçe teşkilatlarındaki istifaların sayısının 2 bini aştığı ortaya çıktı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İP'de ağır yıkım! İstifaların sonu gelmiyor

Kriz ve kaosların merkezi haline gelen İP, 3-6 Mart krizinden bu yana geçen 9 aylık süreçte ağır bir yıkıma uğradı. Sonu gelmeyen istifa gerekçeleri, partideki politik tutarsızlığın da belgesi oldu. Bu süreçte bazı vekiller HDP ile işbirliğine tepki gösterip partiden ayrılırken, bazıları yerel seçimlerde CHP ile ittifak yapılmayacağı için istifa etti. İP Genel Başkanı Meral Akşener'in fevri kararları ise teşkilatları isyan ettirdi. Son 1 ayda il ve ilçe teşkilatlarındaki istifaların sayısı 2 bini aştı.

2017 yılında 200 kurucu üye tarafından kurulan İP'deki istifa dalgası son 9 ayda ivme kazandı. Akşener'in, 3-6 Mart krizinin ardından altılı masaya dönerek HDP ile işbirliğine 'sessiz onay' vermesi Yavuz Ağıralioğlu'nu partiden kopardı. Partinin milletvekili adaylarını belirleme sürecinde, birçok skandalın ve usulsüzlüğün yaşandığı temayül yoklamalarına isyan eden Aytun Çıray da parti ile yollarını ayırdı. 28 Mayıs'taki seçim hezimeti sonrası İP'den kopan bir diğer isim Ahat Andican oldu.

İSTİFA FURYASI

Yerel seçimlere Cumhur İttifakı çatısı altında girmeleri gerektiğini savunan Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, bu süreçte istifasını açıklayan ilk isim oldu. GİK üyesi Bahadır Erdem ise CHP ile ittifak yapılmadığı için istifa etti. Yönetim kadrosunun mevcut politikalarını eleştiren ve "Her şey çöktü, tüm beklentilerim sıfırlandı" diyen Durmuş Yılmaz da partiden ayrıldı.


İHRAÇLAR, GÖREVDEN ALMALAR...

Son dönemde Adnan Beker, Aydın Adnan Sezgin, Aylin Anıl Arslan ve Mesut Yılmaz gibi önemli isimlerin de istifa ettiği partide ihraçlar ve görevden almalar da gündeme oturdu. 28 Mayıs hezimeti sonrası Akşener'e karşı parti içinde muhalefet oluşturan Günay Kodaz, Ethem Baykal, Sevinç Gümüş, Tamer Kayaalp, Musa Ertugan ve İsmet Koçak partiden uzaklaştırıldı. Akşener'in basın danışmanlığını yapan ve en yakınındaki isimlerden olan Murat İde'nin de görevine son verilmesi dikkat çekti.

TEŞKİLATLAR ÇÖKMEK ÜZERE

Sabah'ın haberine göre, 28 Mayıs seçimlerinin ardından Akşener'in benimsediği politika ve aldığı kararlar, teşkilatları da ayağa kaldırdı. Son 1 ayda Sakarya, Burdur, Yalova, Amasya, Malatya, Elazığ ve Ankara gibi birçok ilde istifa eden partililerin sayısı 2 bini aştı. Aralarında kurucular ve teşkilat yöneticilerinin de olduğu bu isimlerin istifa gerekçeleri de farklılık gösterdi. Bazı üyeler Akşener'in ittifaksız yerel seçime girme kararı sebebiyle istifa ederken, bazıları ise Akşener'in destek verdiği isimler yüzünden partiden ayrıldı. Bazı ilçe üyelerinin ise Akşener'in verdiği sözleri tutmaması sebebiyle partiden ayrıldıkları görüldü.

YENİ İSTİFALAR KAPIDA

Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın, Akşener'e ve ailesine ait banka hesaplarını incelettiği iddiası son haftalarda ortalığı daha da karıştırdı. Akşener'i eleştiren sözleri ile rahatsızlık oluşturan Antalya Milletvekili Uğur Poyraz'ın da partide "dışlananlar" listesine eklendiği bildirildi. İstanbul Milletvekili Seyithan İzsiz'in partinin mevcut politikalarından rahatsız olduğu iddia edildi. Meclis'teki vekil sayısı erimeye devam eden İP'de bu üç ismin de istifanın eşiğinde olduğu öne sürülüyor. (Sabah)

Yorumlar
N
Nejat Dinç 1 yıl önce
Doğru olan Meral hanımın istifa ederek partiyi kapatması. Bu saatten sonra bu partiyi ayağa kaldırmak mümkün değil.
BEĞENME
0
CEVAPLA
Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleri yüzlerine vurdu, Alman medyasının zoruna gitti

Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleri yüzlerine vurdu, Alman medyasının zoruna gitti