Anadolu plakası bizi uyarıyor, 'Hareket ediyorum' diyor." ifadelerini kullandı. Gökçeoğlu, bölgede 5.0 büyüklüğünü bulan yeni depremler olabileceğini de vurgulayarak, bu depremin beklenen İstanbul depremine etkisi olup olmadığı ile ilgili soruyu da yanıtladı. Peki, Bursa depremi, büyük İstanbul depremini tetikler mi? İşte İstanbul'da da hissedilen Bursa depremi ile ilgili Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu'nun yaptığı dikkat çeken açıklamalar...
Bursa depremi Marmara'da büyük korku yarattı. 3 dakika arayla meydana gelen depremler sonrası Bursa, Kocaeli ve İstanbul'da insanlar sokağa döküldü. Bölgeyi şiddetli bir şekilde sallayan deprem ile ilgili AFAD açıklama yaptı. Açıklamada, depremin Bursa Gemlik Körfezi'nde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.1 olduğu bildirildi. Yine AFAD tarafından yapılan açıklamada 3 dakika sonra 4.5 büyüklüğünde ikinci bir deprem olduğu da duyuruldu. İstanbul'da ve Kocaeli'de de büyük korku yaratan deprem sonrası sabah.com.tr'ye konuşan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu, Anadolu fayının hareket ettiğine dikkat çekti, bölgede yeni depremler olabileceğini söyledi. Gökçeoğlu, "Beklenen büyük İstanbul depremini tetikler mi?" sorusuna da dikkat çeken bir yanıt verdi. İşte Bursa depremi ve büyük İstanbul depremi beklentisi ile ilgili son dakika açıklamalarının detayları...
BURSA DEPREMİ MARMARA'DA BÜYÜK KORKU YARATTI
Bursa Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, 4.73 kilometre derinlikte oluştu. Sığ bir deprem olarak tanımlanan Bursa Depremi, İstanbul ve Kocaeli'de de şiddetli bir şekilde hissedildi. Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı depremde, hasar durumu araştırılıyor.
"DEPREM GÜNEY KOLDA OLUŞTU"
Korku yaratan deprem sonrası sabah.com.tr'ye konuşan Prof.Dr. Candan Gökçeoğlu, "Kuzey Anadolu fay zonu Adapazarı'nın güneyinden itibaren iki kola ayrılır. Biri kuzey, diğeri güney koldur. 1999 depreminde kuzey kol Darıca'ya kadar kırıldı. Marmara'da beklenen büyük deprem bu kolda olacak. Bugünkü deprem ise güney kolda olmuştur." dedi.
"GÜNEY KOLDA 1964 YILINDA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLDU"
Gökçeoğlu, Bursa depreminin meydana geldiği güney kolu ile ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
Güney kol; Geyve ve İznik Gölü'nün güneyinden, Gemlik'e ulaşır. Mudanya'da daha Batı'ya doğru devam eder. Güney kolun deprem üretme hızı, kuzey kola göre daha düşüktür. Bu şu anlama gelir; kuzey kol 250 yılda bir deprem üretiyor ise, bu kol daha uzun sürede deprem üretir. Bu kolda 1964 Manyas depremi olmuştu. O deprem 7 büyüklüğünde olmuştu.
"BÖLGEDE YENİ DEPREMLER BEKLİYORUZ"
Gökçeoğlu, meydana gelen depreme bağlı olarak yeni deprem uyarısında bulundu. Gökçeoğlu, "5.0 büyüklüğünde, 4.5 büyüklüğünde yeni depremler ve 3.0 ila 3.5 bandında artçı depremler bekliyoruz. Bu artçı depremler küçük segmentleri etkileyerke 5 kadar büyüklüklere ulaşabilir. Ama bu çok yüksek bir ihtimal değildir." ifadelerini kullandı.
"ANADOLU PLAKASI HAREKET EDİYOR"
Gökçeoğlu, 'Bu depremin asıl mesajı şudur' diyerek sözlerine şöyle devam etti:
Bölge hareketli. Anadolu plakası hareket ediyor. Anadolu plakası bizi uyarıyor. 'Hareket ediyorum, aman dikkatli olun, depremi unutmayın' diyor.
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ'Nİ ETKİLER Mİ?
Gökçeoğlu, 'Beklenen Büyük İstanbul Depremi' ile ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
Kuzey kolda yükleme sürekli devam ediyor. Bu deprem, kuzey kolu etkilemez. Ancak şunu gösteriyor, burası hareket ediyor. Enerji yüklenmeye devam ediyor. Beklenen Büyük Marmara Depremi'ne ciddi bir etkisi ise yok.
"SIĞ BİR DEPREM OLDUĞU İÇİN BU KADAR HİSSETTİK"
Bursa'da meydana gelen depremin büyüklüğüne oranla daha fazla hissedilmesinin nedenini de açıklayan Gökçeoğlu, "Bu deprem sığ bir depremdir. Zemine yakın olması hasebiyle daha fazla hissedildi. 20 KM derinlikte olsa bu kadar hissedilmezdi." dedi.
Kaynak: Sabah