Brezilya'da terk edilmiş bir karınca yuvası tespit edildi. Karınca şehrinin içinde otobanlar, yan yollar, patikalar ve binden fazla oda yer aldı. Bilim insanlarının haftalar süren kazısıyla ortaya çıkan karınca şehrinin eşi benzeri olmaması dikkat çekti. Bir mimarın elinden çıkmış gibi görülen bu karınca şehri, görenleri hayran bıraktı.
Karınca yuvasını görüntülemek isteyen bilim insanları terk edilen yuvayı ortaya çıkarmak için beton kullandı ve bölgeye beton döktü. Bu beton sayesinde karınca yuvasının daha doğrusu karınca şehrinin görüntüleri ortaya çıktı. Betonun ardından toprak kısımlar kazılınca karınca yuvasının 67 metre karelik bir alanı kapsadığı belirlendi. Yuvanın içinde havalandırma, otoyollar, odalar ve bahçeler vardı.
Bilim insanları karıncaların yuvasını görüntülemek için kanallara 3 gün boyunca beton döküp, 40 ton toprak kazdılar. Haftalarca süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan karınca yuvası ağızları açık bıraktı. Zira bu karınca şehri adeta bir mimarın elinden çıkmış gibi planlı ve organizeydi.
Karınca yuvası toplamda 67 metre karelik bir alana yayılıyordu. Mimari olarak insanoğlunun yaptığı şehirleri andıran bir yapısı vardı. Otoyollar, yan yollar, hatta patikalar vardı. Karınca yuvasındaki ulaşım ağı, iyi havalandırmaya izin verecek ve en kısa ulaşım yollarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştı.
Karınca yuvasının içi ana odaları birbirine bağlayan çok sayıda otoyola sahip. Ana yolların dışında yan yollar da var. Oradan patikalar uzanıyor ve işçiler tarafından toplanan bitki örtüsünden yetişen birçok çöp çukuru ve mantar bahçesine çıkıyor.
Karınca yuvasının içinde otoyolların bağlandığı odalar bulundu. Bilim insanlarının saydığına göre bu büyük karınca yuvasında tam 1920 oda yer alıyordu.
Karıncaların başında tek bir kraliçe yer alıyor. Bu kraliçe karınca kolonisini kurmadan önce erkeklerden 300 milyon sperm topluyor. Ardından, büyüklüklerini işlevlerini ve gelecekteki rollerini belirlediği karıncaları oluşturacak yumurtaları yapıyor.
Yaprak yiyen karınca kolonilerinde görevi sadece mantar üretmek olan karıncalar olduğu gibi temizlikten sorumlu olanlar da bulunuyor. Karıncalar çöplerini yer altı yuvalarında depolayıp sonrasında şehir dışına taşırlar. Karıncaların da güvenlikten sorumlu orduları bulunur. Bu karıncalar ağırlıklarının 50 kat fazlasını kaldırabilirler.