23 Kasım 2024
weather
16°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün İslam Ve Ahlak Şevval ayı ne zaman bitecek? 6 gün Şevval orucu ne zaman tutulur?

Şevval ayı ne zaman bitecek? 6 gün Şevval orucu ne zaman tutulur?

Ramazan ayından sonra en önemli aylardan biri olan Şevval ayında 6 gün oruç tutmak isteyen Müslümanlar, bu aynı ne zaman biteceğini merak ediyor. Peygamber Efendimiz, (SAS) bu ayla ilgili “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." buyurmaktadır.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Şevval ayı ne zaman bitecek? 6 gün Şevval orucu ne zaman tutulur?

İslam dünyasında büyük bir yeri olan Şeval ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Bu ay bitmeden 6 gün orucunu idrak etmek isteyen Müslümanlar, şevval ayının ne zaman bitttiğini araştırıyor. Ramazan ayının sona ermesiyle ibadetlerine devam etmek isteyen müminler, Şevval ayında tutulan orucun büyük faziletler doğuracağına inanıyor.

ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BİTECEK?

2021 yılı Şevval Ayı'nın 1. Günü 13 Mayıs 2021 tarihine denk geldi. Şevval ayının ilk günü ile Ramazan Bayramı'nın ilk günü kutlandı.

2021'nin Şevval ayı 11 Haziran Cuma günü sona erecek.

şevvalayı

ŞEVVAL AYI ORUCUNUN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

şevalorucu

ŞEVVAL AYI İLGİLİ HADİSLER

Her zaman oruç tutmak sevabdır. Hadis-i şerifte, (Oruç, Cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır) buyuruldu. (Buhârî)

Şevval ayında tutulan orucun çok sevabı vardır. Üç hadis-i şerif:
(Ramazandan sonra Şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.) [Taberanî]

(Ramazan orucuyla Şevvalde de 6 gün oruç tutan, bir yıl oruç tutmuş sayılır.) [İbni Mace]

(Ramazan ayı orucu on aya, ramazandan sonra tutulan 6 gün oruç da iki aya mukabil olur ki, böylece bir yıl oruç tutma sevabına kavuşulur.) [İbni Huzeyme]

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Aşı takvimi hızlanıyor! Hedef toplumsal bağışıklık

Aşı takvimi hızlanıyor! Hedef toplumsal bağışıklık