Dosdoğru yol
Yola çıkmadan önce adabına uygun Yaradan’a sığınıp destur istedi. Yolu selametli kılması için, gittiği yolu anlamayı ve rehber edinmeyi merhametin tek sahibine yalvardı. Uzun bir yol oldu, azaplı bir yol. Yorgunluk, yılgınlık üzerine geldikçe geldi, dünyevi sorunlar bir an bile aman vermedi. Ama aldırmadı, yürüdü, bazen öfkelenip bazen gülümseyerek yoluna devam etti.
Öncekilerin masallarını dinledi ve aktardı. Sur’a üflenene kadar Sarı Saltuk Baba’ya konuk oldu. Yine durmadı, yolu takip etti. Sarp Yokuş’u aşarak Yesevi Ocağında yandı. O kazandan nasibini alarak fazla soluklanmadan ‘yolcu yolunda gerek’ dedi. Zalime karşı çıktı, ‘Asla Boyun Eğme’yenlerin yanında saf tuttu. Yine yoluna koyuldu Baba Sultan. Dosdoğru yol izleyerek Ötüken’de Nesimi’yle buluştu.
İşine o kadar kendisini kaptırmıştı ki arada sırada aradığımda ‘Abi ne yapıyorsun?’ sorusuna ‘Valla Nesimi Baba’yla oturup çay içip, muhabbet ediyoruz’ derdi. Ben sizi bölmeyeyim, selam söyle deyip işin içinden çok kaçmışlığım da oldu. Kendisinin büyülendiği yetmezmiş gibi çevresini de arayan soranı da ‘pişman’ ederdi. Telefonu kapattıktan sonra kendimi sorgulamaya başlamanın ağırlığını yaşadığım için kolayını seçerdim, az arardım. Şimdi daha çok pişmanım. Roman bittikten sonra kitap şeklinde bana ulaştığında keşke yazarla daha çok konuşsaydım o sıralarda diyorum. Takıldığımız noktalar olacak elbette. Şimdi inattır, kılavuzluk etmez, ne anlarsan anla deyip ağabey fırçası atar. Hiç bu konuya fazla girmeden ana konumuza geleyim.
Yazar Çınar Ata’nın (Alper Kağan Üçer) beşinci kitabı Seyyid Nesimi Dosdoğru Yol romanı ‘Ötüken’ neşriyatında ışık yüzü gördü. Tarihi romanlarıyla kendine has bir tarzda okurların gönlünü kazanan Çınar Ata, Hoca Ahmed Yesevi (Sarp Yokuş) romanından dolayı Kazakistan devleti tarafından ‘Teşekkür Mektubu’na layık görüldü. ‘Ülkü’, ‘Hangah’, ‘Asla Boyun Eğme’ kitaplarının da sahibi olan Çınar Ata aynı zamanda İstanbul Ülkü Ocaklarının Yılın Romanı - Türk Dünyası Hizmet Ödülü’nü alan yazarlarımızdandır.
Dosdoğru Yol romanıyla tekrar bizleri sevindiren yazarımız bu defa Nesimi’yle karşımıza çıkıyor. Bu Nesimi, Türkiye’de yeni bir göz ve farklı bir nefesle bizlere aktarılmış. Kırkın üzerinde kaynaktan faydalanılarak hem Türkiye hem Azerbaycan edebiyatıyla birebir ilgilenilmiş, uzun zaman üzerinde çalışılmış, şiirlerin orijinalliğine dokunulmamış, fotoğraflar ve haritalarla süslenmiş bu eser. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin tarafından takdim yazısı yazılan bu romana Azerbaycan’ın Türkiye Büyükelçisi Hazar İbrahim’in de fikirlerine yer verilmiştir. 14. yüzyılda yaşayan şaire, tarihi roman yazan Çınar Ata, Hocalı şehitlerini unutmamıştır, romanı onlara ithaf etmiştir. Beni de en çok can evimden vuran bu oldu.
Yeni romanın, Dosdoğru Yol’un kutlu olsun Çınar Ata. Beşinci kitabınla hoş geldin evimize.