20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

TBMM'nin açılışının 100.yılı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Milli Mücadele döneminin en önemli dönüm noktalarından biri, tam bir asır önce bugün gerçekleşti. 23 Nisan 1920 saat 13.45’te, Hacı Bayram’da kılınan cuma namazını müteakip dualar eşliğinde Büyük Millet Meclisinin açılışı yapıldı. Bu önemli gelişme, hem yurt içinde cereyan eden gerici ve bölücü isyan hareketlerine, hem işgalcilerin Kuvâ-yı Milliye’nin karşısına sürdüğü Kuvâyı İnzibatiye ve onu destekleyen İstanbul Hükümeti’ne, hem de Türk topraklarını paylaşma/ bölüşme yarışına giren işgalci devletlere verilen muazzam bir tepki idi.

Meclisin açılmasıyla hayata geçirilen millet iradesini egemen kılmak fikri ile istiklali kazanma ve Türk milletinin bekasını koruma fikri iç içe geçmişti. Olağanüstü yetkilerle donatılıp İstiklal Savaşı’nın karargâhı olarak görev yapan, Sevr dayatmasını çöpe atıp Lozan’ı temin ederek Anadolu’daki Müslüman-Türk mevcudiyetini daim kılan Meclis, ölüm kalım mücadelesinde Türk milletinin azim ve kararlılığının en somut göstergesi oldu.

“Ya istiklal ya ölüm” diyenlerin milliyetçi hareketi, küllerinden yeniden doğan bir milleti ve onun millet egemenliğine dayanan yeni devletini müjdelerken, Mustafa Kemal’in “iktidara sahip olanlar gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler; hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler” diyerek işaret ettiği Damat Ferit ve benzeri İngiliz himayesi ya da Amerikan mandası arzu edenler de yok değildi.

O günlerin zorlu şartları dikkate alındığında, Millet Meclisini açma iradesinin ne büyük bir cesaret, şuur ve kararlılık göstergesi olduğu anlaşılabilir. Mustafa Kemal’in ifadeleriyle, “İstanbul›u İngilizlerin resmî ve eylemli olarak işgal etmeleri üzerine devlet kuvvetlerinin tutsak edilmesi ve baskı altına alınması ve Meclis-i Mebûsan’a saldırılmakla ulusun bağımsızlığına ve ulusal onura saldırılmış olması; bu yüzden milletvekillerinin, ülkenin alın yazısı ile ilgili görevlerini yapamayacakları kanısına vararak ulusun bağrına sığınmak zorunda kalmaları, devletin ve ulusun bütün kuvvetlerini buyruğu ve denetimi altında bulunduracak bir olağanüstü Meclise pek çok gereksinme doğurmuş olduğundan, Ankara’da olağanüstü yetkileri olan bir Meclis toplamaya” karar verilmişti. Tüm engelleme girişimlerine rağmen bu kararın hayata geçirilmesi Millî Mücadele ruhunu canlı tutan hürriyet aşkının ve Türk milletinin düşmana boyun eğmeyeceğinin de ilanı oluyordu.

19 Mayıs’ta Samsun’da doğan güneş, bütün kaleleri zapt edilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve her köşesi bilfiil işgal edilmiş aziz vatanın her karışını aydınlatmaya başlamıştı. Bu güneşin batmayacağı, yurdun karanlık altında kalmayacağı, bu uğurda milletin kaderini eline alıp yabancı güçlerin kendisine bir kader belirlemesine asla müsaade etmeyeceği, TBMM’nin açılışıyla bir kez daha dünyaya duyuruldu.

Aynı Meclis, maalesef neredeyse yüz yıl sonra, 15 Temmuz’da, yine Damat Ferit gibi dışarıdan kumanda edilen dahilî bedhahların, Koçgiri ve Anzavur gibi millet egemenliğine düşman grupların saldırına bir kez daha maruz kaldı. Ne mutlu ki, bir asır önce işgal ve ihanet karşısında dirilen millî ruh nasıl Meclisi açtıysa, 15 Temmuz’da da aynı ruh şahlanıp FETÖ’nün millet egemenliğinin tecelligâhı Meclise attığı bombalara göğsünü gerdi ve darbe girişiminde bulunanları hüsrana uğrattı.

Böylelikle bir kez daha anlaşıldı ki, milletinin iradesi ve devletinin egemenliği teminat altındadır. Bu teminatın en somut göstergesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, şükürler olsun 100. yaşını doldurmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

TBMM’nin açılışının 100. yılı kutlu olsun! Türk milletine nice 100. yıllar görmek nasip olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *