20 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ukrayna’ya füze izni savaşı yayabilir

Ukrayna’ya füze izni savaşı yayabilir

YAYINLAMA:

21.Yüzyıl koşulları altında dünyanın pek çok noktasında şartlar giderek kızışırken, gerginlikler artmaya devam etmekte, bölgesel ve küresel çatışma riski de giderek yükselmektedir. Bir yandan Rusya-Ukrayna arasında süregelen savaşın tüm Avrupa’yı kapsayacak yöne evrilmesi hatta NATO-Rusya çatışmasının başlayabileceği ihtimali sık sık gündeme gelmeye koyulmuştur. Diğer yandan Ortadoğu’da 7 Ekim 2023’ten bu yana devam eden İsrail soykırımı ise hem şiddetini artırmakta hem de bölge dışı aktörlerin çarpık anlayışı sebebiyle bölgenin iklimi giderek daha da kaotik hale gelmektedir.

Dünya genelinde şartların giderek kızıştı süreç içerisinde Avrupa’da bir yandan silahlanma artarken diğer yandan da Batı ile Rusya arasında çatışma ihtimali sık sık gündeme gelmeye başlamıştır. Geride bıraktığımız hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy Kiev’e ziyarette bulunmuş, Ukraynalı yetkililer ile füze kullanım izni konusunu da görüşmüşlerdir. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, saldırılar neticesinde zarar gören enerji tesislerinin onarımı için 325, insani yardım kapsamında 290, mayın temizleme çalışmaları için 102 olmak üzere toplamda 717 milyon dolar yardımın Ukrayna’ya sağlanacağını duyururken, İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy de her yıl 3 milyarlık sterlinlik askeri yardımı sağlama konusunda kararlı olunduğunu vurgulamıştır.

Her iki ülkenin Ukrayna’ya sağladığı uzun menzilli füzelerin Rusya’ya yönelik kullanımına izin verilmesinin tartışmaya açılması Rusya cephesinden sert bir karşılık bulmuş, Rusya Devlet Başkanı Putin uzun menzilli füzelerin Rusya’ya karşı kullanımının NATO ile savaş anlamına geleceğini ifade etmiştir.

Bilindiği üzere önümüzdeki Kasım ayında ABD’de başkanlık seçimleri gerçekleşecektir. ABD başkanlarının ülkede bulunan silah sanayisi tarafından desteklendiği ve seçimi hangi aday kazanırsa kazansın devamlılık için bu desteği almak zorunda olduğu bilinen bir gerçekliktir. ABD kendi içerisinde yaşadığı gündem ile önümüzdeki süreç içerisinde bölünme riski ile karşı karşıya gelmiştir. Bu riski aşabilmek, bozulan ekonomisini canlandırabilmek adına her çevreyi bir araya getirecek şartların sağlanması gerekmektedir. Bu çerçeveden bakıldığında ABD’nin yeni ve kapsamlı bir savaşa ihtiyacı vardır. Ukrayna’ya füze kullanım izni verilmesi her ne kadar bu riski tırmandıracak olsa da Putin ilk etapta düğmeye basan taraf olmayı tercih etmeyecektir.

Tüm bu gündemlerle beraber İsrail’in Hizbullah üyelerinin kullandığı telefon, çağrı cihazı ve telsizleri patlatarak düzenlediği operasyon elektronik harp konusunu gündeme getirmiştir. Yaşanan saldırılar ve devamında gelen tartışmalar ilerleyen süreç içerisinde sadece Ortadoğu’da değil Avrupa’da savaş koşullarının yeniden şekillenebileceğini göstermiştir.

 

    

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *