Üniversite mi, meslek mi?
YAYINLAMA:
| GÜNCELLEME:
Yine bir üniversite sınavı sonrası tercih dönemine gelindi. Gençlerin tüm hayatını etkileyebilecek kararların alındığı bir dönem!
Öncelikle şu denklemi unutmayın: Yetenek, eğiliminiz ve isteğiniz, başarınız ile doğru orantılıdır. Başarınız da mutluluğunuzla doğru orantılıdır. (Yetenek, Eğilim, İstek) <=> Başarı <=> Mutluluk
Üniversite tercih kararlarında önemli olabilecek konulardan bazılarına dokunalım:
- Kişilik özellikleriniz ile eşleşen bir meslek seçmelisiniz. Örneğin verici ve yardımsever birisi iseniz, toplumsal ve insani katkısı yüksek meslekleri tercih etmelisiniz.
- Yetenekleriniz ve eğilimleriniz nelerdir? Bu önemli soruya cevap bulmak için, kendinize “ne yönden güçlüyüm” diye sorun. İknada, münazarada, fiziksel kabiliyette, hesaplamalarda, detaycılıkta ne durumdasınız? İşte bu ve benzeri yeteneklerinizle o işe uygun mesleği daha kolay analiz edebilirsiniz.
- Bir ömür zaman geçirmek istediğiniz meslek nedir? Unutmayın, tercihlerinizde sadece, kazanırsanız tereddüt etmeden okuyacağınız bölümler yer alsın.
- Hedefiniz nedir? Para mı, insanlara faydalı olmak mı, tanınmak mı, güvence mi, yönetmek mi, aidiyet mi, herhangi bir diploma mı, yurt dışı mı, özgürlük mü…? Bunu sadece kendinize, ama samimiyetle söyleyin. Sonrasında önünüzü daha net göreceksiniz.
- Üniversite seçimi kariyer planlamanın ilk ve önemli adımlarından birisidir. Tüm resmi görün ve tercihinizi öyle yapın. En azından önünüzdeki 20 yıldaki adımlarınızı bir bir düşünün.
- Puana değil isteğinize bakın, puanım boşa gitmesin demeyin, istemediğiniz ama daha yüksek puanlı yerleri yazmayın. Denklemi unutmayın. İstediğiniz işte başarılı olursunuz. Başarılı olursanız mutlu olursunuz.
- Üniversitenin dil öğretmesini beklemeyin, belki sadece mesleki yabancı dil öğrenirsiniz. Genel bir yabancı dil öğrenimini ya üniversite sırasında ya da sonrasında ek emek vererek çözeceksiniz.
- Güncel ve geleceğin mesleklerini tercih edin. Bu mesleklerin piyasa kapılarının şimdilik biraz dar olduğunu, gittikçe açılacağını unutmayın.
- Üniversite değil, meslek seçin. Güçlü bir üniversitede ama mutlu olmayacağınız mesleği asla seçmeyin.
- İmkân varsa ailenizin yanında okuyun. Bu benim görüşüm tabi ki. Zıddı görüşe sahip uzmanlar var.
- İstediğiniz meslek için imkân var ise şehrinizdeki vakıf üniversitelerini değerlendirin. Başka bir şehirde okumak da ucuz değildir.
- Ülkemize bakın, milletin ve devletin yükselmesine katkınız nasıl olabilir? Belki, tam da sizin katkınız gerekiyor!
- n Güçlü bir puanınız var ise, üniversite seçerken, üniversitelerin araştırma çıktılarına, yenilikçiliğine, öğretim üyesi/öğrenci oranına, iş dünyasına yakınlığına, iş üzerinde öğrenme imkânlarına, ders dışı yetenek geliştirme faaliyetlerine bakın.
- Hangi bölüme girerseniz girin, o bölümden kendini farklılaştırarak çıkan ilk 5 kişi içinde olmaya bakın.
- Hangi bölüme girerseniz girin; şehrin, üniversitenin ekosisteminin ve internetin verdiği olanakları hakkınca kullanmanız gereken zaman şimdidir.
- Hayat artık sürekli öğrenme gerektiriyor. “Üniversite bitince öğrenim bitti”, sanmayın.
Aklınız henüz net değilse hemen bugün tercihe çalışın, tercihleri sona bırakmayın. Sona kalan kararlar maliyetli olabilir.
Ve sevgili aileler; “Unutmayın, hayat onların hayatı ve seçim onların seçimi.”
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *