Kazakistan'da yeni dönem
Kazakistan’da Anayasanın değiştirilmesine yönelik referandum 5 Haziran tarihinde gerçekleştirildi.
Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Seçim Komitesi'ne göre, referanduma toplam 7.985.769 Kazakistan vatandaşı oy kullandı. Anayasanın değişikliğine yönelik referandumda Kazakistan vatandaşlarının katılım oranı %68.05 oldu.
Referandum sonuçlarına göre seçime katılan vatandaşların %77,18’i anayasa değişimine evet derken (6.163.516 kişi), %18,66’sı anayasa değişikliğine karşı hayır oyu kullandı(1.490.470).
Kazakistan Anayasasının yaklaşık %30’nun değiştirilmesine yönelik gerçekleştirilen referandumda Kazakistan vatandaşları anayasanın değişimi için Evet ya da Hayır yazılı seçim pusulaları ile oy kullandılar.
Peki gerçekleşen referandum sonuçlarına göre Kazakistan vatandaşları nelere evet dedi?
- 1.Cumhurbaşkanı görevde bulunduğu sürece herhangi bir partiye üye olamayacak! Cumhurbaşkanı akrabaları devlet kademelerinde, kamu ortaklığındaki şirketlerde üst düzey görev(ler) üstlenemeyecektir.
- Ülke tek kişinin neredeyse sınırsız yetkilerinin bulunduğu “süper cumhurbaşkanlığı” yönetim şeklinden vazgeçecek, daha güçlü, daha etkin parlamento ön plana çıkarılacaktır.
- Değişen Anayasa hükümleriyle “Kazakistan’ın yer altı ve yer üstü kaynakları ‘’Kazakistan halkına ait” olacaktır.
- Kabul edilen referanduma göre Kazakistan vatandaşları daha merkezi yerde duracak; haklarının korunması için yine referandum sonucuna bağlı kalarak, özel yetkilere sahip olması planlanan bağımsız İnsan Hakları ombudsmanı oluşturulacaktır. Ve gerektiğinde ombudsman hizmetine cumhurbaşkanı, başbakan dahil olmak üzere her vatandaş başvurabilecektir.
- Kazakistan vatandaşlarının da (cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer yetkililerle aynı haklarda) başvurabileceği bağımsız bir Anayasa Mahkemesi kurumu oluşturulacaktır.
- Vatandaşlar vekilleri seçebildikleri gibi, güven kredisini yitiren (daha bariz bir tabirle “çalışmayan”) vekilinin görevine son verebilme yetkisine sahip olacaktır...
Önümüzde ki süreçte Kazakistan'da çalışan birçok Kazak gazeteci meslektaşımın da dediği gibi yeni sayfa açılarak "Kazakistan'ın ikinci Cumhuriyeti mi" olacak yoksa bünyesinde birçok farklı etnik yapıyı ve farklı dini grupları barındıran bir ülke için karar alma sürecinde olumsuzlukları beraberinde mi getirecek hep birlikte göreceğiz.