23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram

Emekli aylığının yanlış statüde bağlanması

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Hizmet birleştirmesi yapılarak aylık bağlanan ve daha sonra yanlış statüde aylık bağlandığı tespit edilen sigortalının farklı statüde geçen hizmet sürelerinin tahsis talep tarihinden önce olması şartıyla, mevcut tahsis talebi diğer statüler için de geçerli sayılacak ve yeni bir tahsis talep belgesi alınmaksızın, mevcut tahsis talep tarihi dikkate alınarak aylık bağlanması gereken statüde aylık yeniden hesaplanacaktır.

Hesaplanan aylık miktarı yanlış statüde ödenen aylık tutarı ile karşılaştırılacak olup, hesaplanan yeni aylık diğer statüden bağlanan aylıktan;

- Yüksekse, aylık başlangıç tarihi itibariyle iki aylık arasındaki fark aylıkları ödenecektir.

- Düşükse, borç kaydı işlemlerinde yersiz ödemenin sigortalı veya Kurum hatasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilecektir. Yersiz ödemenin sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması durumunda yersiz ödeme tespit tarihinden geriye doğru 10 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılacaktır. Yersiz ödemenin Kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanması durumunda ise tespit tarihinden geriye doğru sadece 5 yıllık sürede ödenmesi gereken aylıklar ile ödenen aylıklar arasındaki yersiz ödenen fark aylıklar için borç kaydı yapılmaktadır.

Yanlış statüden aylık bağlandığı tespit edilen sigortalıların dosyalarının farklı ünitelerde bulunması halinde, gerek yeni aylığın hesaplanmasında gerekse borç kaydı işlemlerinin yapılmasında ünitelerin birbiriyle irtibat kurması gerekmektedir. Ünitelerin birbirini bilgilendirmesi öncelikle aylık miktarları yönünden yapılacak doğru statüden bağlanacak aylığın miktarına göre üniteler borç kaydı ve birikmiş ödeme işlemlerini karşılıklı olarak gerçekleştirecekleri gibi yanlış statüde bağlanan aylığa ilişkin dosya, doğru statüden aylık bağlama işlemlerinin yapılacağı üniteye gönderilmektedir.

Örneğin ;Sigortalıya 23/10/1999 tarihli tahsis talebine istinaden 1/11/1999 tarihinden itibaren 1479 sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlanmıştır. 6/12/2015 tarihinde dosyada gerçekleştirilmek istenen ikinci karar işlemi sırasında sigortalı hatasından kaynaklanmayan nedenlerle aylığın bağlanması gereken statünün hatalı tespit edildiği ve aylığın 2926 sayılı Kanuna göre bağlanması gerektiği anlaşılmış olup, her iki dosyanın işlemi aynı ünite tarafından yapılacaktır.

Bu durumda; öncelikle 1479 sayılı Kanuna göre bağlanan ve 1/11/1999 tarihi ile Aralık/2015 ödeme dönemine kadar yersiz olarak ödenen aylık miktarlarının toplamı ile 2926 sayılı Kanuna göre aynı dönem için ödenmesi gereken aylık miktarları toplamı mukayese edilerek, 2926 sayılı Kanuna göre ödenmesi gereken toplam aylık tutarı, 1479 sayılı Kanuna göre ödenmiş olan toplam aylık tutarından; Fazla ise, 1479 sayılı Kanuna göre bağlanmış olan aylık, başlangıç tarihinden itibaren iptal edilecek, ödenen aylıkların tamamı için faizsiz olarak borç oluşturulacaktır. Sigortalının 23/10/1999 tarihli tahsis talebine istinaden 1/11/1999 tarihinden itibaren 2926 sayılı Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlanacak ve 2926 sayılı Kanuna göre bağlanan aylık için aylık başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan birikmiş aylık tutarları 1479 sayılı Kanuna göre ödenen ve borç kaydı yaratılan aylıklardan mahsup edilerek, fark aylıklar sigortalıya ödenecektir.

Düşük ise, Kurum hatası kapsamında tespit tarihinden geriye doğru 5 yıllık sürenin başlangıcı tespit edilmekte ve 1479 sayılı Kanuna göre bağlanan dosyadan ödenen aylıklar için borç kaydı işlemi yapılmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *