23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram

Eğitim ve öğretim yardımı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Kanunun 47'nci maddesi,  2330 sayılı Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlar kapsamında, vefat edenlerin aylık bağlanmış olan çocukları ile aynı kapsamda malul olanların öğrenim görmekte olan çocuklarına her ay için; ilköğretimleri sırasında (1.250), ortaöğretimleri sırasında  (1.875) ve yükseköğretimleri sırasında (2.500) gösterge rakamının (eylül ayında geçerli olan) memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda eğitim ve öğretim yardımı yapılmaktadır.

Eğitim ve öğretim yardımı;

Öğrenim durumuna göre belirlenmiş gösterge x Memur maaş katsayısı x 12 formülüne göre hesaplanmaktadır.

İlköğrenimde olanlar için 18, ortaöğrenimde olanlar için 20, yükseköğrenimde olanlar için 25 yaşına kadar öğrencilik vasfının devam etmesi şartıyla eğitim ve öğretim yardımı yapılacaktır.

Malulün öğrenim görmekte olan çocuklarından aylık bağlanma vasfını yitirmiş olanlara, bu kapsamda eğitim ve öğretim yardımı yapılmayacaktır. Ancak, eğitim ve öğretim yardımı ödendikten sonra öğrencilik vasfının yitirilmesi halinde yapılan ödemeler, yersiz ödemeler kapsamında borç çıkartılmamaktadır.

Eğitim ve öğretim yardımı, yılda bir defa ve 12 aylık olarak yapılır.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi kapsamında faaliyet gösteren özel eğitim okullarında eğitim alanlar da eğitim ve öğretim yardımından yararlanmaktadır.

5434 sayılı Kanunun ek 79'uncu  maddesinin altıncı fıkrasının ikinci cümlesi; “Bu yardımlar, yılda bir kez olmak üzere, bulunulan yılın eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre hesaplanarak, 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında ve öğrenim durumunu gösterir belge ile birlikte yapılacak talep tarihindeki öğrenim seviyesi esas alınmak suretiyle toptan ödenir” hükmünü amir iken, 690 sayılı KHK’nın 30'uncu maddesi ile değiştirilerek “Ödemeler, her eğitim-öğretim yılında bir kez olmak üzere, ilgili eğitim-öğretim yılının eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısı ve aynı eğitim-öğretim yılındaki öğrenim seviyesine göre hesaplanarak 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında toptan yapılır. Öğrenim durumu ve seviyeleri tespit edilemeyenlere ise ilgili eğitim-öğretim yılı içinde talepleri üzerine eğitim ve öğretim yardımları ödenir” şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Aynı fıkranın sonuna “Birinci fıkra kapsamında aylık almakta olanlar da aynı usul ve esaslar çerçevesinde bu yardımdan yararlandırılır” cümlesi eklenmiştir.

Yapılan bu düzenlemeler çerçevesinde;

Eğitim ve öğretim yardımı ödemelerinde, öğrenim durumunu gösterir belge ile birlikte kuruma yapılan talep şartı kaldırıldığından, ödemeler her eğitim-öğretim yılında bir kez olmak üzere, ilgili eğitim-öğretim yılının eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısı ve aynı eğitim-öğretim yılındaki öğrenim seviyesine göre hesaplanarak (Öğrenim seviyeleri web servisi aracılığı ile tespit edilecektir.) 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında hak sahiplerine toptan ödenmektedir.

Öğrenim durumu ve seviyesi tespit edilemeyen hak sahiplerine ait eğitim ve öğretim yardımı ödemeleri, ilgili eğitim-öğretim yılı içerisinde talepleri üzerine aynı öğretim yılı için ödenmektedir.

Kanunun ek 79'uncu maddesinin birinci fıkrası kapsamında aylık almakta olanlara da yönetmelikte belirlenen yaş ve öğrenim seviyelerine göre eğitim ve öğretim yardımı yapılmaktadır.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *