19 Ekim 2024
weather
10°
Twitter
Facebook
Instagram

Araştırma hokkabazları denetim altına alınmalı

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Seçim günü yaklaştıkça eski kirli oyunlar bir defa daha vizyona girdi. Cumhur ittifakını karalamak ve adaylarını zayıf gösterip bir algı operasyonu ile milletin zihnini bulandırmak için malum zevat yine sahne aldı. Anket şirketi görünümlü hokkabazlar sırayla devreye giriyor ve birinin bıraktığı yerden diğeri devam ediyor. Tek hedefleri, tek görevleri Cumhur ittifakının önünü kesmek. 

DÜZMECE ANKETLER 

Bu hokkabazları 24 Haziran seçimleri öncesinde izlemiştik. Ne söyledilerse yanıldılar, ne iddia ettilerse kaybettiler. Her defasında yeniliyorlar ve yalan ve düzmece anketleri boş çıkıyor, ama ne yüzleri kızarıyor, ne vazgeçiyorlar. Yine aynı şeyi yapıyor, yine yüzsüzlüğün zirvelerinde dolaşıyorlar. Nasıl yüzsüz ve şarlatan olduklarını kendi beyanları gösteriyor. Televizyon ekranlarında, “bol kepçe dağıtıyoruz” diyenlere rastladık. “Doğruyu söylesem, Erdoğan’ın kazanacağını anlatsaydım, beni ipe çekerlerdi” diyecek kadar ileri gidenleri de ibretle izledik. Bunların içinde parti yetkililerini, gazete temsilcilerini arayıp, “şöyle bir sonuç elde ettik, ama isterseniz 2-3 puanı şu partiden alıp şu partinin hanesine yazabiliriz” diyenlerin olduğu, ispatlı şahitlidir.

CEVABI TÜRK MİLLETİ VERDİ 

Bu icazetli, görevli ve provakatör anket şirketleri, 24 Haziran seçimleri öncesinde MHP’yi yüzde 3-4’e kadar indirmişlerdi. Hatta utanmasalar yüzde 1’i bile çok göreceklerdi. Bu şeref yoksunlarına en güzel cevabı Türk milleti verdi. Seçim sonuçları, bunların gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu, tamamen ön yargılarıyla veya aldıkları özel görevin gereğine göre hareket ettiklerini, hiçbir ölçü ve kural tanımadıklarını, kesin olarak ortaya koydu. Türk milleti bunları asla ciddiye almıyor, ama nafile. Yine aynı kumpasları kuruyor, yine yalanın, aldatmanın, şarlatanlığı her türlüsünü servis ediyorlar. Ne utanıyorlar, ne yoruluyorlar, ne vazgeçiyorlar. Bu böyle gitmez, bu iş bu kadar basit olamaz. Mutlaka bir tedbir alınmalı, bir çerçeve çizilmeli ve bir ciddiyet getirilmelidir.

KARAKAYA’NIN TEKLİFİ 

Bu rezilliğin önüne geçmek ve milletin aklıyla daha fazla alay edilmesini önlemek için ilk harekete geçen parti yine MHP olmuştur. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mevlüt Karakaya 24 Haziran seçimlerinin hemen sonrasında, yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte, yanıltıcı, art niyetli amaçlara hizmet eden araştırma şirketlerinin denetime alınması, bir kural ve kaideye bağlı hareket edilmesi ve yanlış yapanların bunun sonucuna katlanmasını kapsayan bir yasa teklifi hazırlamış ve TBMM’ye sunmuştur. Teklif son derece titiz hazırlanmıştır ve ihtiyaca cevap verecek niteliktedir.

ŞEFFAF YAPI KURULACAK 

Teklif hazırlanırken, kamuoyu araştırması ve sonuçlarının yayınlanmasında uluslararası uygulama esaslarını belirleyen, ESOMAR/WAPOR kamuoyu araştırmaları rehberi ölçü alındı. Teklifin kanunlaşması durumunda, kamuyu araştırmalarının planlanmasından, verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ve sonuçlarının yayınlanmasına kadar geçen tüm sürece ilişkin işlemlerde şeffaf bir yapı kurulacak. Araştırmacı; yayınlanan bir sonuç için araştırmayı kim için yaptığını, finansmanın kim tarafından karşılandığını ve tutarını, belgeleri ile birlikte paylaşmak zorunda olacak. Araştırmanın güvenilirliği ve geçerliliğini değerlendirebilmek için her türlü teknik bilgi mutlaka sağlanacak.

MÜŞTERİ DE SORUMLU 

Teklif, hem araştırmacı hem de müşteri için sorumluluklar getiriyor. Güvenirliliği ve geçerliliği konusunda şüphe duyulan ya da bağlamından koparılarak müşteri tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna araştırmacının müdahale etmesi zorunlu oluyor. Teklifte, Kişisel Verileri Koruma Kanuna gönderme yapılırken, bu verilerin arşivlenerek başka çalışmalar ya da başka amaçlar için kullanımının önüne geçilmesi için ilgili işlemler sonlandığında imha edilmesi şartı getiriliyor.

TÜİK DENETLEYECEK 

Teklif teknik detayları da dikkate alıyor. Buna göre, araştırmacı olmak ve kamuoyu araştırma kuruluşu kurmak için gerekli bilimsel ve teknik yeterlilik şartları, TÜİK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Belirlenen görev ve yükümlülüklerin ifasında görev alan araştırmacılar TÜİK ile iş birliği içerisinde çalışacak. Bu iş birliği kapsamında istenen her türlü bilgi, belge, veri ve istatistik talebi, ilgili araştırmacı tarafından temin edilecek. TÜİK, kamuoyu araştırmasının bilimsel ve teknik doğruluğu ve verilerin yeterliliği ile sınırlı olarak denetim yapma yetkisine sahip olacak.

YALANA VE YANLIŞA CEZA 

Sayın Karakaya’nın hazırladığı kanun teklifi cezai hükümler de içeriyor. Belirtilen şart ve ilkelere uymayan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşuna; ilgili araştırmayı yapmak için fatura karşılığı aldığı ücretin 10 katına kadar idari para cezası kesilebilecek. Teklifteki şart ve ilkelere aykırı olarak araştırma adı altında veya imasıyla kamuoyunu bir kurum, kuruluş, ürün, hizmet veya kişi hakkında olumlu ya da olumsuz yönlendirmek veya etkilemek maksadıyla yalan, yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiler sunan araştırmacı veya kamuoyu araştırma kuruluşunun sorumlu yöneticisi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Sayın Cumhurbaşkanı ve AK Parti yetkilileri de kamuoyu araştırması görünümlü şarlatanlardan şikayetçidir. Yapılması gereken bu teklifin biran önce kanunlaşmasını sağlamak ve bu hokkabazlara bir daha milletin aklıyla alay etme fırsatı vermemektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *