31 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram

Yeni gün

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

NEVRUZ - Yeni gün demektir. İslam'ı kabul ettikten sonra kullanılan bazı kelimeleri Türkçe yerine Arapça ve Farsça kullanmaya başladık. Yeni gün de bu kelimelerden biridir. Nevruz Farsça kelime olup, 'Nev' yeni ve ruz 'gün' kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkmıştır. Zaman geçtikçe Yeni gün'ümüz Nevruz'a çevrilmiş. Günümüzde Yeni gün'ü Türk illeri Nevruz, Novruz, Nooruz, Naurus ve Navrız gibi anmakta ve kutlamaktalar. Türkler bahar mevsimini doğanın canlanması, bu olayı kutlamak ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlamakla ilişkilendirmiştir.

Bazı rivayetlere göre Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıktığı gündür. Çinliler tarafından bozguna uğrayan Türklerden 'Nuhuz' ve 'Koyan' isimli iki şehzade kız kurtulur. Uzun yol kat ettikten sonra bir sabah karşılarında bir iz görürler. İzi takip etmeye başlarlar, saatlerce izin takibini sürüyorlar ve sonunda bir alageyikle karşılaşıyorlar. Alageyiği kovalarken yeşillik ve ağaçlık bir yere geldiklerini fark ediyorlar. Geçilmez dağlarla çevrili olan bu yer Türklere yurt oldu. Ama hiçbir zaman Turan'a kavuşmak sevdasından vazgeçmediler. Gün geldi bu gizli yurtta bir börü göründü. Türkler bu kurdun nereden geldiğini merak ettiler ve bir çoban, kurdun küçük bir delikten çıktığını gördü. Yurda gelerek gördüklerini anlattı. Türkler kurdun çıktığı yere toplandılar, fakat delik bir insanın geçemeyeceği kadar çok küçüktü. Yurdun demircisi ocak yaktı, örs kurdu, taşları parçaladı. Ve yol açtı. Türkler çok sevindiler. Demircinin bu kahramanlığından dolayı Bozkurt ismini verdiler. Ve Bozkurt'u Han yaptılar. Bu güne de Yeni gün dediler. Yeni gün baharın gelişinin müjdecisi, toprağın uyanmasının habercisidir. Bu yüzden yeni gün yılbaşı olarak değerlendiriyordu. Zaman geçtikçe yeni yüklemeler ve yakıştırmalar da yapılmıştır.

Türk dünyasında '"Yeni gün" coşkuyla kutlanılmakta. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerimizde Yeni gün Bayramı resmi tatil günü olarak kabul edilmiştir. Bu ülkelerin aynı enlemler üzerinde yer alması ve aynı dönemde bahara geçiş yapması da önemli ayrıntılardan biridir. Türkiye'de de Yeni gün Bayramı'nın toplum ve devlet şekilde kabul edilmesi yavaş yavaş baş verse de, bunu devlet seviyesinde geniş çapta kutlama boşluğunu görmekteyiz. Eskiye dayalı malum sorunlar yüzünden insanların bu bayrama üvey muamele göstermesine de sebep oldu. Fakat unutulmamalı ki Yeni gün bir Türk bayramı, bir Türk kutlamasıdır. Türk illerinde bu bayramın törenlerle kutlanması ve resmi tatil olması da bizlere çok şey söylemekte. Çok şükür ki, Türkiye'de de artık Yeni gün Bayramı belli bir zümrenin değil, Türk bayramı olarak algılanmaya başladı. Ayrıca bu gelenekler yaşatılmalı ve genç nesillerimize aktarılmalıdır. Yeni gün toyunuz kutlu olsun!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *