16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram

Kupa için ekol gerek Arda!

YAYINLAMA:
Kupa için ekol gerek Arda!

A Milli Takımımız Karadağ’ı bir kazaya uğramadan geçti. Montella’nın sahte 9 ısrarı, 6’sız sistem denemesi, tutan hamleler bir yana, kapanan takımları açma sorunumuza çare, tecrübesiyle İrfan Can Kahveci oldu. Dünyada iki takım klasik 9’suz yapamaz, biri İngiltere, diğeri biz. Bizim Harry Kane’miz var mı, o da yok. Şut değil, gol rekoru lazım ama coşkumuz yetti, gereken skoru aldık. Yine de çok efor kaybettik. İzlanda daha zor olacak. Biz zoru başaran takımız. Günün sonunda A Ligi bize yakışır, 2026 Play-Off’unu da cebimize koyarız.

Beni heyecanlandıran asıl konuya gelelim. Son 72 yılda 1 kez gittiği Dünya Kupası’na, 24 yıldır katılamayan bir ülkenin en büyük umudu olan 19 yaşındaki Arda Güler, “Emekli olmadan Milli Takım ile bir kupa almak istiyorum” dedi. Müthiş bir öz güven ve vizyon. O güçle R.Madrid’in de umudu. Bu mümkün mü? Arda kendi yeteneklerine güveniyor, jenerasyonuna inanıyor olabilir. 35 yaşına dek Modric gibi üst düzey oynarsa (2040) önünde 4 Dünya Kupası, 4 Avrupa Şampiyonası var. Hadi 3’er turnuva olsun, 6 organizasyon eder. 2 Dünya Kupası, 6 Avrupa Şampiyonası gördük, 2002 ve 2008 ruhu kupaya yetmedi.

PLAN İSTER

Çünkü bu bir ekol işi. Brezilya 5, Almanya ve İtalya 4’er, Arjantin 3, Fransa ve Uruguay 2’şer, İngiltere ve İspanya 1’er Dünya Kupası kazandı. İspanya 4, Almanya 3, Fransa ve İtalya 2’şer, SSCB, Çekoslovakya, Hollanda, Danimarka, Yunanistan ve Portekiz 1’er kez Avrupa Şampiyonu oldu. Bu 14 ülkeden 13’ü futbolda birer ekol. Sadece Yunanistan asrın sürprizini EURO 2004’te yaptı. O da bir Otto Rehhagel projesi. 

Şampiyonluklar tek yetenekle olmaz. Plan, proje, strateji ister. Ve ona destek çıkan futbol iklimi. Bizdeki kaotik düzen neye izin verir? 2004 çöküşü sonrası Almanya’nın, 2000’lerde İspanya’nın dönüşümünü yapabilir miyiz? Hayır... Oysa malzeme bol. 19.3 milyon öğrencimiz, 15-24 yaş grubunda 12.9 milyon gencimiz var. Almanya başta Avrupa havuzumuz da cabası. Peki Rehhagel bulabilir miyiz? O Hiddink, Lucescu olamadı. Kuntz zaten olmazdı, Montella da olmaz. Bulursak ve Çılgın Türkler ruhuyla Arda Güler’in hayalindeki o kupa mümkün!

EFSANELER KURULU

İzmir Spor Zirvesi’nde Mustafa Denizli, Fatih Terim ve Şenol Güneş’i herkes izlemiştir. Yarım asırdır futbolun içinde olan 3 efsanenin, zeka, akıl, fikir ve nüktedanlık yarışı vardı. Dinlerken o an “Neden bu 3 bilgeden yararlanmıyoruz” diye iç geçirdim. Milli Takıma unutulmaz hizmetleri oldu, ilkleri aşardılar. Futbol yakında yapay zekaya teslim olacak. Biz organik zekaları daha fazla niye değerlendirmeyelim! FIFA ve UEFA’nın teknik kurulları var. TFF bünyesinde çeşitli kurullar mevcut.

Mesela hayattaki yerli eski Milli Takım hocalarından bir teknik kurul oluşturulabilir. Montella’ya taktik vermek için değil tabi ki. Milli Takımlar, alt yapı, hatta Türk futbolunun anayasalarını yeniden yazmak için. Belki Türk futbol ekolü böyle doğar! Fatih Terim, Mustafa Denizli, Şenol Güneş, Ersun Yanal, Abdullah Avcı, ligde en çok maça çıkan ilk 5 teknik direktör, her ay sansürsüz beyin fırtınası yapsalar, üst akıl olsalar, hatta çocuklarımızla, kızlarımızla buluşup futbolu sevdirseler fena olmaz mı! Ve eminim ki bu efsaneler de her şeylerini kazandıkları futbola son borçlarını ödemek isterler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *