4 Mayıs 2025

İstanbul Büyükşehir Belediyesine yapılan yolsuzluk ve terör operasyonlarından sonra sokaklar üzerinden toplumsal hareketlilik planlayan CHP yönetimi bu sürece DEM Parti’yi de dâhil etmek istedi. Buradaki maksadı ise; terörsüz Türkiye hedefi için 1 Ekim’den itibaren alınan mesafeyi enfekte ederek DEM Parti’yi bu hedeften koparmaktı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 106 kişi hakkında “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak” suçlamasıyla başlatılan yolsuzluk ve terör soruşturmasını fırsat bilen CHP Genel Başkanı Özgür Özel 19 Mart’ın ilk dakikalarından itibaren DEM Parti’yi tahrik ederek desteğe vermeye çağırdı. DEM Parti ise bu sırada Nevruz Bayramı etkinlikleri çerçevesinde 27 Şubat’ta İmralı’dan gelen çağrının gereklerini yerine getirmek için meydan mitinglerine başlamıştı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ısrarla terör soruşturması üzerinden yaptığı tahrik ile hem soruşturmanın yolsuzluk boyutunu geri planda tutmak hem de DEM Parti’yi Saraçhane’ye çekmek istedi. Özel, “Ola ki bizim nerede olduğumuzu soran partiler olur diye söylüyorum. Biz Saraçhane’de olacağız” dedi.
40 yıllık terör sorunun çözümü için denizin geçildiği, coğrafyanın hasret kaldığı barış ve huzur ortamının tesisi için son dönemece girildiği, Nevruz bayramının birlik ve kardeşlik havasında kutlandığı bir süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarihin en büyük siyasi sorumsuzluğuyla sokak çağrısı yaptı. Demokratik bir hakkın kullanılmasına elbette kimse karşı çıkmazdı ancak yargının konusu olan soruşturmalar üzerinden sokakları terörize etmek ne özgürlük ne demokrasi ne de insan haklarıyla bağdaşan bir karardı.
Yargının konusu olan meselelerin çözüm yeri mahkeme salonları, aktörleri ise hukukçulardır. CHP, tepkisini avukatlar aracılığıyla mahkeme salonlarında gayet tabi gösterebilir. Beklenen de budur.
Siyasetin konusu olan meselelerin çözüm yeri ise demokratik sınırlar çerçevesinde miting meydanları, aktörleri ise siyasetçilerdir. CHP de her siyasi parti gibi tepkisini miting meydanlarında gösterebilir. Siyasi partilerden beklenen budur.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel yargının konusu olan soruşturmalara siyasi argümanlarla müdahil olarak hukuku baskı altına almaya çalıştı. Özel, “Cumhurbaşkanı adayımızı almadan meydanlardan çekilmeyeceğiz” diyerek yargıyı açıkça tehdit etti. Suçlu olup olmamasının hiçbir önemi bulunmaksızın sokaklar üzerinden yargıya parmak salladı.
Türkiye’de iç kaos ortamına davetiye çıkaran sorumsuz sokak çağrıları yine aynı görüntülere sahne oldu. Ellerine bıçak, balta, taş, sopa ve asit alan provokatörler polislere saldırdı. Protestocular cami duvarına pisleyip, avlusunda içki içti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rahmetli annesine küfürler edildi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye hakaretlerde bulunuldu. Kalabalığın içine yuvalanan devlet-millet düşmanları CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sokak çağrısıyla bunları yapabildi. Özgür Özel ve CHP yönetimi işte bu atmosferin tam ortasında DEM’lilerin de bulunmasını çok arzu ediyordu.
MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli, sorumlu ve tecrübeli bir siyasi duruşla bugünler için önceden uyarıda bulunup 27 Şubat’ta İmralı’dan yapılan çağrının gecikmemesi gerektiğini belirtmişti. PKK terör örgütünün feshi kararının sürüncemede bırakılmasının hiç beklenmedik komplikasyonlara, ve karmaşık provokasyonlara sahne olabileceğini vurgulamıştı.
Bereketin, bolluğun ve kardeşliğin bayramı olan Nevruz’a gölge düşürmek isteyenler bu sürüncemeden faydalanmak için DEM Parti’yi tahrik etmeye çalıştı. CHP’nin yaptığı sokak çağrısı DEM’de karşılık bulmadı. DEM Parti Nevruz kutlamaları için belirlenen alanlarda bayram etkinlikleri düzenledi.
DEM Parti, Ekrem İmamoğlu’nun adli kontrolle serbest bırakıldığı “Kent Uzlaşısı” soruşturması üzerinden ısrarla tahrik etmeye çalışan CHP’nin oyununa gelmedi.
DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğlulları, “Kent Uzlaşısı yapmak suç değildir. Ancak bu soruşturmanın haricinde bir yolsuzluk soruşturması olduğunu da görüyoruz. İmralı’dan yapılan çağrı bizim için hala aynı değer ve önemini koruyor” diyerek terörsüz Türkiye hedefine sahip çıktı. İmamoğlu’nun siyasi istikbali için 40 yıllık terör sorununun gölgede bakılması girişimi ters tepti. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın Cizre’deki Nevruz Bayramı kutlamalarında çocuklara pamuklu şeker dağıtan polisleri eleştirerek yaptığı tahrik de başarı olmadı.
CHP, önümüzdeki günlerde DEM Parti’yi sokağa çekmek için yeni tahriklerde bulunabilir. 21 Mart 2025 Nevruz Bayramı terörsüz Türkiye için önemli bir kavşaktır. Bu hedefin selameti için MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 4 Mayıs 2025 Pazar günü “PKK terör örgütünün kongresini toplayarak fesih tartışmalarına son noktayı koyması” teklifi hayati önemdedir.