22 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Yaşam Trüf Mantarı nedir? Trüf mantarının yararları neler?

Trüf Mantarı nedir? Trüf mantarının yararları neler?

Van’da kaçakçılıkla mücadele kapsamında 80 kilo kaçak trüf mantarının ele geçirilmesinin ardından, Ticaret Bakanlığı tarafından gelen açıklamayla ele geçen mantarların ihale ile satılacağı duyuruldu. Peki, Trüf Mantarı nedir? Trüf mantarının yararları neler? İşte ayrıntılar…

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Trüf Mantarı nedir? Trüf mantarının yararları neler?

Dünyanın en değerli besinlerinden biri olan trüf mantarı, fiyatının pahalı olması ve nadir bulunması nedeniyle “Kara elmas” olarak adlandırılıyor. Protein açısından çok zengin olan mantarın kilosu ise 2 bin Euro.Peki, trüf mantarı nedir? Faydaları nelerdir? İşte trüf mantarı hakkında merak edilenler…

TRÜF MANTARI NEDİR?

Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Trüf mantarı "KARA ELMAS" olarak tanımlanır. Tanrı ve kralların besini olarak nitelen mantar en değerli tüketim ürünüdür. O kadar kıymetlidir ki açık artırmayla satılır. Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.

Trüf mantarı dünyanın en pahalı besinleri arasında yer alan mantar türlerinden bir tanesidir. Özellikle Fransız mutfağı ile adını duyurmaya başlasa da trüf mantarı tanrıların, kralların yemeği olarak bilinmektedir. Bu yönüyle oldukça eski dönemlerden itibaren kullanılmaya başladığını düşünmek doğru olacaktır. Dolayısıyla en köklü besinler arasında yer almaktadır.

Trüf mantarı birkaç çeşidi bulunuyor. Bu mantar yetiştirilmesi en zor olan mantar türlerinden. Dünyada yüzde 45'ni Fransa, yüzde 35'ini İspanya, yüzde 20'sini İtalya sağlıyor.

Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Kokusu nedeniyle eşsiz bir aramoya sahiptir.  Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.

Trüf mantarının 70 kadar çeşidi olduğu bilinmektedir. Pek çok yerde yetişen Trüf mantarı başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir. Sadece Fransa’da 20 bin kişi geçimini bu mantarlardan sağlamaktadır. Türkiye'de ise doğada kendi halinde yetişmekle birlikte çiftlik bazında üretim yeni yeni başlamaktadır.

Trüf mantarının gelişmesi esnasında hassas bir doğal dengeye ihtiyacı vardır ve yaz sağanakları, uygun ölçüde nem sağladığından trüf için idealdir.  Çok kuru geçen yaz ayları ise trüfün kurumasına neden olmaktadır.

TRÜF MANTARI YARARLARI

Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan mantarı da denilmektedir. Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.  Bununla birlikte cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır. Toplum arasında afrodizyak adıyla da anılmaktadır.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yerli ve milli HİSAR 2020 yılında TSK envanterine girecek

Yerli ve milli HİSAR 2020 yılında TSK envanterine girecek