24 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Güneş tutulması sonrası deprem uzmanında flaş sözler!

Güneş tutulması sonrası deprem uzmanında flaş sözler!

Bugün 2022 yılının ikinci güneş tutulması gerçekleşti. Milyonlarca insanın takip ettiği olay sonrası deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den kritik uyarı geldi. Prof. Görür, güneş tutulması sonucu meydana gelebilecek çekim kuvvetinin faylarda tetiklenmeye neden olabileceğini söyledi.  

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Güneş tutulması sonrası deprem uzmanında flaş sözler!

Dünyanın yakından takip ettiği güneş tutulması bugün saat 12.40 ile 15.05 saatleri arasında gerçekleşti. TÜBİTAK verilerine göre en yüksek tutulma oranı Doğu illerinde gerçekleşti. İstanbul'da ise maksimum örtünme saat 13.47'de yaşandı.

1999 depremi akıllara geldi
Milyonlarca kişinin izlemek için canlı yayınlara akın ettiği güneş tutulması olayı ise akıllara 1999 Marmara Depremi'ni getirdi. Özellikle İstanbul'da büyük yıkıma neden olan depremin bir hafta öncesinde de güneş tutulması yaşanmış ve uzman isimler tutulma ile deprem olayı arasındaki bağa dikkat çekmişti.

"O faylar üzerinde depreme neden olabilir"
Bugün Twitter hesabından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür Twitter'dan yaptığı açıklamanın devamında güneş tutulması sonucu meydana gelebilecek çekim kuvvetinin faylarda tetiklenmeye neden olabileceğini ifade etti. Görür şu ifadeleri kullandı; "Arkadaşlar, ay ve güneş tutulmasının kimi faylarda tetiklemeye yol açabileceği konusunu çok tartıştınız. Bilimsel bir konu hakkında bazı arkadaşlarımızın rastgele konuşması beni üzdü. Bu konu "Ben böyle düşünüyorum" diyebileceğiniz bir şey değil. Ay ve güneş dünya üzerine çekim kuvveti uygular. Hidrosferde ve litosferde gelgit gibi harekelere neden olur. Litosferdeki harekete 'yerkabuğu gelgiti' (Earth tides) deriz. Litosfereki bu gelgit stres doygunluğuna ulaşmış faylarda tetiklenmeye neden olabilir. Bu illa da Marmara'da veya şurada olacak demek değildir. Bu yazdığım konu hakkında yüzlerce çalışma ve makale vardır. Bunu bilmenizin size ne zararı olur? Neden bilimde bile cepheleşiyorsunuz. Bunu tekrar şunun için yazdım. Ben Twitter'ı insanımızı depremle ilgili bilgi ve bilinçlendirmek için kullanıyorum. Tartışmak, dedikodu için değil. Lütfen bu anlayışta olmayan veya başka niyeti olan arkadaşlarımız varsa bizi takip etmeyi bıraksınlar."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ABD'li şirket Türkiye için önerilen dolar kurunu yükseltti! 125 lirayı görenler şok

ABD'li şirket Türkiye için önerilen dolar kurunu yükseltti! 125 lirayı görenler şok