23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Gündem Mandacı basın işbaşında

Mandacı basın işbaşında

12 Eylül darbesinde “Bizim çocuklar işi bitirdi” diyen, FETÖ’cülerin yuvası, 15 Temmuz darbe girişiminin destekçisi ABD, şimdi de Türkiye’deki basın ve STK’ları rüşvetle besleyerek istediği haberleri ve gösterileri yaptırmakla meşgul. Mandacı basına ilk destek ise CHP’den geldi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mandacı basın işbaşında

TÜRKGÜN ÖZEL HABERİ

Türkiye’nin sözde müttefiki Amerika’nın paralarıyla yayın yapıyorlar...

ABD’nin tarih boyunca Türkiye ile ilişkileri çıkar üzerine kuruldu. İşlerine geldiğinde Türkiye’nin önemli bir müttefikleri olduğunu vurgulayan Amerikan başkanları, istekleri sekteye uğradığı anda ekonomik saldırılarla Türkiye’yi hizaya getirmeye çalıştılar.

Rahip Brunson ve S-400 krizinde yaşananlar, yakın tarihimizde bu durumu en iyi anlatan olaylar… PKK, YPG, PYD, FETÖ gibi örgütlere alenen desteklerini gizlemeyen ve bunu devlet politikası olarak gören ABD’nin, Türkiye’nin medya ayağını kontrol edebilmek amacıyla çeşitli kuruluşlara verdiği destekler can sıkmaya başladı.

HİÇ UTANMIYORLAR!

Türkiye’nin muhalif ölçüde yayın yapan birçok medya kuruluşu Amerika’daki bazı vakıflar tarafından maddi olarak fonlanıyor. Üstelik bunu gizli değil, alenen yapıyorlar.

Vakfın kendi internet sitesinden açıkladığı listede, Anadolu Kültür Derneği, Hrant Dink Vakfı, Filmmor Kadın Kooperatifi, 140Journos, Mezopotamya Vakfı, IKSV, Serbestiyet, Hafıza Merkezi, Sivil Sayfalar, Bağımsız Gazetecilik Platformu P24, Mekânda Adalet Derneği, Mor Çatı Kadın Derneği, Ekonomi ve Dış Politikalar Merkezi (EDAM) ile TESEV, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV), Yurttaşlık Derneği ve Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) bulunuyor.

ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation’dan her yıl yüz binlerce dolar yardım alan bazı medya kuruluşlarının kim olduğuna bakıldığında, yayın politikalarıyla da aldıkları hibenin hakkını verdikleri görülüyor.

Medyascope, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın sıkça çıktığı bir kanal. P24 ise Hasan Cemal yönetiminde. 140Journos’un kurucuları arasında, generallere kumpas kurmakla yargılanan Yasemin Çongar bulunuyor. Türkiye aleyhine yayınlarıyla nam salan bianet sitesi de destek alanlar arasında. Her yıl on binlerce dolar yardım alan haber sitesi ve sivil toplum kuruluşlarından kimi Osman Kavala’ya, Selahattin Demirtaş’a özgürlük naraları atarken, kimi siteler suç örgütü lideri Sedat Peker’in açıklamaları üzerinden siyaset güdüyor. Öte yandan geçmişte FETÖ destekli Taraf gazetesinde çalışanların kurduğu yayın organlarına da destek verildiği ortaya çıktı.

YÜZ BİNLERCE DOLAR ALMIŞ

En çok hibe alan sitelerin başında Ruşen Çakır’ın sahibi olduğu Medyascope var. Medyascope 476.720 dolar, Serbestiyet 49.995 dolar, 140 Journos 60.000 dolar destek alırken, P24 isimli haber sitesinin 124.015 dolar aldığı ortaya çıktı.

Dün sosyal medyanın en çok konuşulan konularından birisi olan ve Türkiye’nin basın tarihine kara bir leke olarak geçen olayla ilgili bir yalanlama gelmedi. Ruşen Çakır, takipçilerinden kendisine yönelik gelen eleştirel paylaşımları gün boyu engellemekle zamanını geçirdi. HDP’li gazeteci Şirin Payzın ise Ruşen Çakır adına yalanlamada bulundu. Çakır’ın uluslararası bir gazeteci olduğunu söyleyen Payzın, “Hedef göstermeler çok çirkin” diye konuştu.

HEDEFTE ‘CUMHUR’ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sandıkta deviremeyen Amerika’nın kendi yandaş medyasını oluşturmak adına rüşvetle beslediği medya kuruluşlarının ortaya çıkmasının hemen ardından, CHP savunmaya geçti. Partinin gayrimilli politik açıklamalarıyla gündemden düşmeyen İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Ruşen Çakır’ın internet sitesi için “bağımsız gazeteciliğin adresi” tanımını yaparak, “Gazeteci Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascopet TV başarılı işler yapan bir sitedir” açıklaması yaptı.

Kuvay-i Milliye geleneğinden geldiğini ifade eden ve milliyetçiliği ile Batı’ya meydan okumaya çalışan, çalıştıkça da çuvallayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ise ABD’nin paralı askerliğini üstlenen gazeteciler için bir açıklaması yok. Yıllardır emperyalizme karşı duruş sergiledikleri iddiasıyla övünen sol kesimin tanınmış gazetecileri, Ruşen Çakır’a destek çıktı. Yazar Ahmet Ümit, Çakır’ın “Namuslu gazeteci” olduğu mesajını paylaşırken, Rıdvan Akar ise “Çakır’ın vicdanını kiralamak için paranız yetmez” diye konuştu. “İlkesel olarak fona karşıyım ama alan olursa neden aldı demem” diyerek rezilliği onaylayan gazeteci Gökhan Özbek ise “Habere bakarım” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yalçın Tülpar kimdir, hangi filmlerde oynadı? Yalçın Tülpar ne zaman, neden öldü?

Yalçın Tülpar kimdir, hangi filmlerde oynadı? Yalçın Tülpar ne zaman, neden öldü?