19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Ukrayna krizinde İstanbul müzakerelerinin önemi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Türkiye’nin Ukrayna krizindeki ayırt edici rolünün ne olduğu bugünlerde daha net görülüyor. Zira daha önce Ukrayna ve Rusya heyetlerini Dışişleri Bakanı seviyesinde Antalya’da bir araya getiren Türkiye, şimdi de İstanbul’da barış müzakerelerine ev sahipliği yapıyor.

Geçen pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede tarafların İstanbul’da görüşmesi konusunda mutabık kalındı. Ukrayna tarafı zaten en başından beri hem de liderler seviyesinde masaya oturulmasına sıcak bakıyordu. Rusya ise kısa sürede bir zafer elde edebileceğini hesap ettiğinden müzakereye çok da yakın durmuyordu. Yine de Belarus’ta iki tarafın heyetleri bir dizi toplantı gerçekleştirmiş ancak kalıcı barışı temin edecek bir noktaya erişilememişti. İlk temas mahiyetindeki Belarus görüşmeleri, Antalya’da bir üst seviyeye çıkarılmıştı. Bugün başlayan İstanbul müzakereleri ise yeni bir umut için büyük bir adım olma niteliği taşıyor.

Sahadaki duruma bakılırsa, masada anlaşmanın kolay olmayacağını ve uzlaşının çetin müzakereler gerektireceği kesin. Rusya’nın, Ukrayna anayasasında ülkenin tarafsız statüde olduğunu belirten bir hüküm yer almasını ve bu doğrultuda Ukrayna’nın silahsızlandırılmasını, gayrı meşru şekilde 2014’te ilhak edilen Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunun ve Donetsk ile Luhansk sözde cumhuriyetlerinin bağımsız devletler olduğunun tanınmasını kabul ettirmeye çalışması bekleniyor.

Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçebileceğine dair açıklamalarda bulunduğu ve bunun Rusya’yı kısmen de olsa rahatlattığı biliniyor. Ancak, Kırım ve Donbass’ın Rus toprakları olarak tanınması talebinin Kiev yönetimi tarafından kabul edilmesi pek de muhtemel değil. Dolayısıyla müzakerelerin iyi niyetli ve olumlu bir gelişme olması, barışın sağlanacağı hususunda iyimser olunması için yeterli değil. Üstelik, Ukrayna’nın sergilediği başarılı direnişin, Kırım’daki Rus işgalinin dahi sona erdirilmesini sağlayacağına dair beklentileri güçlendirdiği ortadayken, Kırım’ın yanısıra Donbass’ın Rusya’ya bırakılması Kiev açısından hiç de kabul edilebilir görünmüyor.

Türkiye, en başından beri savaşan taraflar arasında diplomatik temasın sağlanması ve işin bu noktaya gelmesi noktasında eşsiz bir rol oynadı. İstanbul’da yapılan görüşmeler bunun bir kez daha teyit edilmesi anlamına geliyor. Bu durum, Türkiye’nin çok taraflı diplomasisinin stratejik bir aklın ürünü olduğunu da ortaya koymaya yeterli. Türkiye’yi Batı ekseninden kaymakla ve Rusya’ya yanaşmakla eleştiren Avrupa ülkelerinin, savaşın sona erdirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuğuna ve kolaylaştırıcılığına bel bağlaması manidar bir durum. Türkiye’yi S-400 aldığı ve Rusya ile diplomasi yürüttüğü için eleştirenler acaba şimdi Türkiye’nin sadece coğrafi açıdan değil siyasî açıdan da bir köprü olduğunu ikrar edecekler mi? Türkiye gibi NATO üyesi olup da Rusya ile yakın temas kurabilen ve yapıcı bir diyalog sürdürebilen başka bir ülke var mı? Türkiye’nin Rusya ile Batı ülkeleri arasında bir temas hattının kurulmasını sağlayabilmesi aslında tüm NATO üyeleri nezdinde Türkiye’nin stratejik önemini pekiştiren bir gelişme. Rusya açısından bakılırsa, Moskova’nın Kiev’in NATO üyeliği talebinden bile rahatsız olmasına rağmen, 70 yıldır NATO üyesi bir ülke olan Türkiye’nin arabuluculuğuna itiraz etmemesi, Ankara’nın Moskova nezdinde de çok önemli ve ayrıcalıklı bir konuma eriştiğini ortaya koyuyor.

Böylelikle Türkiye, zorlu bir müzakere sürecinin başlamasını sağlamakla kalmayıp bu hamlesi ile hem Doğu hem de Batı için stratejik önemde bir aktör olduğunu tüm taraflara kabul ettirme fırsatını iyi değerlendirmiş oldu. Bir gün “savaşın patlak vermesine sebep olan ülkeler kimlerdi?” sorusu sorulursa birçok ülkenin adı sıralanabilecektir ama “barışın sağlanmasına en anlamlı katkıyı veren ülkeler hangileriydi?” sorusuna sadece Türkiye’nin adını vererek cevap vermekten başka seçenek görülmeyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *