21 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Suriye’nin kaderinde, Rusya’nın artan etkisi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Son bir yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en çok bir araya geldiği lider oldu Rusya Devlet Başkanı Putin. Bu sık görüşmelerden sonuncusu dün Moskova’da gerçekleşti. Bu görüşme, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı almasının ardından yapılan ilk yüzyüze toplantı olması bakımından ayrı bir önem taşıyor. İkili görüşmenin hemen öncesinde Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan bir açıklamada, “ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair somut adımlar görülmediği” ifadesine yer verildi. Bu açıklama, Rusya’nın ABD’nin çekilme söylemine dair bazı şüphelerinin olduğunu göstermenin yanı sıra, ABD’nin süreci hızlandırmasına yönelik bir baskı olarak da düşünülebilir. ABD’nin Suriye topraklarını terk etmesini en çok arzulayan ülkelerden birinin Rusya olduğu kuşkusuz.

Rusya ile ABD, uluslararası sistemin tek-kutuplu mu çok-kutuplu mu olduğu yönündeki tartışmaların baş aktörü. ABD, SSCB’nin dağılması sonrasında tek kutuplu bir dünya düzeninin ortaya çıktığını ve kendisinin bu kutbun lideri olduğunu savunuyordu. Ancak özellikle 2000’li yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel gelişmeler, ABD’nin söylemini sarsmıştı. Rusya, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkeleri, ABD’nin bir zamanlar tartışmasız olan üstünlüğünü örselemeye başladı. Dünya siyasetinin ve ekonomisinin merkez noktası doğuya doğru kaydı. Artık “liberal politikaların savunucu ABD’nin liderliğinde tek kutuplu bir dünya” değil, Rusya ve Çin gibi yükselen güçler sayesinde “çok kutuplu bir dünyadan” bahsediliyor. Küresel politikada ciddi değişimler yaşanırken, ABD’nin, Rusya ve Çin tarafından daha büyük bir tehdit algılamaya başladığı bir gerçek. Nitekim ABD’nin ulusal savunma ve ulusal güvenlik strateji belgelerinde Rusya ve Çin’in “küresel rakip” olarak tanımlandığı ve ABD’nin dış politikasını ve güvenlik stratejisini bu tespit uyarınca yeniden şekillendirdiği biliniyor.

Bu küresel rekabetin Avrasya bölgesinde birçok yansıması oldu. 2008’de Gürcistan’da yaşananlar da 2014’ten bu yana Ukrayna’da devam eden süreç de, ABD-Rusya rekabetinin birer yansımasıydı. Suriye’deki gelişmelerin de bu iki örnekle beraber anılması yanlış olmaz. Suriye’de, ABD ile Rusya arasında vekâleten sürdürülen mücadele, küresel rekabetin Ortadoğu’daki izdüşümü idi. Rusya, Gürcistan’da ve Kırım’da kazanan taraftı. ABD, o yüzden Ortadoğu’daki mücadeleyi kaybetmemek için direnmişti. Ancak gelinen noktada Rusya’nın Suriye’de de kazanan taraf olmaya çok yakın olduğunu gösteriyor. Dün, Erdoğan ile Putin arasındaki toplantıyı bu çerçeveden de değerlendirmek gerek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moskova’da Putin’le bir araya geldiğinde nelerin konuşulduğu ve hangi konularda mutabık kalınarak nasıl adımların atılacağı sadece Suriye açısından değil tüm Ortadoğu açısından önem taşıyor. Ayrıca bu görüşmeyle, 32 km genişliğindeki güvenli bölgenin kurulması ve o bölgede Türkiye’nin kontrolü ele almasına Rusya kerhen bile olsa rıza gösterecektir. Erdoğan-Putin görüşmesi, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’deki gücünün artacağına dair ipuçları veriyor. Netice itibarıyla bu görüşmeyle ABD’nin Suriye’de kaybettiği ve Rusya’nın bu mücadelenin de kazanan tarafı olduğu bir kez daha ilan edilmiş oluyor.

Güney Kafkasya ve Doğu Avrupa’nın ardından Ortadoğu’da da Rus nüfuzu ABD’nin aleyhine olacak şekilde artıyor. Bu açıdan bakıldığında Rusya, Suriye’den istediklerini almışa benziyor. Ancak Türkiye’nin tüm beklentilerini karşılanıp karşılanmadığını zaman gösterecek. Şimdilik kesin olarak söylenebilecek şey, Suriye’de nihaî çözümün Rusya’nın onayı alınmadan mümkün olamayacağıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *