22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram

ABD silah sanayisi savaş istiyor

YAYINLAMA:
ABD silah sanayisi savaş istiyor

ABD, kurulduğu günden bu yana yaşanan her gerginlik, her çatışma ve her savaşta doğrudan ya da dolaylı olarak taraf olmuş, vasat bulan krizlerin derinleşmesine sebep olacak politikaları takip etmiştir.

Dünyanın karşı karşıya kaldığı ekonomik bunalımlar, artan terör problemleri, çatışmalar, salgın hastalıklar, sınırı aşan göçler, yükselen gerginlikler, devam eden savaşlar ve küresel dengenin bozulması şartları kızıştırırken ABD ve ABD endeksli politikaları takip eden ülkelerin tutumları, yaşanan kaotik şartları daha da derinleştirmektedir.

ABD’nin Afganistan müdahalesi, 11 Eylül 2001 tarihinde ikiz kulelere gerçekleşen saldırının ardından dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un “terörizmle savaş” sözüyle 7 Ekim 2001’de başlamıştır. Bu tarihten 30 Ağustos 2021’deki çekilmeye kadar 800 bin ABD askeri Afganistan’da görev yapmıştır. ABD, Afganistan’daki operasyonlarında 2 trilyon dolardan fazla para harcamıştır. ABD Sayıştayının 2017 raporuna göre, 2003-2016 yılları arasında Afgan güçlerine ABD tarafından yaklaşık 600 bin silah, 163 bin telekomünikasyon teçhizatı, 208 hava aracı ve 76 bin araç sağlanmıştır.

2022’nin Şubat ayında başlayan ve halen devam eden Rusya-Ukrayna savaşı giderek derinleşmeye devam etmektedir. Savaş henüz başlamadan önce krizin boyutlarını artırıcı politikalar izleyen ABD, savaş başladıktan sonra da Ukrayna’ya yüklü miktarlarda askeri ve ekonomik yardımlarda bulunmuştur. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İşleri Direktörü Michael Carpenter’ın geçtiğimiz Haziran ayında verdiği bir röportajda kullandığı ifadelere göre ABD 2022’den bu yana 51 milyar doları askeri yardım olmak üzere Ukrayna’ya toplamda 81 milyar dolarlık bir yardımda bulunmuştur. Bu miktar elbette ki verilen desteğin resmi olarak belirtilen kısımdır. 

7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Filistin’de sürdürdüğü soykırımın şiddeti giderek artmaktadır. ABD ise verdiği destekler ile bu soykırımın suç ortağı haline gelmiştir. ABD Dış İlişkiler Konseyi’ne göre, İsrail’in kuruluşu olan 1948’ten günümüze kadar enflasyon oranı da hesaba katıldığında ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri ve ekonomik yardımın miktarı 300 milyar dolara ulaşmıştır. Bu miktarın 3,8 milyar dolarlık kısmı 2021’de, 4,8 milyar dolarlık kısmı 2022’de, yine 3,8 milyar dolarlık kısmı ise 2023 yılında gerçekleşmiştir. İşin nakdi boyutuyla beraber ABD askeri yardımlarla İsrail’i F-35 savaş uçakları da dahil olmak üzere ileri teknoloji silahlarla önemli ölçüde silahlandırırken, savunma sistemlerini de finanse etmektedir. Örneğin, İsrail’in sahip olduğu “Demir Kubbe” hava savunma sistemi ABD tarafından finanse edilmiştir. Diğer yandan 7 Ekim’in ardından Beyaz Saray, Kongre onayına gerek görülmeden “acil durum” hükmü uyarınca İsrail’e acil olarak tank ve top mühimmatı sevkiyatına onay vermiştir. Alınan karar uyarınca yapılan “acil durum” satışlarında kamuya duyuruya gerek olmadığına dikkat çekilmektedir. Bu kapsamda 100’den fazla satış onaylanmıştır.

Ukrayna’nın savaşı Rusya topraklarına taşıyarak alan genişletmesi, İsrail’in Ortadoğu’ya savaşı yayma çabalarını yürütürken yaptığı yardımlar da göz önünde bulundurulduğunda ABD’nin bu duruma destek vermeye hevesli olduğu anlaşılabilmektedir.

Özetle; ABD, Afganistan’da yıllık yaklaşık olarak harcadığı 100 milyar dolarlık bütçeyi bugün Ukrayna ve İsrail için kullanmaya başlamıştır. 

ABD başkanlarının ülkede bulunan silah sanayisi tarafından desteklendiği bilinen bir gerçekliktir. Bu şartlar altında kazanan ABD’nin silah sanayisidir. ABD başkanları aldıkları destekten vazgeçmediği sürece silah sanayisinin de baskısı ile vasat bulan her kriz daha da derinleşecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *