21. Yüzyılda diplomasiyi sahiplenmek

Antalya Diplomasi Forumu’nun dördüncüsü “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla 11 Nisan’da başladı.
Uluslararası kuruluşların etkisini yitirdiği, küresel anlamda diplomasi diline en çok ihtiyaç duyulan bir süreç içerisinde gerçekleşen forum; insanlığın arzu ettiği, kalıcı barış, huzur ve istikrarın yeniden tesis edilebilmesi adına büyük bir önem arz etmektedir.
Bilindiği üzere pek çok ülkeden devlet başkanı ve temsilcinin katılımıyla gerçekleşen organizasyonun geçtiğimiz yıllardaki toplantılarında küresel anlamda etkili olan temaslar gerçekleşmiş, kriz yaşayan tarafların temsilcileri ülkemizin ev sahipliğinde ilk kez bir araya gelmiş ve bununla beraber de tüm insanlığı etkileyen krizlerin çözümü noktasında müspet gelişmeler yaşanmıştı.
Bu sene dördüncüsü düzenlenen Forum’a dünyanın dört bir yanından 147 ülkenin temsilcisi ve 19 devlet başkanı katılım sağlamıştır.
Antalya Diplomasi Forumu kapsamında sadece bölgesel değil küresel anlamda her çevrenin ve tüm insanlığın ortak meselesi olan gündemler ele alınırken, diplomatik anlamda da daha önce bir araya gelmemiş tarafların ikili temaslarda bulunması tüm çevrelerin arzu ettiği diplomasi dilinin gelişmesine olanak sağlamaktadır. Forum’a katılan Suriye’nin yeni lideri Ahmed Şara’nın gerçekleştirdiği temaslar, bu anlamda en somut örnek olmuştur.
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Forumda gerçekleştirdiği konuşmasında İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımlar ve Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda verdiği mesajlar da son dönemde tartışılan bazı gündemler karşısında Türkiye’nin kararlılığını tekraren ortaya koymuştur.
Hepimizin malumu olduğu üzere bugün küresel siyasetin gündemi olan birçok sorun, savaş, kriz ve gerilim ülkemizin yakın çevresinde vasat bulurken tüm bu gelişmeler karşısında Türkiye’nin sessiz kalması beklenemeyeceği gibi özellikle de diplomatik anlamda ortaya koyacağı tavrın belirleyici olacağı tüm çevrelerce görülmektedir. Zira Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği üzere sadece bölgenin sakini değil aynı zamanda sahibidir.
Türkiye’nin arzusu; çatışmaların yerini uzlaşmalara bıraktığı, ayrışma yerine köklü ittifakların sağlandığı, barış, refah, huzur ve istikrarın hâkim olduğu bir küresel nizamın tesis edilmesi yönündedir. Antalya Diplomasi Forumu Türkiye’nin bu kapsamda ortaya koyduğu iradenin en somut yansımalarından bir tanesidir.
Forum kapsamında gerek ele alınan konular gerek sağlanan temaslar gerekse de dünyanın dört bir yanından temsilcilerin bir araya gelmesi yine bu taraflar arasında ilişkilerin bizim ev sahipliğimizde gerçekleşmesi Türkiye’nin pek çok alanla beraber diplomasi alanında da küresel bir merkez olma konumuna eriştiğini de ifade etmektedir.