16 Ekim 2024
weather
20°
Twitter
Facebook
Instagram

Ruh sağlığı yasası

YAYINLAMA:
Ruh sağlığı yasası

Ülkemizde gündeme yansıyan şiddet olaylarının arttığı her dönemde; gündemi takip eden ve meydana gelen şiddet olaylarının görüntü ve içerikleriyle sarsılan herkesin aklına benzer sorular geliyor. İnsanlar neden şiddet uyguluyor? Toplumda ruh sağlığı problemleri artıyor mu? Neden bir “Ruh Sağlığı Yasamız” yok? 

Şiddet olaylarının azaldığı, gündemin başka sorunlarla hemhal olduğu zamanlarda ise bu sorular ve dolayısıyla “Ruh Sağlığı Yasası” unutuluyor.

Gazetemiz Başyazarı Sayın Yıldıray Çiçek’in geçen haftaki şu tespitleri çok değerli: “Sağduyu sahibi herkes farkında ki, toplumun gidişatı büyük kaygı uyandırmakta ve tehlike sinyalleri vermektedir. Türkiye’nin her yerinde günlük yaşanan şiddet olayları, adli vakalar gün geçtikte artmaktadır. Sokakta, caddede, AVM’de, tribünde, okulda, fabrikada, trafikte apartmanda velhasıl vatanın her metre karesinde bu şiddet dalgasının, sosyal çürüme halinin kimi nasıl etkileyeceği belirsizdir. Meseleye kimsenin “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diye bakma lüksü yoktur.” 

Sekiz yıl önce, 2016 yılının sonlarında MHP Aydın Milletvekili Sayın Deniz Depboylu konuya duyarsız kalmıyor, bana dokunmayan yılan bin yaşasın demiyor. MHP Lideri ve Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin müsaadelerini alarak, möderatörlüğünde ruh sağlığı meslek mensuplarını temsil eden dernek başkanlarıyla ve temsilcileriyle ilki 08 Aralık 2016 tarihinde, sonuncusu ise 23 Şubat 2018 tarihinde olmak üzere 15 toplantı gerçekleştirilerek bir “Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı” hazırlanıyor. 

Deniz Depboylu’nun moderatörlük yaptığı toplantılara Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Kognitif ve Davranış Terapileri Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ile Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği katılıyor.

Bilimin ışığında, evrensel etik ilkeler çerçevesinde, yerli ve milli hassasiyetle, ortak akılla ve büyük emeklerle hazırlanan yasa teklifi ilk olarak 02 Mart 2018 tarihinde, 26. Yasama Dönemde ve ikinci olarak 27. Yasama Döneminde Milliyetçi Hareket Partisi tarafından TBMM Başkanlığına sunuluyor.

Mart 2019 yılı sonunda Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği genel başkanlığına seçildiğim dönemde TBMM’ye sunulan Yasa Teklifi üzerinde sahadan gelen talepler üzerine çağrım üzerine yine aynı dernek temsilcilerinin katılımıyla Sayın Deniz Depboylu moderatörlüğünde bir toplantı gerçekleştiriliyor ve fikir alış verişinde bulunuyor.

Şiddetin her tarafı sarmaya başladığı şu günlerde tüm bu sorunlarla bilinçli, programlı bir şekilde başa çıkabilmek için; hakların, sınırların, yetkilerin açık ve net olarak belirlendiği bir toplumsal sözleşmeye, açıkçası “Ruh Sağlığı Yasasına” ihtiyaç duyulmaktadır. Konunun aciliyetine istinaden hazırlanan “Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı”nın TBMM’nin gündemine gelmesi çok ama çok önemlidir.

   Buradan şunu da belirtmeliyim ki, TBMM’ye sunulan “Ruh Sağlığı Yasası” bir şiddet önleme yasası değildir. Yasanın kabul edilmesiyle şiddet olaylarının bıçak gibi kesilmesi de mümkün değildir. Ancak “şiddet bir ruh sağlığı sorunudur” ve böyle bir yasayla getirilecek düzenlemeler; önleyici, koruyucu, destekleyici ve tedavi edici hizmetleri disipline ederek yaşanan sorunların zaman içerisinde azalmasına önemli katkıda bulunacaktır. 

Öyle ki, yasanın kanunlaşmasıyla şiddete yönelimli kişilere ve ailelere ruh sağlığı uzmanları tarafından sunulacak önleyici ve destekleyici yardımlarla duygu, düşünce ve davranış örüntüleri sağlıklı hale getirilebilir yani şiddet önlenebilir! 

Gelişmiş ülkelerin tamamında, gelişmekte olan ülkelerin ise çoğunda “Ruh Sağlığı Yasası” mevcutken, maalesef bizim ülkemizde ruh sağlığı alanındaki hizmetleri düzenleyen ve gereken disiplini temin eden bir yasanın olmaması çok düşündürücüdür!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *