08 Eylül 2024
weather
25°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Türk Dünyası Kazakistan'da gezilecek yerler

Kazakistan'da gezilecek yerler

Kazakistan, 16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığını ilan etti. Kazakistan yüzölçümü 2.750.000 kilometre kare ile Türk Cumhuriyetleri arasındaki en büyük ülke durumundadır.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kazakistan'da gezilecek yerler
KAYNAK: Haber Merkezi

Kazakistan haritası siyasi olarak 5 coğrafi bölge ve 14 eyalete ayrılmıştır. Kazakistan, doğal ve tarihi güzellikleriyle Orta Asya turizminin cazibe merkezi olma yolunda ilerlemektedir.

Doğusunda Çin, kuzeyinde Rusya Federasyonu, batısında Hazar Gölü, güneyinde Özbekistan ve Kırgızistan gibi Türk Cumhuriyetleri bulunur.  Kazakistan'ın başkenti Astana'nın yeni adı Nursultandır. Diğer önemli Kazakistan şehirleri ise eski başkent Almatı, Çimkent, Baykonur, Semey, Kızılorda, Öskemen Uralsk, Karaganda ve Türkistan’dır. 

Kazakistan İklimi Ve Hava Durumu 

Kazakistan iklimi hem Sibirya hem de Orta Asya’nın karasal iklim özelliklerini taşır.  Kışın sıcaklık sıfırın altın 10 ile 40 derece arasında, yaz aylarında ise 25 ile 40 derece arasında değişkenlik gösterir. 

Kazakistan Hakkında Genel Bilgiler

Kazakistan para birimi Tenge’dir. Nüfusu yaklaşık 18 milyondur. Resmi dili Kazakça olup büyük şehirlerinde Rusça da konuşulmaktadır. Tarihi İpekyolu ve Baharat yolu üzerinde olan Kazakistan Devleti, Türklerin tarih boyunca yaşadığı, önemli devletler kurduğu bir bölgede yer almaktadır. Bağımsızlığını ilan ettiği günden bugüne tarihi misyonuna sahip çıkarak Kazakistan kültürünü korumuş ve ona göre yaşamaya özen göstermiştir.

Kazakistan’da Gidilecek Yerler?

Ahmed Yesevi Türbesi

Ahmed Yesevi Türbesi, Unesco’nun dünya mirası listesinde yer alır. Kazakistan’ın Türkistan şehrinde bulunan türbe, Timur tarafından 1389 yılında yaptırılmıştır. Dünyanın birçok bölgesinden ziyaretçi kabul eden türbenin önünde Timur’un ziyafetleri için yemek yaptırdığı büyük Tay Kazan da sergilenmektedir. Ayrıca türbe ile aynı şehirde adına kurulmuş uluslararası statülü Ahmet Yesevi Üniversitesi bulunmaktadır.

Nur Astana Camisi

Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da bulunan cami, Orta Asya'nın en büyük camilerinden biridir.  Astana Camisinin 40 metrelik yüksekliği Hz. Muhammed’in peygamberlik yaşını, 63 metrelik minare yüksekliği ise vefat ettiği yaşı simgelemektedir.

Zenkov Katedrali

Zenkov Katedrali olarak da bilinen Yükseliş Katedrali, Almatı'nın Panfilov Parkı’nda bulunan bir Rus Ortodoks katedralidir. 1907 yılında tamamlanan katedral, tahtadan yapılma ve çivisiz olma özelliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. 56 metre yüksekliğinde olan katedral dünyanın bilinen en yüksek ikinci ahşap binasıdır.

Han Çadırı

Han Çadırı diğer adıyla Han Şatır, başkent Nursultan'da (Astana) yer alan bir alışveriş ve eğlence merkezidir. 9 Aralık 2006 tarihinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nur Sultan Nazarbayev tarafından temeli atılan bina 5 Temmuz 2010 tarihinde açılmıştır. Han Çadırı, aynı zamanda dünyanın en büyük çadırıdır. Yapısı itibariyle bölgenin iklimine gayet uygun olan Han Çadırı AVM ülkenin önemli turistik merkezlerinden birisidir.

Bayterek Kulesi

Bayterek Kulesi, ülkenin başkenti (Astana) Nursultan’ın simgesidir. Hayat Ağacı sembolü olan kule yerli ve yabancı pek çok gezgini kendisine hayran bırakan bir mimariye sahiptir. Çok renkli ışıklandırması ile Nursultan gecelerini aydınlatır. Kule, turistik açıdan öneminin yanı sıra anıt ve gözlem kulesi olması bakımından da dikkatleri üzerine çekmektedir. 

Medeo Almatı

Dünyanın en yüksek açık hava buz pateni pisti olan Medeo, deniz seviyesinden 1691 metrelik yüksektedir. Almatı'da dağlık bir vadide bulunan pist, adını buraya yerleşmiş bir gezgin olan Medeo’dan almıştır.

Kazakistan Merkez Devlet Müzesi

Almatı’da bulunan Kazakistan Merkez Devlet Müzesi, Orta Asya’nın en büyük müzelerinden birisidir. 1985 yılında açılan müzede 300.000’den fazla sergi ve 7 adet sergi salonu mevcuttur.  Kadim Türk Kazak arkeolojisinden başlayarak 2. Dünya savaşına kadar Kazakistan kültürüne ait binlerce eser sergilenir. Dünyaca ünlü savaşçı Altın Adam kostümünün bir kopyası da buradadır.

Gezilip görülecek daha pek çok yeri olan bu kadim ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına 30 günlük vizesiz seyahat izni verdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kadıköy'de dev rövanş! Fenerbahçe Lugano karşısında

Kadıköy'de dev rövanş! Fenerbahçe Lugano karşısında