22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram

Ülkemiz tarımında ‘5G’

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Şimdiye kadar '5G' dediğimizde kavram olarak GSM ya da telefon sistemi gibi akla geliyor ama benim '5G' den kastım, güçlü Türkiye için tarımın dijital imkânları kullanarak soylu mecrasında yol aldırmaktır. Ülkemizin şahlanışı güçlü tarımla olacaktır.

Ülkemiz tarımında '5G', güçlü yönetim, güçlü eğitim, güçlü altyapı, güçlü ihracat, güçlü basın ve doğru haber.

‘G’üçlü yönetim (il ve ilçe müdürü, başkan, müdür ve müsteşar)

‘G’üçlü eğitim (TAYEM, araştırma enstitüleri ve üniversiteler)

‘G’üçlü altyapı (güvenli, verimli,  iktisadi, finansal ve sosyal)

‘G’üçlü ihracat (yenilikçi ve sürdürebilir)

‘G’üçlü basın ve doğru haber (dürüst ve ilkeli yayın)

Ülkemiz tarımında tüm dijital imkânların kullanılması kaçınılmaz bir gerçektir. Bu sayede çok daha büyük verilere çok daha kısa sürelerde ulaşabilme imkânlarına sahip olabiliriz. Tarımda dijitalleşmeye geçerken altyapı yetersizliklerinden bahsederken, asıl kaygılanmamız gereken üstyapımız olabilir mi?

'5G' için acaba üstyapımız yeterli mi?

Güçlü yönetim: Tarımda en üst kademeden başlayarak alt kademelere doğru tüm birimin başına yöneticilik ruhuna sahip, işin ehli liyakatli insanlara fırsat verilmelidir. Tarım stratejik bir faaliyettir, dolayısıyla siyaset tarımdan uzak tutulmalıdır. Yani tarım siyaset üstü olmalıdır. Aksi takdirde tarımda sistemsizliğin, teknik ve idari yöntemlerde isabetsiz tercihlerin, teknik ve idari personel olarak ekip mantığından uzak, bencil ve kolaycılık anlayışıyla hareket edilmesinin sonuçlarını; yaşayan halk olarak, yönetici olarak, ülke olarak bizler çekeceğiz.

Güçlü eğitim: Bir ömür boyunca “öğrenmek ve öğretmek” suretiyle yaşamak, bugün medeniyet öncüsü milletlerin parolası olmuştur. Verimliliği arttırmanın yolu eğitimden geçer. Tarımsal girdi, yapısal sorunların çözümü ve mekanizasyon gibi unsurların yanında, verimliliği en çok arttıran unsur eğitimdir. Yapısal sorunları çözseniz, örgütlenmeyi sağlasanız, parsel ve işletme büyüklüğünü optimal hale getirseniz, sulama yatırımlarını tamamlasanız, gübre kullanımını arttırsanız, sertifikalı tohum kullansanız dahi bunları gerektiği gibi kullandıracak eğitimli bir personeliniz ve bunları uygulayacak çiftçiniz yoksa verimliliği yeterince arttıramazsınız.

Güçlü altyapı: Teknoloji dünyayı değiştirirken, tarım da bu teknolojiye yetişmeye çalışıyor. Dijital tarımla üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kimyasalların kullanımının azalması, verimin artması, alınan kararlarda sıfır hataya yaklaşılması, tarımda nitelikli iş gücü, tarımın cazip ve kârlı hale gelmesi ile şehirden kırsala göçün hızlanması gibi birçok devrimsel cazibeler yaratmaktır. Rüzgâr nereden eserse oraya dönerek değil, rüzgâra hükmetme, ona yön verme; suyun akıntısına kapılma değil, akıntıyı yönlendirme, kendi yönümüze çevirme, ona hükmetme ve kullanmadır.

Güçlü ihracat: Türkiye'nin küresel ticarette ikili ve çok taraflı anlaşmalarla hareket kabiliyetini ve tarım ihraç ürünlerinin küresel ticaretteki algısının güçlendirilmesidir. Yeni pazarlara girişin yapılmasıdır. Ekonomi ve ihracatta güçlü olabilmek için, güçlü insan kaynağına sahip olmamız gerekir.

Güçlü basın ve doğru haber: Ülkemiz tarımı algı operasyonlarına maruz kalmıştır. Nedense söz konusu tarım olduğunda bilgi sahibi olunmadan, fikir sahibi olunuyor. Türkiye'de tarımın bittiği, her şeyi dışarıdan ithal eden bir ülke olduğu, dışarıya bağımlı olduğu gibi konularda algı operasyonu yapılmaya çalışılıyor. Oysa ki tarım stratejik bir faaliyettir, sorumluluk bilincinde olup, yeterli bilgiye sahip olduğumuz konularda bile yorum yaparken dikkatli olmalıyız. Ayrıca sağduyulu davranıp, yanlış anlaşılmalara sebep olmamalıyız.

Daha fazla zaman kaybetmeden tarımda ‘5G’ yi konuşmamız, analiz etmemiz, somut öneriler sunmamız gerekmiyor mu?

Hepimize kolay gelsin…

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *