22 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram

YÖK ve Tarım Bakanlığı arasında çok güzel bir iş birliği var

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Bakanlık ile YÖK arasında “güçleri birleştirme, iş birliği” anlamı taşıyan bir protokol yapıldı. Bana göre, tarımsal alanda uzun zamandır böylesine güzel ve kapsamlı bir protokol olmamıştı.

Bu iş birliğinin, “Altyapıların Ortak Kullanımı”, “Tarım Bakanlığı Personeli ve Eğitim Destekleri”, “Bakanlık ve Üniversiteler Arasındaki Ar-Ge İş Birlikleri”, “Üniversite Öğrencilerine Yönelik İş Yeri Eğitim İmkânları”, Bakanlık ve Üniversiteler Arasında Ortak Etkinlik İmkânları”, “Çiftçi Eğitimi ve Tarımsal Yayım Faaliyetlerinde İş Birliği” konu başlıklarını taşımasından dolayı; yenilikçi (inovasyon) bir protokol.

“Tarımda Dijitalleşme ve Akıllı Tarım Uygulamaları”, “Tarım ve Orman Bakanlığının Dijital Tarıma Yönelik Uygulamaları”, "Dünyada ve Türkiye’de Akıllı Tarım Teknolojilerindeki Gelişmeler”, “Hassas Tarım Karar Destek Sistemi” ve “Tohum Çalışmaları” gibi konularda çalışma konuları belirleyerek, sonuçları Bakanlık taşra teşkilatına ve çiftçilere indirgenmesi açısından yayımcı, iş birliği açsısından örnek ve kıymetli bir protokol.

Yükseköğretim Kurulu başarı sırası yüksek öğrencileri tarım, hayvancılık, orman ve su ürünleri alanlarına çekebilmek için YÖK destek bursları tahsis ediyor. "YÖK burslarının 3'te biri ziraat, orman, veterinerlik öğrencilerine veriliyor. Ayrıca Bakanlık da burs vermeyi planlıyor. Bu protokol, orman, su ürünleri, veteriner ve ziraat fakülteleri için can suyu değeri taşıyor. Özellikle ziraat fakültelerinin o eski ihtişamlı yıllarına tekrar dönmesi için bir fırsat olacaktır. Ülkemiz tarımına yön verecek gençlere değer ve öncelik veren, tarım eğitiminin yeni bir modellemesi sürecidir bu protokol.

Bakanlık bünyesindeki değerli araştırma laboratuvarlarının üniversiteye kapılarını açması ile hem eğitimin gelişmesine hem yetişmekte olan genç akademisyenlerin bizzat uygulama alanlarında çalışması ile ayrı değerli bir katkı sunacak olmasından dolayı; gençlerin akademik kariyer yapmasını ve alanlarında uzman olmasını sağlayacak bir protokol.

Üniversitelerin bulundukları illerde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak tarım master planları hazırlanması ve uygulanmasını hedefleyen bir protokol. Bilimle iç içe olmayı ve ülkemiz tarımında farkındalık oluşmasını sağlayacaktır. Bu farkındalığı yıl boyunca yapılacak olan ortak etkinlikler süsleyecektir. Dolayısıyla ülkemiz tarımının çok daha iyi noktalara gelebileceği inancını aşılayan bir protokol.

Protokolde yer alan diğer konular ise; laboratuvar, makine/teçhizatları tarafların ortak kullanımı veya açık erişimin sağlanması, doktora derecesine sahip personelin; üniversitelerin ilgili enstitülerinde ikinci danışman olarak görev alması, stajyer alımlarının sağlanması. Ar-Ge çalışmalarında iş birliğinin arttırılması ve ulusal ve uluslararası destek fonlarıyla ortak projeler hazırlanması.

Yeni bilgi ve teknolojilerin hızlı ve etkin bir şekilde çiftçiye ulaştırılmasında iş birliği yapılması, çiftçi ailelerinin ekonomik olarak güçlendirilmesi için eğitimler düzenlenmesi ve kırsalda yaşayan gençlere yönelik eğitim programları geliştirilmesi.

Bölgesel ürün ve hayvan yetiştiriciliğinin planlı yapılması amacıyla çiftçi eğitimlerinde Bakanlık ve üniversiteler arasında iş birliği yapılmasıdır.

Bu iş birliği sayesinde; kaygılardan uzak, ülkemiz tarımının bütününde gerçekten altın yılların yaşanacağını işitmek mümkün olacak diye düşünüyorum.

Ülkesini, milletini ve mesleğini seven biri olarak bu protokolde emeği geçen, fark yaratan, Bakanlık ve YÖK çalışanlarına teşekkür ederim.

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *