23 Aralık 2024
weather
6°
Twitter
Facebook
Instagram

Tarımda az konuşup, çok iş yapanlar var -1

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Övgüyü bilinçli kullanmak ve takdir etmeyi öğrenmek, kişileri motive etmede gücümüze güç katar. Onları yeni hedeflere ve başarılara doğru teşvik eder. İyi niyet çerçevesi içinde başarının takdir edilmesi önemlidir. Başarı yolunda ilerleyen insan, her adımını bilgelik ve olgunluk düzeyinde arttırarak atar. Karşılaştığı durumlara göre övmeyi de, yermeyi de bilir.

Küresel salgın sürecinde tarım ve gıdanın yine küresel ölçekte stratejik öneminin anlaşılmasıyla özellikle canla başla çalışan çiftçilerimize teşekkür yazıları yazmıştım. Bu yazımda fazlasıyla çalışan, işini takip eden, proje üreten ve uygulayan ancak kamuoyunda pek seslerini duyuramayan Tarım Bakanlığı bünyesinde kurum, kuruluş, İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine dikkat çekmek istiyorum. Büyük bir mücadele verdikleri ortada. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. Fakat devlet memuru olmaları dolayısıyla yaptıklarını pek anlatamıyorlar, seslerini duyuramıyorlar. Dolayısıyla bu görev de bizlere düşüyor diye kabul ediyorum.

Tarım Bakanlığının Ar-Ge lokomotifi TAGEM: Yapılan çalışmaların tamamını burada yazmam mümkün değil, bilinmelidir ki Tarım Bakanlığının en gözde kurumlarındandır. Yapılan çalışmalardan bilgilendirme amacıyla bahsetmek istiyorum. Tamamen kamu kaynakları ile enstitü müdürlüklerinde bulunan uzman araştırmacılar sayesinde geliştirilmiş %100 yerli ve milli çeşit olarak 1963’ten günümüze kadar 2020 yılında tescil olanlarla birlikte tarla bitkileri alanında 832 çeşit tescil ettirmiştir. “Yerli ve Milli Tohumu Ülkemizin Dört Bir Yanına Ulaştıracağız” sloganıyla 33 tarla bitkisi ve 24 sebze türü olmak üzere toplam 57 tür ile ilgili çalışmalar yürüten kurumdur TAGEM. “Mantar Mükemmeliyet Merkezi”ne sahip, ülkemiz şartlarında en iyi verimi veren etlik piliç ANADOLU-T hibrit hattını geliştiren yine TAGEM’dir. Güneşi otomatik takip eden, “Mobil Güneş Pili Otomatik Sulama Makinesi” ile “Çeltikte Damla Sulama” projesiyle ses getiren, TAGEM. Sünede “Tahmin Uyarı Modeli” oluşturan, zeytin zararlısına karşı “Ziray”ı geliştiren, TAGEM. “Gezen Hibrit Sağımcı” projesiyle çiftçileri umutlandıran ileri Ar-Ge ve eğitim merkezlerine sahip bir kurumdur TAGEM. Yöneticilerine ve personele teşekkür edelim, emeğinize sağlık! Sahadaki uygulama deneyimini araştırmayla bütünleştirmeye çalışan; çalışkan, mütevazı kişilik Özkan Kayacan’a teşekkür edelim. Ayrıca TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik’e de başarıların devamını dileyelim.

Ülkemiz tarımsal üretiminin nazar boncuğu TİGEM: Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze miras, Anadolu topraklarındaki tarımsal üretimin 700 yıllık sembolüdür TİGEM. Uluslararası standartlarda sertifikalı tohum ile üstün vasıflı büyükbaş-küçükbaş damızlık üretimi ve ülkemiz çiftçilerine dağıtımının adresidir TİGEM. Osmanlı’dan yadigâr safkan Arap atlarının yetiştiricisi, ülkemiz gen kaynaklarının korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere ulaştırılması adına hayvan yetiştiriciliği (Keçicilik, safkan Kangal ve Akbaş çoban köpeği, Asya ceylanı) faaliyetlerini yürütür TİGEM. Bakanlık bünyesinde hızlı karar alabilme, organizasyon ve sahada uygulama alanında eli koludur, TİGEM.

940 bin dekar sulu tarım alanıyla modern sulama sistemlerinin uygulama merkezidir TİGEM. Sözleşmeli üretimin ilk basamağı Dijital Tarım Pazarı’nı (DİTAP) göğüsleyen, sistemi devreye almaya çalışandır TİGEM.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kamu-özel sektör aşılamasının başarılı bir örneğinin adresidir TİGEM. 2019 yılını kârla kapatan, 2020 yılı da kârla kapatacağına, yaptığı yatırımların sonraki yıllarda da kârla kapatacağına inandığım kuruluştur TİGEM. Zarar ediyor, bu kuruluştan kurtulun tellallığını yapanlara en güzel cevabı veren kuruluştur TİGEM. Ellerini ovuşturup sinsice bekleyen fırsatçılara âdeta meydan okuyan kuruluştur TİGEM. Yöneticilere, çiftlik müdür ve yardımcılarına, çobanından çaycısına, son olarak tarım sektöründe olmamasına karşın büyük ölçüde sabır ve fedakârlık göstererek çalışan, denetimlere ağırlık veren TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece’ye başarılar dileyelim.

Bu çerçevede önemli projelere imza atan Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü de saymak isterdim. Fakat bir dahaki haftaya diyelim. İl Müdürü Kemal Yılmaz’a başarı dileklerimle birlikte sözüm olsun.

İlk fırsatta Eskişehir-Sarıcakaya Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün projeleri ile birlikte tarımsal potansiyeli hakkında geniş bilgileri sizlere aktarmak istiyor ve bir ilçede Kaymakam ve Tarım İlçe Müdürlüğünün dirsek temasının önemini vurgulamak adına Kaymakam Murat Demirbilek’e teşekkür edelim, başarılar dileyelim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *