2023’den geriye kalan
2020 yılı dünya genelinde Kovid-19 salgını ile mücadeleyle geçti.
2021 yılında ülkemiz bir yandan salgın ile mücadele ederken diğer yandan da Karadeniz bölgesinde meydana gelen yağış ve seller ile birlikte Ege ve Akdeniz bölgesindeki orman yangınlarıyla geçti. Ayrıca Yargıtay tarafından HDP’ye yönelik açılan kapatma davası Türkiye’nin gündeminde yer aldı.
2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye’nin yürüttüğü başarılı diplomasi trafiği ve tahıl krizinin çözümü ön plana çıktı.
2023 yılı için ise, “Acıyasıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık” sözleriyle başlamak isterdim… Ama yaşadığımız acıları hiçbir güzel haber unutturamadı.
Sizler için kısa bir özet çıkardım…
2023’ün ilk haftasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteği üzerine Rusya-Ukrayna arasında ateşkes ilan edildi.
MHP Lideri Devlet Bahçeli muhalefetin kurduğu 6’lı masa için “6 çarpı sıfır, eşittir sıfır” yorumunu yaptı.
İsveç, Danimarka, Hollanda gibi ülkelerde İslamiyet’e yönelik provokasyonlar başladı. Polislerin gözü önünde kutsal kitabımız Kuran-ı kerim yakıldı.
6 Şubat’ta her şeyin anlamını yitirdiği bir sabaha uyandık.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetinde art arda iki deprem yaşadık. 11 ilin doğrudan etkilendiği depremde 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetti. 7 günlük yas ilan edildi. 100’ün üzerinde ülke yardım için seferber oldu.
Deprem bölgesine giden muhalefet partilerinin Genel Başkanları enkazdan siyaset devşirmeye çalıştı. Kemal Kılıçdaroğlu depremin sorumlusunun Erdoğan olduğunu, Meral Akşener ise yaşanan karışıklığın nedeninin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu söyledi. Ümit Özdağ, enkazdan ilk önce AK Partililerin çıkarıldığı yalanına başvurdu. Pervin Buldan ise “asıl enkazın altında olan devlettir” dedi. Ahmet Davutoğlu ise deprem bölgesinde hiçbir iktidar yetkilisini görmediğini belirtti. Muhalif basın yayın organları “devlet enkazın altında kaldı” manşetleri attı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise muhalefetin eleştirilerine, “oturdukları yerden konuşmak kolay. Bunlar deprem turisti” diyerek cevap verdi.
Devlet ve milletin ele ele vererek enkazı kaldırmaya çalıştığı bir süreçte muhalefet seçim tarihini tartışmaya başladı. Meral Akşener 18 Haziran tarihini ortaya attı. İP Parti Sözcüsü ise seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu ise “seçimleri ertelemeyi aklınızdan bile geçirmeyin” dedi.
The Guardian, The Economist, Politico, Al Monitor gibi yabancı menşeli yayın organlarında Erdoğan karşı propaganda başladı. MHP Lideri Devlet Bahçeli, “Anadolu’nun çocuğu Recep’i 7 düvele yedirmeyiz” sözleriyle cevap verdi.
İP Başkanı Meral Akşener 6’lı masanın ortak Cumhurbaşkanı adayı anlaşmazlığı nedeniyle 3 Mart’ta “Kumar” ve “Noter” masası eleştirileriyle kalktığı masaya 6 Mart tarihinde tekrar oturdu. Akşener’in bu tutumu için “asrın dönüşü” yorumları yapıldı. Muhalefet Kemal Kılıçdaoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti.
HDP, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı aldı. Kapatma davasıyla karşı karşıya olan HDP seçimlere YSP adı altında gireceğini açıkladı. Yargıtay’ın hazine yardımına koyduğu bloke AYM tarafından kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 10 Mart’ta seçim kararı aldı. Seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılacağı ilan edildi.
17 Mart’ta Türkiye’nin onayıyla Finlandiya’nın NATO’ya üye oldu.
21 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhur İttifakının adayı olarak dilekçesini YSK’ya sundu.
23 Mart’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Bahçeli ilk iftarını Kahramanmaraş’ta yaptı. İki lider birlikte depremden etkilenen 11 ili ziyaret etti.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına Kandil’den peş peşe destek açıklamaları yapıldı. HDP’li Sırrı Sakık 100 yıllık Cumhuriyeti değiştireceklerini söyledi. HDP’den “Bu dönem Öcalan’ı özgürleştirme dönemidir” açıklamaları yapıldı.
10 Nisan’da üretimi tamamlanan ilk savaş gemimiz “TCG Anadolu” Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
20 Nisan’da Karadeniz açıklarında keşfedilen doğalgazın karaya çıktığı Filyos’ta yakma işlemi gerçekleştirildi.
24 Nisan’da ABD Başkanı Biden 1915 olaylarından “soykırım” olarak bahsetti. Türkiye bu açıklamaya sert tepki gösterdi.
1 Mayıs’ta Mili Muharip uçağımızın tanıtımı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “KAAN” adının verildiği uçağın isim babasının MHP Lideri Devlet Bahçeli olduğunu açıkladı.
2 Mayıs’ta Gabar’da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol rezervi bulundu.
14 Mayıs’ta Türk milleti sandık başına gitti. Yüzde 86,6 katılımla gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açık ara birinci olduğu seçim ikinci tura kaldı. TBMM’de sandalye üstünlüğü Cumhur İttifakı’nın oldu. 28 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde de Erdoğan yüzde 52 oy ile yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.
28. Dönem TBMM Genel Kurul açılışını Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla MHP Lideri Devlet Bahçeli yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yemini sonrası mazbatasını MHP Lideri Bahçeli’nin elinden aldı.
CHP’de “değişim” tartışmaları başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun öncülük ettiği değişim talebine Kılıçdaroğlu’na yakın isimler katıldı. iP’te ise istifa furyası başladı.
Mısır ile büyükelçilikler karşılıklı olarak açıldı ve diplomatik temas yeniden başladı.
Rus ordusuna darbe girişiminde bulunan Rus paralı asker gücü Wagner’in Lideri Prigojin içinde bulunduğu uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
İP Başkanı Meral Akşener 26 Ağustos’ta Afyon’da yaptığı konuşmada yerel seçimlerde ittifak yapmayacaklarını açıkladı.
CHP Grup Başkanlığı görevini yürüten Özgür Özel 16 Eylül’de CHP Genel Başkan adaylığını ilan etti.
A Milli Kadın Voleybol Takımı 2023 CEV Avrupa Şampiyonası finalinde Sırbistan'ı 3-2 mağlup ederek tarihinde ilk kez şampiyon oldu.
Türkiye A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na tarihinde ilk kez grup lideri olarak katılmaya hak kazandı.
19 Eylül’de Azerbaycan Dağlık Karabağ’da anti terör operasyonu başlattı. Sözde Ermeni rejiminin Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan Azerbaycan ordusu tarafından gözaltına alınarak tutuklandı.
1 Ekim’de İç İşleri Bakanlığı önünde bombalı eylem gerçekleştirmek isteyen PKK terör örgütü mensubu iki terörist etkisiz hale getirildi.
Tarihler 7 Ekim’i gösterdiğinde Gazze’de bulunan El-Kassam tugayları İsrail’e saldırdı. Mossad’ın gafil avlandığı saldırı sonrası İsrail Gazze’de soykırım yapmaya başladı. Çocukların hedef alındığı bombalı saldırılarda sivil yerleşim yerleri vuruldu. ABD’nin desteğini alan İsrail’e Avrupa’dan da destek geldi. BM ise soykırıma kayıtsız kaldı. Dünya çapında yapılan protestolar bile İsrail’in katliamlarını durdurmaya yetmedi.
17 Ekim’de CHP ve HDP TBMM’de oylanan Irak tezkeresine “Hayır” oyu verdi.
21 Ekim’de MHP Lideri Devlet Bahçeli Gazze’de yaşanan katliamlara sessiz kalınmaması gerektiğini ifade ederek, “saldırıları durdurması için İsrail’e 24 saat süre tanınması ve durmaması halinde tüm imkânların seferber edilmesi” çağrısında bulundu. Bu çağrı dünya medyasında geniş yankı uyandırdı.
28 Ekim’de İstanbul Atatürk Havalimanında Cumhur İttifakı “Büyük Kudüs Mitingi” düzenledi.
29 Ekim’de Cumhuriyetin 100. Yılı yurt genelinde yapılan etkinliklerle görkemli bir şekilde kutlandı. Gün boyu süren etkinlikler İstanbul boğazından 100 gemilik dev filonun geçişiyle son buldu.
3 Kasım’da Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 10’uncu Zirvesi “Türk Devri” temasıyla gerçekleştirildi.
4 Kasım’da Ankara’da gerçekleşen CHP 38. Olağan Kurultayında Özgür Özel CHP’nin 8. Genel Başkanlığına seçildi.
Yargı kararı kesinleşen hükümlü Can Atalay hakkında AYM’nin “hak ihlali” kararı vermesi üzerine Yargıtay suç duyurusunda bulundu. İlk defa bir üst mahkeme başka üst mahkeme hakkında suç duyurusunda bulunmuş oldu.
Kara para aklayan fenomenler mercek altına alındı. Sosyal medyada tanınmış birçok isim gözaltına alındı. Bununla beraber İP’te de kayıp 132 milyon TL, yasa dışı dinleme ve taciz olayları gündeme geldi.
24 Kasım tarihinde İsrail ve Filistin arasında ilk ateşkes ve esir takası başladı. 4 gün süren ateşkeste 50 İsrailli rehineye karşılık 150 Filistinli serbest bırakıldı.
11 Aralık tarihinde oynanan Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçı sonrası Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca sahaya girerek hakem Halil Umut Meler’e yumruk attı. Bu olay dünya basında geniş yer buldu.
22-23 Aralık tarihinde Irak’ın Kuzeyinde 12 askerimiz şehit düştü. TBMM’de yayınlanan ortak bildiriye CHP ve DEM Parti imza atmadı. Şehit yakınları CHP’ye tepki gösterdi.
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanan Galatasaray-Fenerbahçe Türkiye Kupası maçı Suudi yetkililerin futbolcuların sahaya Atatürk resimli ısınma formaları ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazılı pankartla çıkmalarını reddetmesi üzerine iptal oldu.
2023 yılı ne yazık ki her gün canımızdan bir parçanın koptuğu bir yıl oldu…
Enkazın altından cansız bedenleri çıkarılan bebekler, anne ve babasının kucağında hayatını kaybeden çocuklar ve Gazze’de üzerine bomba yağdırılan binlerce çocuğun masum yüzü yüreğimizi sızlattı.
Terörle mücadele şehit verdiğimiz evlatlarımızın ailelerin “vatan sağolsun” diyerek sergilediği duruş göğsümüzü kabarttı.
Paranın kölesi olanların, para için her şeyi yapabileceği iğrençliği ete kemiğe büründü.
Siyaset çirkinleşti. Kayıp para iddialarının, parayla milletvekili sıralarını satan partilerin, taciz ve tecavüz iddialarının, parti genel başkanlarının çocuklarının para dolu çantalarına kadar birçok kepazelik gün yüzüne çıktı. Siyasi dil ahlaken çöktü, muhalefet partileri Türkiye ve Türk milletine muhalefette yarış yaptı.
Tek tesellimiz, yaşadığı tüm badirelerden Türkiye’nin güçlenerek çıkması oldu. Türk ve Türkiye Yüzyılı 2023 ile anlam buldu.
Temennimiz ise, 2024’ün savaşların olmadığı, şehitlerimizin gelmediği, Türkiye ve Türk milleti için daha güzel bir yıl olması…
Kadir YILDIZ