16 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
AÇIK
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Rum kesimi silahlanıyor mu?

Rum kesimi silahlanıyor mu?

YAYINLAMA:

İsrail’in Filistin’de yürüttüğü soykırımın silahlı boyutu her geçen gün artarken diğer yandan Filistinli masum ve mazlumlar açlığa mahkum edilmeye çalışılmıştır. Başta Türkiye olmak üzere masum ve mazlumun hakkını savunma, onlara el uzatma mücadelesi veren, İsrail soykırımını durdurmak için çaba gösteren ülkeler Filistin’e insani yardımları güvenli bir şekilde ulaştırabilmek adına da girişimlerini devam ettirmektedirler.

Bilindiği üzere Filistin’e insani yardımların ulaştırılabilmesi için Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde bir merkez kurulmuştu. Kurulan merkez kapsamında dünyanın neresinden yardım yapılırsa yapılsın burada toplanarak bazı kontrollerden geçirildikten sonra -ki bu aşamada İsrailli personeller de görev almaktadır- izin verilen yardımlar ABD gemileri eşliğinde Gazze şeridine kurulan ABD “insani yardım limanına” gelerek tekrar İsrail askerleri kontrolüyle Birleşmiş Milletler depolarına sevk edilmektedir. Sistemin görünen yüzünde GKRK insani yardımın merkezi haline gelmiştir. Burada madalyonun diğer yüzüne de bakmakta fayda vardır. 

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl ABD, GKRK’ne yönelik uygulanan silah ambargosunu tamamen kaldırmış ve GKRK’nin savunma silahlarının yanı sıra konvansiyonel silah temin edebilmesinin önü açılmıştı. Diğer yandan GKRK uzun süredir İsrail’den “Demir Kubbe” adı verilen hava savunma sistemi almaya çalışırken ABD ile İsrail arasındaki anlaşmalar gereği, Rumlara uygulanan ambargo hava savunma sistemlerinin satışına engel teşkil etmekteydi. ABD’nin aldığı karar ile bu durumun önündeki engel de kalkmış oldu. Bununla beraber İngiltere ve ABD’nin İsrail’e yaptığı askeri yardımları Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki askeri üsler üzerinden yaptığı, İsrail’in GKRK’nde askeri tatbikatlar düzenlediği de bilinmektedir. Ayrıca Hindistan’da yapılan G20 zirvesinde duyurulan IMEC projesi güzergahında GKRK de projenin tarafları için önemli bir konumdadır.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin bölgede tehdit olarak gördüğü tek ülkenin Türkiye olduğu bilinirken bu tablo içerisinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yardım merkezi bahanesiyle kayıt dışı olarak silahlandırılıp silahlandırılmadığı konusu akıllara gelmektedir.

Zira GKRK İsrail’den almaya talip olduğu “Demir Kubbe” adı verilen hava savunma sistemini Türk İHA ve SİHA’larına karşı kullanmayı amaçlamaktadır. Diğer yandan Rum kesiminin en çok gündeme getirdiği konu ise Türk askerinin adadan çekilmesi gerektiğidir. 

Böylesi şaibeli bir atmosferde Filistin’e yapılan yardımlar için yeni bir adım atılması gerekliliği şüphe götürmez bir gerçekliktir.

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *