18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram

Tarımı yukarıdan izleme fikri

YAYINLAMA:
Tarımı yukarıdan izleme fikri

 “Her yerde bolluk, her yerde memnun çiftçiler görülüyor...” Acaba yukarıdan bakılmış olunsaydı aynı bolluk ve memnunluk görülebilir miydi? 

Her yerde bolluk, her yerde memnun çiftçiler görülüyor, gibi söylemler bugünden bakıldığında belki biraz romantik gelebilir. Ancak “altın yıl” tabiri ülkemizde yalnızca meslek ya da ilgi alanı tarım olanlar değil, hemen hemen herkes için oldukça tanıdık. Kimi yıllarda en azından bazı ürünler ya da bölgelerde üretimin “altın” günlerini yaşadığını söylemek için illa ki iyimser olmaya gerek yok.

Elbette bir de altın yıl” sözünde karşılık bulan pozitif duygunun tam tersi mevcut… Ülkemizde kimse “tarım bitiyor” sözcüğüne de yabancı sayılmaz. Son yıllarda bu ve benzeri tabirlerin daha da sıklaştığını söylemek mümkün.

Dünyayı Yukarıdan İzleme Fikri

İlk olarak Amerikan iç savaşlarında balonlar aracılıyla düşman kuvvetlerin yerini havadan görmek için kullanılmıştır. Daha sonra aynı teknik farklı ülkeler tarafından 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında da kullanılmıştır. Dünyanın 105 km yukarıdan 1946 yılında ilk resmini çekende yine Amerikalılar olmuştur. Bildiğimiz anlamda modern uyduların ilk fırlatıldığı tarih ise 1972 olmuştur. 

Bu gün için başta ABD, Rusya, AB, Japonya, Fransa, Hindistan, Çin, Kore Güney Kore, Brezilya ve Türkiye’ye ait elliden fazla uydu Dünya etrafında dönmektedir. Bu uyduların özellikle, hassasiyet ve kabiliyetleri çok farklıdır. Her uydudan aynı veri elde edilememektedir.

Bizde uydu verisi kelimesini duyunca gerek çiftçilerimiz gerekse sade vatandaşımız aklına televizyonlar için kullanılan TÜRKSAT 1 gibi uydular gelmektedir. Oysaki uyduların birçok farklı tarzlarının olduğu bilmek ve bu tarzlarda hareketleri ile ilişkilendirmek gerekir. 

Televizyon ve meteoroloji amaçlı uydular dünya çevresinde belli bir yörüngede oturtulup Dünyanın dönüş istikameti olan soldan sağa doğru eşit hızla dönmekte ve sürekli olarak belirledikleri bölgeleri gözlemleyebilmektedirler. 

Görüntü almak için planlanmış uydular ise kuzey kutbundan güney kutbuna doğru hareket etmektedirler dünya soldan sağa döndüğü için sürekli olarak farklı bir alanın görüntülerini almaktadırlar.

Bu görüntülerin kullanım amaçlarına baktığımızda tarım, ormancılık madencilik, çevre, jeoloji ve benzeri çalışmalar için geniş alanları aynı anda görebilen uydulara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.

Başta şehircilik, askeri amaçlar ve casusluk olmak üzere diğer hassas konular içinde çözünürlüğü çok yüksek, daha kaliteli görüntüler verebilen, uydular kullanılıyor. Görüntü hassasiyeti 60 cm kadar inebilen uydular ile hatta 700-800 km yukarıdan araç plakaları bile okunabilmektedir. 

Google’den Elde Edilen Görüntüler Farklı Mıdır?

Google de gördüğümüz görüntüler de uydudan çekilmiş görüntülerdir. Ancak bunlar büyütülüp küçültülebilen resimlerdir. Üzerlerinde hiçbir işlem ve araştırma yapılamaz. Oysaki bantlı olarak ifade de edilen diğer uydulardan elde edilen görüntüler tahmin edilemeyecek kadar çok farklı işlemler yapılabilir. Bu uydu verileri kullanılarak yüzeyde görüntü veren madenlerin bulunması mümkündür. Çalışılan bölgedeki kayaların sınırları 10-15 dk. gibi kısa bir süre de bulunabilir. Bölgede petrol sızıntısı varsa bulmanız sadece sistemi kurmanızdan sonra birkaç dakikanızı alabilir. Denizi kirleten fabrikalar, bir bölgedeki gece kondu ve hobi bahçesi tipini tanıtıp diğer gecekondu ve hobi bahçelerini bulmanız yine çok kolaydır. 

Özetle belli zaman aralıklarında çekilmiş uydu görüntüleri arasındaki farkı inceleyerek değişim analizi yapabilirsiniz. Bu benzeri faydaları saymakla bitmez.

Uzaktan Algılama (UA/RRS)

Temel itibariyle nesnelere dokunmadan onlardan yansıyan bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi esasına dayanır. Uydulardan alınan görüntülerde min. 16.6 milyondan fazla renk tonunun elde edildiğinin bilinmesi bu konunun ne kadar önemli olduğunu ve hassasiyeti hakkında bilgi vermeye yeterlidir diye düşünüyorum.

Dolaysıyla her kaya, her maden, her ağaç, her bitki su veya kirli su, nemli toprak ve binalar o alandaki görüntüye giren her farklı şey renk tonları ile tanımlanabilmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS)

Bilgilerin coğrafi esaslara göre toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleştiren sistemdir. CBS bünyesinde coğrafi veri tabanı, yazılım, donam, personel, standartlar ve yöntemler gibi bileşenleri de kapsar.

Hükümetler hasat öncesi uydu analizleri yaparak her ürün için yıllık ürün (rekolte) tahminleri yapabilir ve taban fiyatlarını bu bilgiler ışığı altında belirleyebilir. Esasında bazı büyük devletlerin her yıl yaptığı işlemlerin biri de budur. Dünyadaki toplam ürünlere bakarak fiyat analizlerini süratle yapmakta ve gerekli önlemleri almaktadırlar. Ülkemizde ayçiçeği, mısır, buğday sıkıntısı başlayınca kıyılarımızda yüklü olarak bekleyen gemilerin varlığını tesadüflere bağlamıyoruz artık! 

Tarım, teknoloji ile büyür teknolojiye ayak uydurmakla güncellenir. Ülkemiz tarımına altın yıllar yaşatmak için teknolojiyi kullanmak şarttır. Uydu fotoğraflarının analizi, UA/RSS ve CBS gibi sistemlerin kullanılması gereklidir. Bu gereklilik eğitimle, gençlikle olabilmektedir. 

Son söz: Tarımsal ürün planlaması hem ülkemiz tarımı hem de tarım paydaşları için çok önemlidir. Tarımsal bilgilerin coğrafi esaslara göre toplanması, saklanması, işlenmesi ve kullanıcıya sunulması işlevlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleştirmek için tarım parselleri ile kadastro parsellerinin örtüşmesi de gerekmektedir. 

Tarım parselleri ile kadastro parsellerimiz örtüşüyor mu?

Sağlıcakla kalın…

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *