18 Ekim 2024
weather
12°
Twitter
Facebook
Instagram

CHP’nin kariyer günleri

YAYINLAMA:
CHP’nin kariyer günleri

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine henüz 3 yıldan fazla bir zaman varken CHP içinde adaylık yarışı başladı. Kimine göre erken, kimine göre ise geç kalınmış bir tartışma şişeden çıktı. Türkiye gündemini koltuk yarışıyla meşgul eden CHP, kariyer günlerine kaldığı yerden devam etti. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylığını belirlemek için kurduğu ve 13 toplantıdan oluşan 6+1’li masanın istişare süreci 1,5 yıldan fazla sürmüş ve neredeyse son ana kadar aday krizi yaşanmıştı. Özgür Özel’in başında olduğu CHP ise Cumhurbaşkanlığı adaylık tartışmalarını 3 yıl önceden başlatarak bu sürecini iki katına çıkardı. 

Özgür Özel’in CHP Genel Başkanı seçildiği günden itibaren İmamoğlu’nun adı CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak geçmeye başladı. İmamoğlu, Özel’e kurultayda verdiği desteğin karşılığını bu şekilde almayı planladı. Özgür Özel ise adaylık dengesini sağlamak için her fırsatta Mansur Yavaş’ın da ismini kullanmaya başladı. Kendisinin takımın teknik direktörü olduğunu, forvette bulunan Yavaş ve İmamoğlu’ndan birinin gölü atacak oyuncu olduğunu söyleyip durdu.

Özgür Özel’in bu yakıştırması İmamoğlu’nu rahatsız etmiş ve onu fevri davranmaya itmişti. O da, Roma ve Paris gezisindeki tavrıyla kendisini ön planda tutmaya çalıştı. Mansur Yavaş’ın CHP yönetiminin istemesi halinde Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklamasından sonra, Ekrem İmamoğlu da İBB’deki koltuğunu bırakacağı kişiyi tespit etmeye koyuldu. 

Özgür Özel de aynı Kemal Kılıçdaroğlu gibi adaylık için ismi geçen Yavaş ve İmamoğlu’nu kızıştırıp aradan sıyrılmak istedi.

2023 seçimlerinde 6+1’li masanın Cumhurbaşkanı adayının tartışıldığı bir dönemde kamuoyunda Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın ismi ön plana çıkıyordu. 

2028 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilen süreçte de hiçbir değişiklik olmadı. Tek fark Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin başından tasfiye edilmesi oldu. Adaylık tartışmalarında Yavaş ve İmamoğlu’nun ismi sabit kalırken Kılıçdaroğlu’nun isminin yerini Özgür Özel aldı.

2023 seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun sağ yanında Yavaş, sol yanında ise İmamoğlu yer almış, iki isme Cumhurbaşkanı Yardımcılığı verilmişti. Hatta üçlü videolar çekilmiş ve “Sayın Cumhurbaşkanım” temalı replikler kullanılmıştı. 

Yeni CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel ise, “Sağ yanımda Mansur Yavaş, sol yanımda Ekrem İmamoğlu olduktan sonra bu takımı kimse yenemez” açıklamasında bulundu. Yeni bir taktik icat etmiş gibi böbürlenmeyi de ihmal etmedi. 

Aynı taktiği 2023 seçimlerinde uygulayan Kılıçdaroğlu muhalefet oylarını konsolide etmiş ancak Cumhur İttifakının adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan her iki turda da yüzde 5 fark yemişti. Yani CHP’nin başını çektiği muhalefet tavan oyunu almış, kovid-19 ve asrın depreminin ekonomik etkilerin hat safhada olduğu bir dönemde seçmen yine Cumhur İttifakını tercih etmişti.

2023 seçimlerinden sonra Kovid-19’un etkileri kırıldı, depremin yaraları hızla sarılmaya devam etti ve enflasyonda gerileme başladı. Dünün ağır tablosundan zaferle çıkan Cumhur ittifakı 2028’e kadar birçok sorunu da halletmek için kolları sıvadı. CHP ise 2024 yerel seçimlerinde kazandığı belediyelerde henüz bir başarıya imza atamadı. 

2028 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun isimleri tartışılmaya başlandı. Kılıçdaroğlu CHP’sinden Özgür Özel CHP’sine hiçbir şey değişmedi. Bu döngüyü kırmak ve CHP’deki kariyer günlerini fırsata dönüştürmek için bir formül ortaya atıldı. “Ne Özel ne Kılıçdaroğlu ne Yavaş ne de İmamoğlu… Hepsinin rıza göstereceği bir isim Cumhurbaşkanı adayı olmalı” diyen ve kendisini “köklü CHP’li” olarak gören bir grup harekete geçti. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *