Tarımhane
Üreticiler; toprak, sermaye ve iş gücünü bir araya getirerek işletmelerin yöneticiliğini bizzat kendileri yaparak üretimi gerçekleştirirler. Bu kombinasyonları bir araya getirmede üreticilerin eğitim düzeyleri önemli bir unsurdur. Toprak, sermaye, iş gücü ve işletmenin yönetimi, eğitim düzeyi ile doğru orantılıdır. Aynı doğru orantı, eğitim düzeyi ile uygun teknolojilerin doğru kullanımı arasında da vardır. Bu orantı bizi: “Bilgili, bilinçli ve teknolojiyi kullanan üretici kazanır” algısına götürür. Bu algının kaynağı, ‘Tarımhane’dir.
tarımının şahlanışı tarımhaneler sayesinde olacaktır. Tüm ülkeye yayılacak olan teknoloji transfer metotlarının daha fazla denenmesine ve geliştirilmesine imkân sağlayacaktır. Tarımhaneler üreticilerin eğitim yuvaları olacak, kadın erkek ayrımı yapılmadan herkese açık olacaktır. Tarımsal üretime değer katan kadınlarımız eğitim sonrasında tarımda aktif bir rol alacaklardır. Tarımı başarıya taşıyacak olan eğitimli, bilgili ve yeniliğe açık kadınlarımızdır
Tarım, her geçen gün teknoloji ile özdeşleşen, teknolojik gelişmelere paralel bir şekilde hızlı gelişen bir sektördür. Bu açıdan ülkemizin tarım konusunda stratejisi, ulusal çıkarları gelişmiş olan ülkelerle birlikte hareket etmeye yönelik olmalıdır. Gelişimi ve değişimi hızlı gerçekleşen dünyada, uygun teknolojilerin doğru kullanımı eğitimli, yeniliği benimsemiş üreticiler ile olmaktadır. Üreten, araştıran ve sorgulayan üreticiler ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Tarımsal üretimin arttırılması, tarım yapılabilir alanlarda, birim alandan ve hayvansal üretimden hayvan başına daha çok ve daha kaliteli ürün alınmasına bağlıdır. Bu durumun gerçekleştirilmesi; eğitim, yeniliği benimseme ve teknolojiyi kullanmak ile olur. Orta ve uzun vadede üretim planlaması? Tarımsal verimlilik? Mekanizasyon? Sulama Tekniği? Hayvan yetiştiriciliği? Üretici örgütleri? Kooperatifçilik? gibi birçok faaliyetlerin verilerinin analizi yapılarak somut çözümlerle üreticiler, tarımhanelerde buluşturulacaktır. Üretici ailelerinin hayat şartlarını iyileştirmek için çalışmalar yapılarak göç olgusunun önüne geçilecektir. Modern bitkisel ve hayvansal metotların kullanımını teşvik ederek temel gıda maddelerini ve ihraç ürünleri üretimini arttırarak, üretici gelirlerini yükselterek ve tarımsal GSYİH’yi üst seviyelere çıkaracaktır.
Bu bilgi ağı, Tarım Bakanlığı’nın liderliğinde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Sektör Meslek Birlikleri, STK’lar ve üniversitelerin desteğiyle sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki yılların getirdiği birikim içinde düne göre bugün daha fazla meseleleri biliyor ve kendimizi önemli ölçüde yeniliyoruz. Hata yapmamak için mutlaka yapacağımız her şeyi bizim planlayıp uygulamamız gerekir. Birbirimizi iyi tanımalı, teşkilatlı olmaya azami heyecan duymalıyız. Bu heyecanı taşıyan insanları, niteliği yüksek insanlarla bir araya getirmeliyiz. Gelişmişliğin, ışık hızında ilerleyen bir Türkiye için kalıcı, olumlu etki sağlayan her bireye minnet ve saygılarımı sunarım.