Politik tarım
Tarım tartışmalarının güncelliğini korumasının sebeplerinden birisi de; tarıma yönelik tutarlı ve uzun vadede bir tarım politika modelinin uygulamadaki güçlükleridir.
Genel itibariyle bakıldığında tarım politikaları yalnızca üretimi ve ekonomik büyümeyi değil, sosyo-kültürel yapı, örgütsel ve organizasyon yapılarını da içine almaktadır.
Tarım sektörü doğaya açık bir faaliyet olduğundan, maruz kaldığı riskler fazladır. Bu risklerden ve insanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamasından dolayı tarımsal bağımsızlık için, devletlerin müdahale etmesi normal ve yer yer zorunludur.
Sanayisi gelişmiş olan ülkeler, tarımını en çok destekleyen ülkelerdir. Bu desteklemede gelişmişlik sadece bir sektör ile büyüme değil tüm sektörlerin gelişmesi ve büyümesidir. Bu gelişmelere sebep olan, tarım sektörüdür. Sosyo, ekonomik ve örgütsel yapılarını geliştiren ülkeler tarımda başarılı olup söz sahibi olmuşlardır. Ülkemizde geçmiş dönemler itibariyle farklı politikalar geliştirilmeye çalışılmış fakat arzu edilen hedeflere ulaşılamamıştır.
SÜBVANSİYONLAR VE TARIMSAL GELİŞME
Kırsal tarımda gelir arttırıcı iki temel unsur vardır. Birincisi; tarımsal faaliyetlere yatırım yapmak, ikincisi ise kırsalda hane halklarının gelirini arttıracak ve kent gelirine yaklaştıracak olan unsurdur.
Tarım birbirinden çok farklı ekonomik yapıda yürütülmektedir. Tarım dışı sektör ile tarım sektörü geliri arasındaki farklar korunmalı ve uygulanan sübvansiyonlar tarımda dönüşüm yaratmalıdır. Bu dönüşüm için Tarım Bakanlığı liderliğinde; üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör iş birliği içinde olmalıdır.
Desteklemelerde amaç, ödeme yapılan çiftçi sayısını ve ödeme miktarını arttırmak değil, ödemelerle tarım sektöründe iyileştirmeler yapmak ve çiftçiyi tarımsal faaliyet yaptığı yerde yani kırsalda tutmak olmalıdır.
Gelişmiş ülkeler, tarım sektörlerini gelişmekte olan ülkelere karşı her zaman orantısız korumuşlardır. Korumanın gerekçesi tarım sektöründe zaten azalmış olan nüfuslarını tutabilmek (Kırsaldan kente göçü frenlemek) aynı nedenle tarımda çalışanlarla diğer sektörlerle aynı düzeyde gelir sağlayabilmektir.
PROVOKASYON AMAÇLI TARIMSAL YORUMLAR
Son zamanlarda tarımsal faaliyetlerle ilgili oluşumları en fazla etkileyen ve halihazırda uygulanan tarım politikalarının uygulanmasında yanlış algı oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında; provokasyon amaçlı tarımsal yorumlar ve olaylar gelmektedir.
Tarım sektörü, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli görevler üstlenmiştir. Birilerini suçlamak yerine, problemin çözümü için görüş ve önerilerimizi sunabiliriz.
Ülkemiz çok yakın tarihte, birçok badire atlatarak acı tecrübeler yaşamış, bütün engellemelere, bütün kıskaç operasyonlarına rağmen ayakta kalmayı başarmış ve yarınlar için ümit vermeye devam etmektedir.
Ziraat mesleğine hizmet eden kıymetli meslektaşlarım; önemli olan, meslek bilincinizi ve uzmanlık alanınızı kavramaktır. Ondan sonrası Allah rızası için mücadele etmek ve çevrenizdeki insanları yönlendirmektir. Verimli günler diliyorum…