19 Eylül 2024
weather
23°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
23°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Tarımda milli projeler

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ülke ekonomisini desteklemek ve tarımı kalkındırıp ön plana çıkarmak için hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Bu amaçla 2017 yılında hayata geçirilen “Milli Tarım Projesi” ne bir yenisi eklenerek “Tarımda Milli Birlik Projesi” hayata geçirilmeye çalışılıyor.

MİLLİ TARIM PROJESİ
Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık anlayışı çerçevesinde Türkiye’nin gıda güvenliğini sağlamayı, gelecek nesillere daha güçlü, üretken ve müreffeh bir Türkiye bırakmayı amaçlamıştır.
“Havza Bazlı Üretimi Destekleme” ve “Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme” olarak bu proje hayata geçirilmiştir.
Bu proje; havza ve bitki bazında su tüketimi, gübreleme, kimyasal ilaç rehberleri hazırlanması, arazi toplulaştırma çalışmaları, embriyo transferi ile üstün vasıflı damızlık sığır üretimi, kadınlara, gençlere ve küçük işletmelere pozitif ayrımcılıkla; gelecek kuşaklara küresel rekabette ambarları dolu bir Türkiye bırakmayı amaçlamaktadır.

TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ
Türkiye 12 bölgeye ayrılarak; üretim, planlama, destekleme, pazarlama ve ithalat-ihracat tarafı Milli Birlik Kooperatifi, sanayi ve perakendeyi Semarat Holdingin yürütmesi tasarlanıyor.
Kısa vadede sistemin uygulanabilir hale getirileceği, her yıl ilave 1 milyon dana ile 5 milyon koyunun üretileceği, orta vadeli hedefler arasında çiftçiye yüzde 100 kooperatif üyeliğinin sağlanacağı ve uzun vadeli hedefte Milli Birlik Projesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2030 yılında genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısına sahip olması tasarlanıyor.
Mevcut Tarım Politikası ile tarıma yönelik destek ve teşviklerin oranı büyük ölçüde artırılarak sektör güçlendirilmeye çalışılmıştır, verimlilik ve üretimde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak tarım sektöründe halen önemli yapısal sorunlar devam etmektedir.
Belli başlı sorunlar arasında girdilerdeki pahalılık, dışa bağımlık, tarladan çıkan ürün fiyatlarının düşük olması sayılabilir. Bununla birlikte kayıt dışı üretimin varlığı, sektörde nitelikli iş gücü eksikliği, işletmelerin küçük ölçekli ve tarıma elverişli olmaması verimliliği düşüren temel faktörlerdendir. Pazarlama kabiliyetinin zayıf, markalaşmanın eksik ve tarım sektöründe çalışan nüfusa verilen yetersiz eğitim, AR-GE ve inovasyon faaliyetlerinin eksikliği diğer önemli sorunlar arasındadır.
Tarım politikasının başarılı olması konusunda verilen destek ve teşviklerin etki analizi yapılmalıdır. Desteklemelerin ekonomik ve sosyal etkinliği ile verimlilik koşullarının ne derece sağlandığı, ülke ekonomisi ile tarımsal politikaların amaçlarına ne derece etki ettiği, muhtemel fayda, maliyet ve etkileri, çiftçinin memnuniyet derecesi ölçümü gibi etki analizleri yapılarak, elde edilen verilerle plan ve programlar yapılmalıdır.
Türkiye coğrafi yapısı zengin, verimli bir tarımsal üretim desenine sahip olup; tarımsal ihracat noktasında ciddi adımlar atmamız gerekir. Tarım sektöründe genç girişimcileri teşvik edecek, yerli üretimi destekleme modeline sahip bir tarım politikası uygulanması amaçlanmalıdır.
Milli Tarım Projeleri, uzun vadede ülke tarımın geleceğine yön verecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *